Emotional Eating: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς απ’ αυτό;
Ξέρουμε πως το φαγητό παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας και το έχουμε συνηθίσει να συνοδεύει πολλές από τις στιγμές μας. Γιορτές, οικογενειακές μαζώξεις, συναντήσεις με φίλους. Όμως είναι κάποιες φορές που το φαγητό αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο. Όταν συνδέεται με την συναισθηματική μας κατάσταση και λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης. Εδώ μιλάμε για το ονομαζόμενο συναισθηματικό φαγητό (emotional eating). Αν δε το έχεις ξανακούσει μην ανησυχείς, σε αυτό το άρθρο σου έχουμε όσα χρειάζεται να ξέρεις αλλά και συμβουλές για να το ελέγξεις!
Τι είναι το emotional eating;
Σε όλους μας συμβαίνει
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως το να φας κάτι που λαχταράς για να σου φτιάξει η διάθεση μπορεί όντως να συμβεί μερικές φορές χωρίς να αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσεις ότι σημαντικό ζήτημα σε απασχολεί και γίνεται συστηματικά, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Στην πραγματικότητα το ίδιο το φαγώσιμο που καταναλώνεις δεν σου λύνει το εκάστοτε πρόβλημα που έχεις αλλά μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ακόμα χειρότερα δημιουργώντας σου ενοχές.
Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ο έλεγχος της κατάστασης. Το να ξέρουμε τι, πότε και πώς τρώμε μας βοηθάει να ρυθμίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Εξάλλου το emotional eating δεν θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατροφική διαταραχή αλλά ένα σημάδι/σύμπτωμα διαταραγμένης διατροφής που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής.
PexelsΠώς να σταματήσεις το συναισθηματικό φαγητό;
Επειδή δε θες να αντιμετωπίσεις αρνητικά αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη συνήθειά σου, ψάχνεις τρόπους να απαλλαγείς και να τη σταματήσεις ή έστω να την περιορίσεις όσο μπορείς. Έχουμε φροντίσει για εσένα και σου έχουμε τις καλύτερες συμβουλές!
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις εάν είσαι σίγουρη ότι αναφέρεσαι σε συναισθηματική και όχι σε βιολογική/φυσική πείνα. Για για καλή σου τύχη υπάρχουν κριτήρια διάκρισης. Στην περίπτωση της βιολογικής πείνας το συναίσθημα είναι σταδιακό και όχι ξαφνικό και νιώθεις κορεσμό. Αν, αντίθετα, είσαι τελικά emotional eater τότε σου έρχεται η επιθυμία φαγητού ξαφνικά και δε νιώθεις συναίσθημα πληρότητας. Νιώθεις την ανάγκη να φας ακόμα και αν βιολογικά δεν πεινάς και τα φαγητά που απολαμβάνεις σε ηρεμούν ή σε επιβραβεύουν.
Αν ανήκεις στους emotional eaters, θα είναι πολύ βοηθητικό για σένα να κρατάς ημερολόγιο της συγκεκριμένης συνήθειας. Το να καταγράφεις πράγματα σε βοηθά να τα καταλάβεις καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο είσαι πιο έτοιμη να ξεκινήσεις αλλαγές. Το να σημειώνεις τι συνέβαινε, πώς ένιωθες και τι συναισθήματα σου γεννιούνται κάθε φορά που εμφανίζεται η ανάγκη για φαγητό χωρίς να πεινάς θα σε βοηθήσει να απομακρυνθείς ευκολότερα από αυτή τη συνήθεια. Η αποδοχή και η αναγνώριση του προβλήματος με ευγένεια και χωρίς επικριτική διάθεση είναι μέρος της λύσης. Μία άλλη λειτουργική πρακτική είναι να βρεις διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζεις το κάθε ζήτημα. Αν για παράδειγμα τρως κάθε φορά που έχεις άγχος η προσοχή σου πρέπει να πέσει στο τι άλλο μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το άγχος.
Κάθε φορά που πεινάς είναι για διαφορετικό λόγο – Μάθε ποια είναι τα 4 είδη πείναςΑν θες σίγουρα αποτελέσματα, καλό είναι να προσθέσεις στη μέρα σου σωματική άσκηση καθώς θα σε βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του stress με την απελευθέρωση των ειδικών ορμονών και έτσι δε θα ζητάς το φαγητό για αυτό το σκοπό. Στον ίδιο σκοπό βοηθάει και ο διαλογισμός. Το να επικεντρώνεσαι στο παρόν, στη στιγμή που ζεις σε απομακρύνει από το άγχος και την κατάθλιψη και βελτιώνει τη σχέση με το φαγητό. Την επόμενη φορά που θα έχεις λιγούρα, δοκίμασε να πάρεις βαθιές ανάσες και να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Φυσικά, όποτε νιώθεις πιο άσχημα ψυχολογικά θα ήταν πολύ καλό για σένα να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με δικούς σου ανθρώπους ώστε να νιώθεις πιο ήρεμη και να μην έχεις ανάγκη την κατανάλωση φαγητού. Εκτός των άλλων ένα πρακτικό tip είναι το να προγραμματίζεις τα γεύματα σου. Ένα βασικό πρόγραμμα σου επιτρέπει να ελέγχεις τη διατροφή σου και να μην ξεφεύγεις με περιττά γεύματα. Αυτό που χρειάζεσαι!
Το συναισθηματικό φαγητό σίγουρα δεν είναι το πιο απλό πράγμα στη διαχείριση του σαν συνήθεια. Χρειάζεται χρόνο και συνεχή προσπάθεια, αλλά με τις συμβουλές που σου δώσαμε και αν το θέλεις κι εσύ πραγματικά, δε σε φοβόμαστε ! Το χεις!
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Emotional Eating: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς απ’ αυτό; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΒΟΜΒΕΣ Τζουμάκα! «ΓΙΑΤΙ αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το Κατάρ και την Καϊλή. Διεφθαρμένα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ...»
- Σεπόλια: Στη φυλακή ο «Μιχάλης»
- Κρήτη: Διασωληνωμένη η 33χρονη που έπεσε από μπαλκόνι – «Κρίσιμη» η κατάσταση της υγείας της
- Πονόλαιμος: 5+1 τροφές, που πρέπει να αποφεύγετε, όταν πονάτε
- ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΕΜΥ: Καιρός Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά και FOOD PASS
- Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρός σε τροχαίο γνωστός τερματοφύλακας
- Κολωνός: Στη φυλακή ο «Μιχάλης» για την υπόθεση της 12χρονης – Τι είπε στην απολογία του για τον Μίχο
- «ΑΠΕΙΛΗ για την ύπαρξη του κόσμου!» Ο ΚΑΝΤΙΡΟΦ καλεί τον ισλαμικό κόσμο «να ενωθεί κατά του ΝΑΤΟ»...
- Ρωσία – πούτιν: είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε σε πυρηνικά σχέδια στη λευκορωσία
- Πλήρης οδηγός για το Market pass: Τα ποσά της ενίσχυσης και οι κατηγορίες των προϊόντων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Emotional Eating: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς απ’ αυτό;
- Πλήρης οδηγός για το Market pass: Τα ποσά της ενίσχυσης και οι κατηγορίες των προϊόντων
- Φτιάξε το πιο ζουμερό μοσχαρίσιο steak στην φριτέζα αέρος!
- Ο Δίας επιστρέφει στον Κριό! Πώς θα επηρεαστεί το κάθε ζώδιο το επόμενο διάστημα;
- Δύο ανθρώπινες ιστορίες που θα σε κάνουν να πάρεις την απόφαση να σταματήσεις το κάπνισμα σήμερα
- Oppenheimer: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας του Nolan, που αφηγείται την ιστορία του «πατέρας της ατομικής βόμβας» και την διαδικασία της δημιουργίας του φονικότερου όπλου όλων των εποχών
- Κάθε παιδί είναι μοναδικό… και χρειάζεται την ανατροφή που του ταιριάζει
- To MasterChef επιστρέφει! Το trailer κι οι αλλαγές στον νέο κύκλο
- Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα;
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (19/12/2022)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σακελλαροπούλου: Επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σόφια» – Πήγε δώρα στα παιδιά
- MasterChef 2023: To επικό πρώτο τρέιλερ του νέου κύκλου – Οι κριτές νανουρίζουν τα μωρά τους με… συνταγές
- Ζαχάροβα: εχθρική κίνηση αν η ελλάδα έδινε τους s-300 στην ουκρανία
- Εορτολόγιο Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
- Ρωσία – πούτιν: είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε σε πυρηνικά σχέδια στη λευκορωσία
- Τραγωδία στα Χανιά: Ηλικιωμένη εντοπίστηκε απανθρακωμένη στο σπίτι της
- Κιβωτός του Κόσμου – Καραγιάννης: «Θέλω να καταθέσω, να βγει η αλήθεια» – Σταυρώνουν τον π Αντώνιο
- Υπέρ της αποχώρησης του Έλον Μασκ οι χρήστες του Twitter – Ψήφισαν πάνω από 17,5 εκατ. άνθρωποι
- «Τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου συντηρούν την ελπίδα πως κάποτε θα ζουν εκεί ελεύθεροι πολίτες»
- Εορταστικές δράσεις παρουσία του Φθιώτιδος Συμεών