Eίναι αξιόπιστα τα self test για την μετάλλαξη Omicron; Οι απαντήσεις σε κάθε ερώτησή σου
Εν όψει Χριστουγέννων, η ανησυχία για την μετάλλαξη Omicron μεγαλώνει και πολλοί αναρωτιούνται εάν πραγματικά πρέπει να εμπιστευόμαστε τα rapid test. Το βασικό ερώτημα είναι εάν αυτή η μέθοδος ανίχνευσης του κορονοϊού είναι αξιόπιστη αναφορικά με την νέα μετάλλαξη. Το “New Scientist”, απαντά ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα σε κάθε ερώτηση που μπορεί να έχεις σχετικά με το εάν είναι αξιόπιστα τα rapid
Προστατεύουν τα εμβόλια από την μετάλλαξη Όμικρον; – Ο ΠΟΥ απαντά
Είναι αξιόπιστα τα rapid test για την μετάλλαξη Omicron;Ακουσα ότι τα γρήγορα τεστ δεν ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον. Είναι αυτό σωστό;
Δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο. Μολονότι η Όμικρον έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, τα αντισώματα που χρησιμοποιούνται στα γρήγορα τεστ, μπορούν να συνεχίσουν να προσδένονται στις πρωτεΐνες και της νέας παραλλαγής του ιού. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές (UK Health Security Agency-Technical Briefing 31) ανακοίνωσαν προ ημερών (στις 10/12/21) ότι, με βάση τις αρχικές εργαστηριακές ενδείξεις, τα rapid test έχουν έναντι της Όμικρον παρόμοια ευαισθησία με εκείνη έναντι της Δέλτα.
Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι θα λάβουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα γιατί, όπως εξηγείται και παρακάτω, η ευαισθησία αυτών των τεστ γενικότερα είναι σχετικά χαμηλή. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί κάποιος να είναι πράγματι αρνητικός τη στιγμή που κάνει το γρήγορο τεστ, αλλά λίγες ώρες μετά να μολυνθεί, ιδίως αν στο μεταξύ έχει συναντήσει πολλούς ανθρώπους. Γι’ αυτό, το γρήγορο τεστ είναι καλύτερα να γίνεται λίγο πριν κάποιος συγχρωτιστεί με άλλους, παρά να επαφίεται σε ένα αρνητικό γρήγορο τεστ που έκανε πριν μία ή δύο μέρες, καθώς στο μεταξύ μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό, να μην το έχει καταλάβει και έτσι άθελα του να τον μεταδώσει σε άλλους.
Ποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερα αντισώματα και αποκτούν «σούπερ ανοσία» έναντι του Covid – 19; – Νέα μελέτη απαντά
Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα γρήγορο τεστ LFT και σε ένα τεστ PCR;
Τα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) ήσαν τα πρώτα διαθέσιμα για την ανίχνευση του κορονοϊού. Δουλεύουν ανιχνεύοντας το γενετικό υλικό του ιού και είναι πολύ ακριβή. Αργότερα ήρθαν τα γρήγορα τεστ πλευρικής ροής. Αντίθετα με τα PCR, ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού στην περίπτωση που κάποιος έχει λοίμωξη από κορονοϊό. Τα περισσότερα τεστ PCR πρέπει να σταλούν σε εργαστήριο, ενώ τα γρήγορα τεστ μπορούν να γίνουν και στο σπίτι και να δώσουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά.
Είναι τα γρήγορα τεστ λιγότερο καλά από τα PCR;
Τα γρήγορα τεστ δεν είναι τόσο καλά όσο τα PCR στο ανιχνεύουν τον κορονοϊό, επειδή τα PCR έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζουν το γενετικό υλικό του ιού πολλές φορές, συνεπώς μπορούν να ανιχνεύσουν και μικρές ποσότητες του (ιικό φορτίο στον οργανισμό). Τα γρήγορα τεστ δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού, με αποτέλεσμα να χάνουν πιθανώς μολύνσεις όπου τα επίπεδα του κορονοϊού είναι χαμηλά.
Μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τη διαφορά μεταξύ τους;
Διάφορες μελέτες έχουν αξιολογήσει την ευαισθησία των γρήγορων τεστ – δηλαδή την ικανότητα τους να ανιχνεύουν τον ιό αν υπάρχει – περίπου στο 40% έως 60%, ποσοστό που φαίνεται απελπιστικά χαμηλό, σε σχέση με τα τεστ PCR που είναι πολύ ευαίσθητα.
Αν τα γρήγορα τεστ είναι αναξιόπιστα, ποιό νόημα έχει να τα κάνει κάποιος;
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα θετικό αποτέλεσμα γρήγορου τεστ ως “κόκκινο φανάρι” για να σταματήσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες τους, αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα ως “πράσινο φανάρι” για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, ιδίως αν νιώθουν κάποια ήπια συμπτώματα Covid-19.
Τι γίνεται αν το γρήγορο τεστ εμφανίσει απλώς μια αχνή γραμμή;
Αυτό μαρτυρά ότι η πρωτεΐνη του κορονοϊού είναι παρούσα στο σώμα. Τα θετικά τεστ πλευρικής ροής μπορεί να δείξουν μια υπερβολικά αχνή γραμμή, κάτι που μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται εσφαλμένα ως αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.
Γιατί δεν συνιστώνται τα γρήγορα τεστ αν κάποιος έχει συμπτώματα;
Οι αρχές, όπως η βρετανική κυβέρνηση, συνιστούν οι άνθρωποι να κάνουν γρήγορο τεστ μόνο αν δεν έχουν συμπτώματα, χρησιμοποιώντας τέτοια rapid τεστ για καθημερινό έλεγχο ρουτίνας ή για τις μέρες που συγχρωτίζονται με άλλους ανθρώπους και αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης. Αν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να κάνει το πιο ακριβές τεστ PCR. Στην πράξη όμως, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην εύκολη λύση των γρήγορων τεστ ακόμη κι αν έχουν συμπτώματα, ιδίως όταν αυτά είναι ήπια ή δεν είναι τα “επίσημα” συμπτώματα της Covid-19. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι μπορεί κάποιος να έχει στον οργανισμό του την πρωτεΐνη του κορονοϊού είτε έχει συμπτώματα είτε όχι. Οι περισσότερες μελέτες για τα γρήγορα τεστ δείχνουν ότι αυτά είναι κάπως πιο ακριβή στο να ανιχνεύουν περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα από ό,τι ασυμπτωματικούς.
‘Αρα είναι εντάξει αν χρησιμοποιώ γρήγορο τεστ σε περίπτωση που έχω συμπτώματα;
Το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς, είναι ότι αν έχει συμπτώματα Covid-19, ένα αρνητικό αποτέλεσμα γρήγορου τεστ δεν δίνει μια βέβαιη αρνητική απάντηση, γι’ αυτό χρειάζεται να κάνει κάποιος και τεστ PCR για να είναι πιο σίγουρος ότι δεν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Από την άλλη, τα γρήγορα τεστ σε ανθρώπους με συμπτώματα μπορεί να τους βοηθήσουν όσο περιμένουν να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ PCR που είχαν κάνει προηγουμένως.
Θα υπάρξουν καλύτερα γρήγορα τεστ στο μέλλον;
Αρκετά άλλα είδη rapid tests βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή ήδη κυκλοφορούν. Κάποια π.χ. λαμβάνουν δείγμα από το εσωτερικό του μάγουλου ή από το σάλιο και όχι από τη μύτη ή από τον λαιμό, συνεπώς είναι πιο εύκολα στη χρήση τους. Όμως οποιοδήποτε νέο γρήγορο τεστ, για να είναι πραγματικά χρήσιμο, θα πρέπει να είναι εξίσου φθηνό και εύκολο για μαζική παραγωγή του, όπως είναι τα LFT.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Eίναι αξιόπιστα τα self test για την μετάλλαξη Omicron; Οι απαντήσεις σε κάθε ερώτησή σου εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ο Άγιος Παΐσιος μιλά για το πως θα καταλάβουμε ότι είναι κάποιος ψυχοπαθής
- Survivor: Aυτοί είναι οι διάσημοι που ετοιμάζουν βαλίτσες για τον Άγιο Δομίνικο
- Φλόγες στην Ουκρανία
- Πλοίο “παλεύει” με τα κύματα στη Φολέγανδρο
- Πώς έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημα για εκλογές...
- Βρέχει λεφτά την επόμενη εβδομάδα – ποιοι πάνε ταμείο
- ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, Σκίτσα για έναν αδικοχαμένο καιρό - Το νέο λεύκωμα του Στάθη
- Νέος Επίσκοπος στο Πατριαρχείο Αντιοχείας (ΦΩΤΟ)
- ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας...
- Καραγιάννης: «Το 2022 η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο με σημαντικά οφέλη για την οικονομία»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Eίναι αξιόπιστα τα self test για την μετάλλαξη Omicron; Οι απαντήσεις σε κάθε ερώτησή σου
- Μαρμελάδα μπέικον: Φτιάξε την No2 σε αναζητήσεις συνταγή του 2021
- Πόσα ακόμη «χαστούκια» να αντέξει η ελληνική τηλεόραση;
- 5 σημεία του σπιτιού σου που πρέπει να καθαρίσεις οπωσδήποτε πριν τα Χριστούγεννα
- Τι να κάνεις εάν είσαι αναγκασμένος ή επιλέξεις να περάσεις τα Χριστούγεννα μόνος στο σπίτι
- Η Ευγενία Δημητροπούλου μας δείχνει το παιδικό δωμάτιο της κόρης της και δεν μπορεί να κρύψει την χαρά της
- H Ολλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλει σκληρό lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (19/12/2021)
- Η ΙΚΕΑ πιο κοντά σου από ποτέ! Νέο κατάστημα “νέας γενιάς” στο The Mall Athens
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Απογραφή 2021: Πώς θα γίνει η διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης
- Παναγία η Παυσολύπη: Η Παναγία που προσφέρει χαρά
- Χριστούγεννα στην αθήνα: εντυπωσιακές εικόνες από drone
- Αλεξανδρούπολη: σύζυγος, κουνιάδος και πεθερά «σάπισαν» στο ξύλο 18χρονη
- Έβρος: άνοιξαν το φέρετρο και αντίκρισαν λάθος νεκρό!
- Θα ψάχνουμε για την έρημο της συγχωρήσεως των αμαρτιών μας
- Γιατί λέμε «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» και όχι «ελέησον ημάς»
- Άδειοι οι εμπορικοί δρόμοι στην ολλανδία
- Φλόγες στην Ουκρανία
- Ο Άγιος Παΐσιος μιλά για το πως θα καταλάβουμε ότι είναι κάποιος ψυχοπαθής