#Maskednotmuted: Πόσο εύκολο είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή του κορονοϊού;

13:12 20/11/2020 - Πηγή: iPop

Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει τις ζωές όλων μας, όμως μήπως κάποιους από εμάς μας έχει επηρεάσει λίγο παραπάνω; Τα παιδιά, αν και νέα σε ηλικία, δεν είναι ανεπηρέαστα απ’ όλο αυτό. Πώς μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή του κορονοϊού;

Η Generation Z, τα παιδιά της νέας γενιάς φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού, η οποία πολλές φορές οδηγεί και στην κρίση δικαιωμάτων.

Μπορεί οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τις οικονομίες

τους, όμως υπάρχει μια απώλεια που πολλοί αμελούν, μια χαμένη γενιά παιδιών. Το κόστος της πανδημίας για τα παιδιά είναι άμεσο και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

Τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να μεγαλώσουν ξέγνοιαστα, ελεύθερα, χωρίς άγχη. Ο κορονοϊός τους στερεί τα όνειρα, όνειρα ακόμα και για ξέγνοιαστο παιχνίδι με τους φίλους τους. Η παιδική και εφηβική ηλικία αυτών των παιδιών δεν είναι ίδια με τον προηγούμενων γενιών κι όπως ξέρουμε, δεν πρόκειται να την ξαναζήσουν. Οπότε μιλάμε για μια χαμένη παιδική ηλικία. Και εφηβική. Τα παιδιά θα θυμούνται τα χρόνια αυτά ως χρόνια περιορισμού, απομόνωσης, καραντίνας, μακριά από μεγάλες παρέες, παιχνίδια σε σπίτια φίλων, αλάνες.

Ξυπνάνε και κοιμούνται με φόβο, άγχος και συναισθήματα που δεν θα έπρεπε να έχει ένα παιδί, γιατί πολύ απλά είναι παιδί. Ωστόσο, τώρα πιο πολύ από ποτέ πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή του κορονοϊού. Τα παιδιά φοράνε μάσκα, αλλά δεν πρέπει να είναι σιωπηλά. Τα δικαιώματά τους παραμένουν δικαιώματα και δεν πρέπει να καταπατώνται, ακόμα κι αν τα ίδια τα παιδιά είναι σε καραντίνα ή φορούν μάσκα.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή του κορονοϊού;

Η UNICEF ζητά παγκόσμια δράση και επισημαίνει έξι σημεία στα οποία πρέπει όλοι μας να δώσουμε έμφαση για τ διατήρηση των δικαιωμάτων αυτών, για να συνεχίσουν τα παιδιά να ζουν όπως το αξίζουν.

Πρόσβαση στη μάθηση για όλα τα παιδιά, ακόμα και από το σπίτι

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, όμως το κλείσιμο των σχολείων διέκοψε τη μάθηση του 91% των μαθητών παγκοσμίως. Τα περιθωριοποιημένα παιδιά υφίστανται το βαρύτερο βάρος. Περίπου 463 εκατομμύρια νέοι δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση κατά το κλείσιμο των σχολείων. Επιπλέον, οι προηγούμενες διακοπές λειτουργίας δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι εκτός σχολείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά τα κορίτσια, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που η UNICEF και πολλοί ακόμα φορείς ζητούν από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στην ποιοτική, χωρίς βία εκπαίδευση, ώστε κάθε παιδί να μαθαίνει.

Πώς έχει αλλάξει ο κορονοϊός την εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο

PexelsΠρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Πολλά παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο πείνας και ασθένειας πιο πολύ από ποτέ. Μπορεί τα παιδιά να μην επηρεάζονται από τον κορονοϊό τόσο οι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τις έρευνες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και διατροφής. Ας μην ξεχνάμε πως στις αναπτυσσόμενες χώρες τα συστήματα υγείας είναι ιδιαίτερα εύθραυστα και η τροφή δεν είναι πάντα διαθέσιμη για τα παιδιά.

Υποστήριξη και προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών

Η κρίση του κορονοϊού επιδείνωσε τη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των παιδιών. Τα τελευταία αποκόπτονται από τις βασικές υπηρεσίες υποστήριξης, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται το επιπλέον άγχος των οικογενειών τους που βρίσκονται σε αναταραχή λόγω της κατάστασης. Σε μερικές χώρες τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με τις περιπτώσεις γάμου και εγκυμοσύνης σε εφηβική ηλικία να αυξάνονται.

Τα παιδιά δεν μένουν ανεπηρέαστα ψυχολογικά από την πανδημία. Έτσι λοιπόν, η προστασία της ψυχικής τους υγείας είναι απαραίτητη και κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική στήριξη. Μέσα από το σχολείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να γίνει μια σωστή επένδυση στην ψυχική τους υποστήριξη, ενώ ας μην ξεχνάμε πως είναι πάντα διαθέσιμες και οι παιδικές γραμμές βοήθειας.

Πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή

Πόσα παιδιά έχουν τελικά πρόσβαση στην υγιεινή; Πόσα μπορούν να πιούν καθαρό νερό, να πλύνουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιήσουν αντισηπτικό, να χρησιμοποιήσουν μια καθαρή τουαλέτα τόσο στο σπίτι τους όσο και στο σχολείο; Η άνιση πρόσβαση στα παραπάνω είναι γεγονός, αφού δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να προσφέρουν τα σωστά μέτρα υγιεινής στα παιδιά τους. Όλες οι κοινότητες οφείλουν να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες πριν καν εμφανιστεί μια τέτοια υγειονομική κρίση, όπως η Covid-19.

Pexels Stop στην παιδική φτώχεια

Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό απειλεί να πλήξει τα παιδιά ακόμα πιο σκληρά, με τον αριθμό των παιδιών που ζουν κάτω από τα εθνικά τους όρια φτώχειας να αναμένεται να αυξηθούν κατά 140 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους. Οι οικονομικές κρίσεις συχνά ακολουθούνται από περικοπές στις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για παιδιά. Εάν το μοτίβο επαναληφθεί μετά τον κορονοϊό, η φτώχεια και η στέρηση μεταξύ των παιδιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και μετά το τέλος της συγκεκριμένης κρίσης. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης είναι επιτακτικό για να αποτρέψει αμέτρητα παιδιά να φτάσουν σε επίπεδα φτώχειας.

Προστασία και υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους που πλήττονται από καταστροφές και συγκρούσεις

Ακόμα και πριν από την πανδημία, το 2020 όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν ανθρωπιστική βοήθεια, πιο πολύ από ποτέ. Ο κορονοϊός έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των παιδιών μεταναστών και προσφύγων, καθώς και εκείνων που ζουν σε χώρες που πλήττονται από κρίσεις, πολέμους και καταστροφές. Και αν είναι αποτέλεσμα ενεργών συγκρούσεων ή νέων πανδημικών περιορισμών, γίνεται πιο δύσκολο να προσεγγίσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά με βασικές και σωστικές υπηρεσίες. Η πανδημία, όμως, δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να βγάλουμε από την προσοχή μας αυτά τα παιδιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, όμως δεν χρειάζεται να θυμηθείς τα παιδιά μόνο αυτή τη μέρα. Εσύ θα βάλεις ένα λιθαράκι ώστε να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών εν μέσω κορονοϊού;

Το μέλλον μας εξαρτάται από τους νέους. Τι θα κάνεις εσύ για έναν κόσμο καλύτερο για κάθε παιδί;

Τα παιδιά φοράνε μάσκα, αλλά δεν είναι σιωπηλά, έχουν φωνή και διακιώματα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο #Maskednotmuted: Πόσο εύκολο είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή του κορονοϊού; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα