Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους το 2022 – Ο αριθμός των δολοφονιών που σοκάρει

12:12 15/12/2022 - Πηγή: iPop

Το Μεξικό επιβεβαιώθηκε πως είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, ενώ το 2022 ανακηρύχθηκε ως η πιο θανάσιμη χρονιά για εργαζομένους στα ΜΜΕ. Πρόκειται για δύο γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να μας εξοργίζουν, να μας ανησυχούν και να απαιτούμε αλλαγή.

Το Μεξικό ήταν η χώρα όπου δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, 14/12.

Θάνατος Αμερικανού

δημοσιογράφου στο Κατάρ: Η σύζυγός του αποκάλυψε από τι πέθανε

Το Μεξικό η επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους:

Συγκεκριμένα, 11 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Ιανουάριο ως την 1η Δεκεμβρίου του 2022. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των φόνων σε παγκόσμια κλίμακα (57 συνολικά νεκροί ρεπόρτερ).

Δεύτερη σε σειρά με τους περισσότερους φόνους δημοσιογράφων έρχεται η Ουκρανία, η οποία αγγίζει τους 10 και είναι και εμπόλεμη ζώνη, τρίτη η Αϊτή με έξι νεκρούς δημοσιογράφους και ακολουθεί η Κολομβία με τέσσερις.

Συνολικά, 67 δημοσιογράφοι σε 21 χώρες και στα παλαιστινιακά εδάφη δολοφονήθηκαν, κυρίως εν ώρα καθήκοντος, το 2022 σε σύγκριση με 47 πέρυσι.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια, το Μεξικό ήταν στην κορυφή της λίστας με 10 δολοφονημένους δημοσιογράφους το 2019, οκτώ το 2020 και οκτώ ξανά το 2021.

«Αυτά τα στοιχεία προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες για την πολιτική βούληση εκ μέρους των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τέτοιες σοβαρές απειλές για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της IFJ, Anthony Bellanger.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ευθύνεται για 12 νεκρούς από τα Μέσα Ενημέρωσης», σημείωσε η IFJ στην ανακοίνωσή της. «Αλλά η κυριαρχία του τρόμου των εγκληματικών οργανώσεων στο Μεξικό και η κατάρρευση του νόμου και της τάξης στην Αϊτή, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των δολοφονιών».

Παρόμοια, αλλά ελαφρώς διαφορετικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, μια υπηρεσία με έδρα το Παρίσι που ακούει στο ακρωνύμιο RSF.

Τα νούμερα είναι πιο σοκαριστικά απ’ ό,τι νομίζαμε: Τόσοι είναι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι το 2022- Ένα θλιβερό ρεκόρ

Μια έκθεση της RSF σημείωσε ότι «περισσότερο από το 60% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε χώρες που θεωρούνται ειρηνικές το 2022» και επισημαίνει ότι το Μεξικό αντιπροσωπεύει υψηλό ποσοστό [16,5%] του παγκόσμιου συνόλου.

«Τα στοιχεία του Μεξικού [μαζί με την Αϊτή, την Κολομβία και τη Βραζιλία] βοήθησαν να μετατραπεί η Αμερική στην πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τα Μέσα Ενημέρωσης, με σχεδόν το ήμισυ του συνολικού αριθμού δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν παγκοσμίως το 2022».

Το 2020, μια παρόμοια έκθεση της RSF σημείωσε ότι «το Μεξικό επιβεβαίωσε τραγικά τη θέση του ως παγκόσμιου ηγέτη των πιο επικίνδυνων χωρών για τα Μέσα Ενημέρωσης. Η εκλογή ενός νέου προέδρου, του Andrés Manuel López Obrador, πριν από δύο χρόνια δεν έχει αμβλύνει τα ζητήματα που μαστίζουν τη χώρα. Οι δεσμοί μεταξύ διακινητών ναρκωτικών και πολιτικών παραμένουν και οι δημοσιογράφοι που τολμούν να καλύψουν αυτά ή συναφή θέματα εξακολουθούν να αποτελούν στόχο βάρβαρων δολοφονιών».

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους στη λίστα της IFJ δολοφονήθηκαν «εσκεμμένα», αν και 12 περίπου μπορεί να μην είχαν στοχοποιηθεί ρητά, σύμφωνα με μια έκθεση.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν επαγγελματίες και μη δημοσιογράφους, καθώς και άλλους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης.

«Η αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης είναι μια σοβαρή αιτία ανησυχίας και μια ακόμη αφύπνιση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας, ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας», δήλωσε ο Bellanger.

«Η αποτυχία δράσης θα ενθαρρύνει μόνο αυτούς που επιδιώκουν να καταστείλουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και να υπονομεύσουν την ικανότητα των ανθρώπων να ζητούν από τους ηγέτες τους να λογοδοτούν. Είναι πλέον καιρός η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να εγκρίνει τη Σύμβαση της IFJ για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους το 2022 – Ο αριθμός των δολοφονιών που σοκάρει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα