La Casa de Papel: Το τέλος της σειράς – φαινόμενο που μας έκοψε την ανάσα! Ένας «Καθηγητής» χωρίς πλάνο και μια Sierra αλλόφρων. Ή μήπως όχι;

19:09 4/12/2021 - Πηγή: iPop

5 επεισόδια είχαν μείνει για να μάθουμε πώς τελειώνει το La Casa de Papel και τα είδαμε μονορούφι όταν και δημοσιεύτηκαν – επιτέλους – στις 3 Δεκέμβρη. Η σειρά – φαινόμενο έφτασε στο τέλος της, ένα τέλος που κανείς έως τώρα δεν περίμενε, πιθανότατα ούτε καν οι ίδιοι οι δημιουργοί της. Τι απέγινε η ομάδα ληστών με τις κόκκινες φόρμες και τις μάσκες Νταλί; Προσοχή! Ακολουθούν spoilers.

Το πρώτο μέρος του 5ου και τελευταίου κύκλου της σειράς μας άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα και με μια πικρία, λόγω του θανάτου της Tokyo.

Όλοι τη θέλαμε ζωντανή η αλήθεια είναι, όμως στο δεύτερο μισό του κύκλου το πρόβλημα δεν είναι η απώλεια της Tokyo. Αυτό που μένει από το φινάλε του La Casa de Papel 5 ίσως είναι απλά έντονα συναισθήματα. Το 5ο μέρος της σειράς θα λέγαμε ότι “χτύπησε” περισσότερο στο συναίσθημα, χωρίς να κορυφώνεται η δράση, η οποία μέχρι ένα σημείο ήταν ανεπαίσθητη. Ούτε πολλοί πυροβολισμοί, ούτε μάχη, ούτε όπλα και εκρηκτικά, όπως έχουμε συνηθίσει. Κι αυτό γιατί κυριάρχησε περισσότερο το συναίσθημα.

Όμως, είσαι έτοιμος να μάθεις πώς τελειώνει το La Casa de Papel; Αν δεν αντέχεις τα spoilers, καλύτερα να ολοκληρώσεις το άρθρο μας όταν τελειώσεις τη σειρά, αλλιώς μείνει μαζί μας μέχρι το τέλος, γιατί συνέβησαν πολλά, πάρα πολλά.

Ένας «Καθηγητής» χωρίς πλάνο και μια Sierra αλλόφρων

Τα πρώτα από τα τελευταία 5 επεισόδια του 5ου κύκλου δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αλλιώς. Ο Professor ξεκινά μια καταδίωξη της επιθεωρήτριας, η οποία, όμως, για αρκετή ώρα φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εκείνον. Καταφέρνει να τον παγιδεύσει και ο «Καθηγητής» μοιάζει τουλάχιστον ανήμπορος και χωρίς σχέδιο μπροστά της. Γλιτώνει συνεχώς στο παρά 5 από την αστυνομία, μέχρι που καταφέρνει να πάρει τη Sierra με το μέρος του, μιας και ο Ταμάγιο δεν τα κατάφερε. Την ίδια στιγμή στην Τράπεζα της Ισπανίας, η ομάδα είναι καταρρακωμένη από την απώλεια της Tokyo και ο Palermo κάνει διαπραγματεύσεις με τους δύο επιζήσαντες από την ομάδα του στρατού που είχε εισβάλει νωρίτερα. Ή τουλάχιστον μόνο δύο νόμιζε πως είναι. Αυτό κράτα το, γιατί σε λίγο θα σου είναι χρήσιμο.

Ο χρυσός, όμως, βγήκε από την Τράπεζα, όπως ακριβώς το σχεδίαζε ο «Καθηγητής», έχοντας αφήσει πίσω του τους κατάλληλους συντονιστές, αφού ο ίδιος βρίσκεται μια ανάσα από τη σύλληψη. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που παίρνει με το μέρος του τη Sierra. Και για να μην έχεις αμφιβολίες, ναι, μια ακόμη επιθεωρήτρια εμπιστεύτηκε τον Sergio και αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο. Έτσι λοιπόν, μαζί κατάφεραν να ξεφύγουν από την αστυνομία και να βρεθούν και πάλι στο καταφύγιο του «Καθηγητή», εκεί όπου οι συνεργάτες του μετέτρεπαν και πάλι τους κόκκους χρυσού σε ράβδους.

Αλλά τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ευχάριστα. Η αστυνομία ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο βγήκε ο χρυσός από την Τράπεζα, ψάχνοντας το κρησφύγετο του «Καθηγητή», εκεί όπου θα έβρισκαν αυτόν, τη Sierra με το μωρό της – το οποίο φυσικά και ήταν συνέχεια μαζί της σε όλα αυτά, τους συνεργάτες του και πολλούς τόνους χρυσού.

