Explainer: Τι είναι η ενισχυμένη εποπτεία και τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η έξοδος από ένα τέτοιο καθεστώς;

13:23 20/8/2022 - Πηγή: iPop

Ήταν τον Μάιο του 2010 που άνοιγε το πιο «μαύρο» κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με την ασφυκτική εποπτεία, που συνόδευε την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Έπειτα από 12 χρόνια, τρία μνημόνια, ανείπωτη ταλαιπωρία και θυσίες του ελληνικού λαού, η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, φτάνει στο τέλος της.

Η απεξάρτηση από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας έχει συμβολική, συναισθηματική και πολιτική αξία. Ουσιαστικά, η Ελλάδα

παύει να δίνει την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται υπό διαρκή δημοσιονομικό έλεγχο. Επιπλέον, στη φάση αυτή η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία έχει συμβολική σημασία, περνώντας σαφές μήνυμα στις αγορές για τη θετική πορεία που έχει καταγράψει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Τι είναι όμως η ενισχυμένη εποπτεία;

Μετά το τέλος των τριών μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα βγήκε από το σκληρό καθεστώς των μνημονίων αλλά ήταν η μόνη στην Ευρώπη που μπήκε στο ειδικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ένα καθεστώς πολύ στενής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, με τακτικούς ελέγχους και συσκέψεις των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τέσσερις φορές τον χρόνο.

Με την υιοθέτηση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα παρότι είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής, έδινε την εικόνα μιας οικονομίας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο χρεοκοπίας.

Τι προσφέρει ουσιαστικά στη χώρα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Με το τέλος του συγκεκριμένου καθεστώτος, η Ελλάδα μπορεί πλέον να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το υπουργείο Οικονομικών αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ, το πιο βασικό είναι πως ενισχύεται το προφίλ της χώρας στις αγορές.

Η «γενική παρακολούθηση» της ελληνικής οικονομίας βέβαια θα συνεχιστεί έως το 2059 από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μέχρι η χώρα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που πήρε με τα μνημόνια. Θα υπάρχει και μία αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανά τρίμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που δανείστηκαν από την ESM, η οποία, όμως, δεν δημοσιοποιείται, αλλά καταγράφει την ευστάθεια των οικονομιών των κρατών- μελών.

Επιπλέον, το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα δώσει μια νέα ώθηση σε ξένες επενδύσεις. Το πιο θετικό ίσως, είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει γενικά την εικόνα μιας οικονομίας που δεν ήταν άξια εμπιστοσύνης.

Εν κατακλείδι

Η έξοδος της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία σηματοδοτεί:

Την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.Την παροχή πρόσθετης ώθησης στην προσέλκυση επενδύσεων.Την ελευθερία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.Την επίτευξη του τελευταίου στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, αυτού της ανάκτησης της «επενδυτικής βαθμίδας». Ο όρος «επενδυτική βαθμίδα» αφορά στα ομόλογα των κρατών τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους ως ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, για τα οποία ο κίνδυνος αθέτησης δεν είναι υψηλός. Όσο χαμηλότερα βρίσκεται ένα κράτος στις βαθμίδες αξιολόγησης, τόσο μεγαλύτερος θεωρείται ότι είναι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Explainer: Τι είναι η ενισχυμένη εποπτεία και τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η έξοδος από ένα τέτοιο καθεστώς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Explainer, Ελλάδα,Explainer, ellada