Food shaming: «Ό,τι είναι στο πιάτο μου, είναι δική μου δουλειά»
Ξέρεις τι είναι food shaming; Ίσως έχεις διαβάσει για τις διαταραχές που σχετίζονται με την διατροφή και οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό. Μας πέφτει πολύ λόγος τελευταία για το τι τρώει ο άλλος δίπλα μας, πόσο τρώει, γιατί το τρώει και το γνωστό «ξέρεις τι ώρα είναι και θα φας υδατάνθρακα»; Το food shaming μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο με αποτέλεσμα προβλήματα εικόνας-σώματος
Το food shaming είναι μια έννοια που σχετίζεται με το να ντρέπεσαι για το σώμα σου ή την εμφάνισή σου και συνήθως έχει να κάνει με την παρακολούθηση του βάρους (η εμμονική διατήρηση ενός «ιδανικού» βάρους). Ενώ το food shaming ορίζεται ως την ντροπή για τις διατροφικές του επιλογές. Έχει βαρύ ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και διατροφικές διαταραχές.
Τι είναι σωστό και τι λάθος;Ποιος επιτρέπεται να κάνει σχόλια για το φαγητό που τρώμε; Ο γιατρός και ο διατροφολόγος που μας παρακολουθεί. Όχι αν είσαι γιατρός ή διατροφολόγος και βρεθούμε σε ένα χώρο μαζί τυχαία. Δεν γνωρίζεις το ιστορικό μου και δεν χρειάζομαι καμία διατροφική συμβουλή εκτός αν τη ζητήσω.
Όλοι ξέρουμε για τον εαυτό μας τι είναι «σωστό» και τι «λάθος» να το τρώμε. Σχόλια του τύπου: «Θέλεις πραγματικά να το φας αυτό»; «Ξέρεις ότι δεν πρέπει να το φας αυτό»· «Είσαι βέβαιη ότι θέλεις να πάρεις την επιπλέον μερίδα;»; «Γιατί δεν τρως περισσότερο»; «Πρέπει να φας αυτό, αυτό είναι καλό για σένα», κ.λπ., φύγε μακριά. Όλα αυτά τα σχόλια σε κρίνουν για τις διατροφικές σου επιλογές.
PexelsΌσο και αν θέλουμε να το παίξουμε γνώστες ή ξερόλες, οποιαδήποτε μη επαγγελματική συμβουλή σχετικά με τη διατροφή, δεν είναι ευπρόσδεκτη αν δεν ζητηθεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει σε κανέναν τι πρέπει να φάει και πόσο από αυτό που σκοπεύει να φάει, εκτός αν είναι ο επαγγελματίας υγείας που τον κουράρει. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες.
Άλλωστε αυτά είναι τα πρότυπα που τίθενται στο μυαλό εκείνου που θα πει την συμβουλή και όχι εκείνου που θα δεχθεί το σχόλιο. Αυτό έχει αποδειχθεί μέσω της θεωρίας της «Ηθικοποίησης της επιλογής τροφίμων», μια έννοια που εισήχθη για πρώτη φορά από τον Paul Rozin, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία αφορούσε στην ηθικοποίηση των διατροφικών επιλογών και σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο κάποιος ονομάζει κάποια τρόφιμα ως «καλά» και «κακά» ανάλογα με τη δική του ηθική πυξίδα. Για παράδειγμα, ένας χορτοφάγος θα επέκρινε τις διατροφικές επιλογές κάποιου που τρώει κρέας και αυγά. Ομοίως, ένας βίγκαν μπορεί να επικρίνει τις διατροφικές επιλογές ενός χορτοφάγου.
Πόσο άκακο είναι τελικά αυτό το σχόλιο;Κάποιοι μπορεί να το μεταφράσουν ως ένα άκακο σχόλιο που προέρχεται από ανησυχία από τους φίλους και τους συγγενείς. Ό,τι είναι μέσα στο πιάτο μου είναι μόνο δική μου δουλειά. Όσο και αν ο σκοπός σου είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον, λυπάμαι αλλά δεν σε αφορά.
Φυσικά στο σημείο αυτό μπορεί για άλλη μια φορά να ταιριάξουν οι προβολές. Οι προβολές είναι αυτά που έχουμε μέσα μας, μπορεί καν να μην τα βλέπουμε, όμως τα βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα στους άλλους. Μπορεί μάλιστα να μας ενοχλεί το γεγονός ότι ο άλλος είναι πολύ καλά με τις επιλογές του και τους υπενθυμίζουμε τον τρόπο θα «έπρεπε» να νιώθουν.
Με εσένα αγαπητέ το έχεις το πρόβλημα και όχι με το τι επιλέγω εγώ να βάλω μέσα στο πιάτο μου. Βρες τα με τον εαυτό σου, θα βοηθήσεις και εσένα αλλά και τους άλλους ανθρώπους γύρω σου με τον τρόπο αυτό.
Πώς να ξεφύγεις από αυτό το μοτίβο;Πώς όμως ξεφεύγει κανείς από αυτό το υποσυνείδητο μήνυμα και τη συνεχή κριτική σχετικά με τις διατροφικές επιλογές των τροφίμων και τις ποσότητες; Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά κάποιος πρέπει να περάσει από το δικό του ταξίδι στο φαγητό για να καταλάβει τι λειτουργεί για εκείνον και να τηρήσει αυτό ή να ζητήσει συνειδητά καθοδήγηση από τον γιατρό, τον διατροφολόγο και τον γυμναστή του. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό που λειτουργεί για τους άλλους, μπορεί να μην λειτουργεί για εμάς.
Πώς η λάθος εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μπορεί να σε οδηγήσει να πάρεις λάθος απόφαση
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Food shaming: «Ό,τι είναι στο πιάτο μου, είναι δική μου δουλειά» εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας της Μητρόπολης
- Κως: «Κάτσε κάτω ρε» – Η στιγμή που γονείς ξυλοκοπούν τον 35χρονο που παρενόχλησε μαθήτριες – ΒΙΝΤΕΟ
- Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να εντοπίστε τον σκύλο στο δάσος; – Είναι καλά καμουφλαρισμένος
- Μπαράζ σοκαριστικών αποκαλύψεων για τον 14χρονο που κακοποίησε 7χρονο και 13χρονη
- ΝΥΧΤΑ-ΘΡΙΛΕΡ! Ο Ζελένσκι πίεζε τον Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ να... κηρύξουν τον πόλεμο στη Ρωσία
- 17η Νοέμβριου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ– Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
- Ρώσος συνταγματάρχης βρέθηκε νεκρός με 5 σφαίρες
- Η Μητρόπολη Καστορίας βάζει τα πράγματα στην θέση τους για την επίσκεψη της ΠτΔ
- Αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών μελετά η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υφ. Παιδείας στην ΠΟΣΔΕΠ
- Θανατηφόρα επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλο στην Ξάνθη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Food shaming: «Ό,τι είναι στο πιάτο μου, είναι δική μου δουλειά»
- Νέες αποκαλύψεις: Ο βοηθός της Diana εξηγεί πώς ο Κάρολος της έκανε την ζωή κόλαση με τα ψέματα για την ψυχική της υγεία
- Γονείς ελικόπτερο: Το στυλ γονεϊκότητας που κανείς δεν θα ήθελε να τον μεγαλώσει
- TikTok Hack: Και αν σου πω ότι θα χρειαστείς μόνο 15 λεπτά από τον χρόνο σου και θα είναι σαν να έχεις τρέξει μια ώρα στον διάδρομο;
- Ομελέτα στο Air Fryer με σπανάκι, κόκκινη πιπεριά και κατσικίσιο τυρί – Φτιάξε το πιο γευστικό και δυναμωτικό πρωινό σε 15 λεπτά!
- Φόβοι παγκόσμιας σύρραξης μετά το χτύπημα με πύραυλο στην Πολωνία- Τι απαντάει η ρωσική πλευρά και ποιο είναι το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης των G20;
- Super momager! Η Kris Jenner γίνεται για πρώτη φορά εξώφυλλο στην Vogue στα 67 της κι εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να την θαυμάζουμε!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΗΠΑ: Έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Μέριλαντ – Τουλάχιστον 12 τραυματίες
- Αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών μελετά η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υφ. Παιδείας στην ΠΟΣΔΕΠ
- Ταξιάρχες Κωνσταντινούπολης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την ελληνορθόδοξη Εκκλησία
- Μήνυμα της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή για την επέτειο του Πολυτεχνείου
- Οικονομία: Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση;
- Τί έχεις, άνθρωπέ μου; Γιατί κλαις έτσι;
- Το… μανιφέστο για υποστήριξη του Μόρφου-«Γνήσιο τέκνο της λαϊκής ευσέβειας»
- Το ύδωρ το του Θεού, που ρέει από οφθαλμούς μετανοούντος …
- 17 Νοεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Ζαχαρίας και Ιωάννης
- Λάκης Γαβαλάς: Αισθάνθηκα ότι έχω προσφέρει στη χώρα μου χωρίς να μου το αναγνωρίζει