Και τα κατάφερε. Ή μήπως όχι;

Από τις πιο σοκαριστικές στιγμές του 5ου κύκλου ήταν όταν ακούστηκαν οι σειρήνες της αστυνομίας στο κρησφύγετο του Professor και εκείνος αποφάσισε να παραδοθεί. Έπεσε στα γόνατα, έβαλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και άφησε να του τα δέσουν και να τον βάλουν στην κλούβα. Σοβαρά τώρα; Κι όμως έτσι έγιναν τα πράγματα με τη διαφορά ότι η αστυνομία δεν τον συνέλαβε, ούτε καν τον ανακάλυψε. Αντιθέτως, όλα αυτά ήταν ένα μαγικό κόλπο. Ποιανού;

Κι εδώ είναι που αρχίζει να παίζει ουσιαστικό ρόλο ο γιος του Berlin, ο Rafael. Τον είχαμε δει στα πρώτα επεισόδια του 5ου κύκλου και τώρα καταλάβαμε ποιος ήταν ο λόγος. Ο Rafael και η Tatiana, η πρώην γυναίκα του Berlin και νυν του Rafael, ήξεραν όλο το σχέδιο της ληστείας, παρ’ όλο που δεν συμμετείχαν σε αυτήν και επειδή ακριβώς ήξεραν πού θα βρίσκεται ο χρυσός, δεν δίστασαν να αναπαραστήσουν την αστυνομία και να τον κλέψουν. Από ένα σημείο και μετά, αλήθεια, δεν ξέρω πόσες φορές ακούσαμε τη φράση “ο χρυσός εκλάπη” στα ισπανικά.

«Ο χρυσός εκλάπη»

Το καλό με τις παλιοκαταστάσεις είναι ότι συμβαίνουν μόνο μία φορά. Μία φορά σκοτώνεσαι. Μία φορά χάνεις τον έρωτα της ζωής σου. Μία φορά σου αρπάζουν τον μεγαλύτερο θησαυρό που έχει κλαπεί. Αν και όλα αυτά συμβαίνουν μια φορά, είναι το ίδιο επώδυνα. Γίνεσαι κομμάτια. Βλέπεις τα πρόσωπα όσων απογοήτευσες. Το νιώθεις σαν μαχαιριά στην καρδιά. Τη στιγμή αυτή, που το άγχος δεν σε αφήνει να ανασάνεις, έχεις δύο επιλογές: αποδέχεσαι την ήττα ή πολεμάς. Ο Καθηγητής επέλεξε να πολεμήσει. Παρ’ όλο που ήξερε ότι όλα είχαν χαθεί, και ότι μάλλον απλώς παρέτεινε το μαρτύριό του, επέλεξε να πολεμήσει.

Με αυτά τα λόγια της Tokyo ξεκινάει το προτελευταίο επεισόδιο της σειράς, με τον Professor να αναζητά τον χρυσό και τη δράση ουσιαστικά τώρα να αρχίζει. Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν από το ομαδικό πάρτι που τραγουδάνε και χορεύουν όλοι μαζί κάνει το επεισόδιο λίγο πιο ευχάριστο, όμως αυτό δε θα κρατήσει για πολύ, αφού η αστυνομία καταφέρνει να εισβάλει στην Τράπεζα. Πώς; Χάρη σε ένα ακόμη άτομο από την ομάδα του στρατού που κατάφερε να σωθεί. Είναι ο “άσσος” που είχαν στο μανίκι τους και σου ανέφερα νωρίτερα. Ο Rio, ο Palermo, ο Denver, η Lisboa, ο Helsinki και όλη η υπόλοιπη ομάδα που ήταν μες την Τράπεζα της Ισπανίας φόρεσαν χειροπέδες, έπεσαν στα γόνατα, ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε πέρα από το να ελπίζουν ότι ο «Καθηγητής» θα είχε εφεδρικό σχέδιο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Casa de Papel (@lacasadepapel)

Ο Professor παραδόθηκε στην αστυνομία

«Υποσχέθηκα ότι αν συλλαμβάνονταν, θα ήμουν μαζί τους» είπε ο Sergio στον Συνταγματάρχη και πήγε στην Τράπεζα να παραδοθεί, έχοντας όμως αναθέσει νωρίτερα στη Sierra να βρει τον χρυσό, πείθοντάς τη ότι ήταν η μοναδική που θα μπορούσε και δίνοντάς της ένα σημειωμένο κομμάτι χαρτί για να το αξιοποιήσει όταν έπρεπε, αφήνοντάς μας πολλά ερωτηματικά.

Πώς τελειώνει το La Casa de Papel; Τι γίνεται στη συνέχεια; Γιατί ο Professor αποφάσισε να παραδοθεί; Το τέλος του La Casa de Papel είναι τελικά αυτό που περιμέναμε;

Στο τελευταίο επεισόδιο του La Casa de Papel 5 λύνονται όλες μας οι απορίες, γιατί μέχρι τότε ίσως όλοι λίγο – πολύ να νιώθαμε ότι κάτι δεν έβγαζε νόημα.

Το τέλος του La Casa de Papel δε θα μπορούσε να είναι άλλο

Όσοι ολοκληρώσαμε τη σειρά, για μια στιγμή πιστέψαμε ότι όλα έχουν πάει στραβά εν τέλει κι ότι η ομάδα των ληστών θα καταλήξει στη φυλακή ή ακόμα χειρότερα στο χώμα. Όμως, φυσικά και δε θα μπορούσαν να γίνουν έτσι τα πράγματα. Το La Casa de Papel 5 δε θα μπορούσε να μην έχει happy end. Το σχέδιο του «Καθηγητή» δε θα μπορούσε να αποτύχει κι εννοείται πως πάντα υπήρχε plan B.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Casa de Papel (@lacasadepapel)

Ο «Καθηγητής» μπορεί για λίγο να τα βρήκε σκούρα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τον Ταμάγιο απέδωσαν, φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι πως αν αγαπάς τη σειρά έστω και λίγο αξίζει να τη δεις μέχρι το τέλος, όσα spoilers κι αν έχεις διαβάσει, γιατί τα συναισθήματα που δημιουργεί δεν περιγράφονται εύκολα. Ο Álex Pina για μια στιγμή μας έκανε να νομίζουμε πως όλα έχουν τελειώσει και ότι όλη η συμμορία έχει πεθάνει, ώσπου καταλαβαίνουμε ότι ο εγκέφαλος όλης αυτής της ληστείας δεν είναι απλά ευφυής, αλλά και πειστικός.

«Ή νικάμε και οι δύο ή χάνουμε και οι δύο.» Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Professor στον Ταμάγιο, πείθοντάς τον να παίξει το παιχνίδι του, αφού η άλλη επιλογή αν τους συλλάμβανε ήταν η χώρα να βυθιστεί στη χρεοκοπία, χωρίς να έχει καμία άλλη στήριξη. Ψεύτικοι ράβδοι χρυσού, καλυμμένοι από ορείχαλκο έκαναν τον κόσμο της Ισπανίας να πιστέψει ότι η αστυνομία τα κατάφερε, βρήκε τον χρυσό και συγχρόνως εκτέλεσε τους ληστές που αντιστέκονταν, οι οποίοι όμως βγήκαν ολοζώντανοι από την Τράπεζα της Ισπανίας, με νέα διαβατήρια και μια καινούργια ζωή να τους περιμένει. Γιατί έγιναν όλα αυτά και συμφώνησε ο Ταμάγιο; Όχι γιατί δεν ήθελε να τους εκτελέσει, αλλά διότι κανείς δεν μπορούσε να ξέρει πού βρίσκεται ο χρυσός. Εκτός από… τη Sierra, η οποία όχι απλά τον βρήκε, αλλά διαπραγματεύτηκε με τον γιο του Berlin, δίνοντάς του μεταξύ άλλων το περίφημο χαρτάκι που της είχε δώσει ο «Καθηγητής». Τι έγραφε αυτό; Δεν μάθαμε ποτέ, αλλά του υποσχέθηκε σε κάθε περίπτωση ότι θα πάρει ένα μερίδιο του χρυσού, αυτό του πατέρα του.

Και κάπως έτσι η ληστεία έληξε, η ομάδα δραπέτευσε με την άδεια της αστυνομίας, μαζί με τον χρυσό, η Ισπανία απέκτησε ψεύτικο απόθεμα, έχοντάς το ως εθνικό μυστικό και το La Casa de Papel τελείωσε, αφήνοντάς μας γεμάτους με συναισθήματα, θετικά και αρνητικά.

Ciao a la banda. Hola a la Resistencia. La temporada final de La Casa de Papel, ya está disponible en Netflix. pic.twitter.com/aW4k5HM5GB

Netflix Latinoamérica (@NetflixLAT) December 3, 2021

La Casa de Papel: Το λάθος στο σχέδιο του Professor που κανείς δεν πρόσεξε! Τελικά ήταν πετυχημένο;

Ένα διφορούμενο φινάλε που άξιζε τον κόπο

Έχω διαβάσει ήδη αρκετές κριτικές για το τέλος του La Casa de Papel και μπορώ να πω ότι με καμία δεν μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα. Οι φανατικοί θεατές το χαρακτηρίζουν “θεαματικό”, ενώ οι υπόλοιποι που πάντα τους ψιλοπέρναγε αδιάφορη η σειρά ισχυρίζονται πως το φινάλε ήταν “νερόβραστο”. Η κάθε άποψη είναι δεκτή, σεβαστή και κατανοητή, αλλά σίγουρα υποκειμενική. Μπορεί τα τελευταία επεισόδια του La Casa de Papel να μην είναι ίδια με τα πρώτα, τότε που ο Berlin ζούσε ακόμα και κάθε στιγμή από τη ληστεία στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας μας έκοβε την ανάσα, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι λιγότερο ευφυή και ανατρεπτικά.

Και ξέρεις κάτι; Ίσως να κλάψαμε την Tokyo περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, γιατί στα τελευταία 5 επεισόδια δεν μας έλειψε και τόσο, έτσι δεν είναι; Είχαμε να αγχωθούμε πιο πολύ για το τι θα απογίνει ο Professor και αν θα ξεφύγει η ομάδα από την αστυνομία. Στο τέλος, όμως, δεν μένει καμία πικρία, γιατί απλά δε θα μπορούσε να είχε τελειώσει αλλιώς η ληστεία, δε θα μπορούσε να αποτύχει το σχέδιο του «Καθηγητή» και δε θα γινόταν να είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα, γιατί τότε ακριβώς θα μιλάγαμε για μια αποτυχημένη σειρά, τουλάχιστον για τους περισσότερους θεατές της.

Το ξεχωριστό αυτών των τελευταίων επεισοδίων είναι ότι καταλάβαμε επιτέλους τον εσωτερικό κόσμο του Professor. Γιατί τελικά δεν έχει μόνο μυαλό, αλλά και αισθήματα. Καταλάβαμε για ποιο λόγο επέλεξε αυτόν τον δρόμο στη ζωή του, για ποιο λόγο σχεδίασε αυτές τις ληστείες και γιατί δε θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο. Καταλάβαμε γιατί η Sierra έγινε αυτή η αδίστακτη επιθεωρήτρια που βέβαια κάπου βαθιά μέσα της έχει αισθήματα. Όλα εξηγούνται στα τελευταία επεισόδια και πλέον όλα βγάζουν νόημα, δικαιολογώντας έτσι πολλά απ’ όσα έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια.

Και μην ξεχνάς… Μπορεί το La Casa de Papel να τελείωσε, αλλά έρχεται spin off με τον Berlin, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Casa de Papel (@lacasadepapel)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο La Casa de Papel: Το τέλος της σειράς – φαινόμενο που μας έκοψε την ανάσα! Ένας «Καθηγητής» χωρίς πλάνο και μια Sierra αλλόφρων. Ή μήπως όχι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
casa, casa, tokyo, δραση, professor, τραπεζες, palermo, συλληψεις, berlin, tatiana, rio, instagram, happy, end, χρεοκοπια, νέα, ciao, hola, netflix, twitter, ipop, google, εθνικη τραπεζα, www.google.gr, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, instagram, ipop, αδεια, αστυνομια, βημα, γυναικα, ηττα, ισπανια, μωρο, ωρα, rio, αγχος, αρθρο, αξιζει, αν αγαπας, αμφιβολιες, αξιζε, απλα, απωλεια, ατομο, βρισκεται, γινεται, γινεσαι, δευτερο, δειτε, δωσει, ευχαριστο, εγινε, ευκολα, ειπε, εκρηκτικα, επρεπε, ερχεται, ευφυης, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ισπανικα, λαθος, ληστειες, λογια, λογο, μαχαιρια, μυστικο, μυαλο, νοημα, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, πιο πολυ, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σχεδιο, φυλακη, φυσικα, φορα, χειροτερα, χωμα, ψευτικο, berlin, εγκεφαλος, επεισοδια, εθνικο, happy, hola, χωρα, κομματι, καρδια, ληστες, μεινει, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, netflix, νιωθεις, palermo, παιχνιδι, professor, tatiana, tokyo, τραπεζα, θεματα, θετικα, χειροπεδες, χερια
Τυχαία Θέματα
La Casa, Papel, Καθηγητής, Sierra,La Casa, Papel, kathigitis, Sierra