Αλλαγή καριέρας- Πώς να το κάνω;

17:50 14/12/2020 - Πηγή: iPop

Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που δουλεύω στο coaching είναι η αλλαγή καριέρας. Ή για να το θέσω καλύτερα, ο λόγος για τον οποίο έρχονται σε μένα είναι γιατί βιώνουν έντονη δυσαρέσκεια στην εργασία τους, η οποία όλο και συσσωρεύεται, όλο και μεγαλώνει. 

Έτσι, αργά ή γρήγορα, θέτουμε μαζί επί τάπητος το ενδεχόμενο της αλλαγής καριέρας. Διότι τα πράγματα είναι απλά σε οποιαδήποτε κατάσταση βιώνεις που σε δυσαρεστεί- είτε αλλάζεις την κατάσταση, είτε αλλάζεις τον τρόπο που την αντιμετωπίζεις. Επομένως αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θες

να αλλάξεις εργασία στην παρούσα στιγμή, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που την αντιμετωπίζεις, για να πάψει να σε δυσαρεστεί.

Λέγοντας αυτά ως πρόλογο, θα αγγίξω στη συνέχεια το θέμα της αλλαγής εργασίας ή αλλαγής καριέρας, που ξέρω ότι απασχολεί πολλούς, αλλά ελάχιστοι ωστόσο τολμάνε να το σκεφτούν σοβαρά, πολλώ μάλλον να το βάλουν σε εφαρμογή.

Αλλαγή καριέρας: Γιατί το θέλω; Γιατί να το αποφασίσω;

Το πρώτο βήμα της αλλαγής καριέρας προϋποθέτει να απαντήσεις το γιατί. Γιατί σου είναι σημαντικό να αλλάξεις εργασία; Αν έχεις βαρεθεί το αντικείμενο της εργασίας σου ή νιώθεις ότι έχεις τελματώσει στην καριέρα σου και δεν έχει τίποτα άλλο να σου προσφέρει, τότε πρέπει να σκεφτείς την αλλαγή καριέρας. Αν πάλι εργάζεσαι σε έναν κλάδο ή επάγγελμα που είναι σε φθίνουσα πορεία ή σε “βουτιά” εδώ και χρόνια, χωρίς προοπτική ανάκαμψης (π.χ. Ιδιαίτερα ή φροντιστήρια αγγλικών), τότε πρέπει οπωσδήποτε να αποφασίσεις την αλλαγή καριέρας, προτού είναι πολύ αργά.

Αν μάλιστα ποτέ δεν σου άρεσε το αντικείμενο αλλά το ακολούθησες γιατί αυτό έτυχε να σπουδάσεις και είπες “κρίμα να πάει χαμένο το πτυχίο”, τότε… και πολύ άργησες να το σκεφτείς να αλλάξεις καριέρα. Η εργασία είναι ο μοναδικός τομέας που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό μας και άρα να οδηγηθούμε στην ευτυχία, επομένως είναι “έγκλημα” να τον προσεγγίζουμε επιπόλαια ή να αποφασίζουμε μόνο με κριτήρια το χρήμα και ύστερα να αφήνουμε τον εαυτό μας να δυστυχεί, γιατί δεν έχουμε τα κότσια να  κάνουμε την αλλαγή. Άρα το πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσουμε το γιατί και να μετρήσουμε πόσο ισχυρό είναι μέσα μας, για να κάνουμε κάθε απαραίτητο βήμα στη συνέχεια.

Βλέπω την καριέρα μου με “άλλο μάτι” ως αποτέλεσμα της καραντίνας

Ακολουθεί το τι

Μετά το γιατί, εύλογα ακολουθεί το τι. Ωραία και τώρα τί κάνω; Τί μου αρέσει; Τί θα ήθελα να κάνω; Τί θα μου ταίριαζε να κάνω; Για να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να αφιερώσω χρόνο να γνωρίσω τον εαυτό μου.

Να δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία μου;Ποιές δεξιότητες ήδη διαθέτω σε πολύ καλό επίπεδο; Σε πιο απλά ελληνικά, τι μπορώ να κάνω καλά; (π.χ. Μπορώ να γράφω διαφημιστικά κείμενα, μπορώ να πουλάω, μπορώ να αρχειοθετώ…)Ποιά είναι τα ταλέντα μου; (π.χ. Έχω πολύ ισχυρή πειθώ, έχω μεταδοτικότητα…)Ποιές είναι οι αξίες μου; (π.χ. Αξιοπιστία, υπευθυνότητα, όραμα, χιούμορ…)Ποιά είναι τα πάθη μου; Τι αγαπώ να κάνω; (π.χ. Να εμπνέω τους άλλους, να περιστοιχίζομαι από όμορφα πράγματα…)Τι ζητάω από έναν εργοδότη ή εργασιακό περιβάλλον; Τι συμπεριφορές δεν ανέχομαι από συναδέρφους;Ποιές είναι οι προτεραιότητές μου σε σχέση με αυτά που προσφέρει ένας εργοδότης; Δηλαδή με ποια κριτήρια επιλογής θα ξεκινήσω την αναζήτηση εργασίας; Ποιά είναι τα απαραίτητα ή αδιαπραγμάτευτα και ποια τα επιθυμητά; (πχ. Μισθός, ωράριο, κλίμα, εταιρική κουλτούρα, προοπτικές εξέλιξης…)

Το τελευταίο ερώτημα είναι και το πρώτο βήμα για το ξεκίνημα της αναζήτησης εργασίας. Οι περισσότεροι ωστόσο το πηδάνε και ξεκινάνε ανάποδα την αναζήτηση εργασίας, δηλαδή ψάχνουν τις αγγελίες και αρχίζουν να στέλνουν μαζικά βιογραφικά.

Αν όμως δεν ξεκινήσεις από τα θέλω σου την αναζήτηση εργασίας, τότε μπορεί να καταλήξεις ωραιότατα να κάνεις τα ίδια λάθη. Έτσι αν βρεθείς σε ένα νέο εργοδότη στον οποίο θα αρχίσουν να σε δυσαρεστούν τα ίδια πράγματα που σε ενοχλούσαν στην προηγούμενη εργασία σου, τότε τι κέρδισες με την αλλαγή;

Μια αγγελία εργασίας αντανακλά τα “θέλω” ενός εργοδότη. Τα θέλω όμως τα δικά σου, είναι αποκλειστικά δική σου δουλειά να τα βρείς και σίγουρα πρέπει να το κάνεις πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση, γιατί αυτό θα σου γλιτώσει χρόνο στην πορεία.

Πώς θα βρω εργασία;

Στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξεις τα απαραίτητα στοιχεία για την εύρεση εργασίας- βιογαφικό, συνοδευτική, συστατικές. Αυτά σου εξασφαλίζουν ουσιαστικά το πώς. Κομμάτι του πώς είναι φυσικά και η δικτύωση. Δηλαδή κατ’ αρχήν να ενημερώσεις όλο το υπάρχον δίκτυό σου- φίλους, γνωστούς, πρώην συνεργάτες, γείτονες κ.ο.κ.- ότι βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας και να σε έχουν στα υπόψη.

Εδώ βέβαια πολύ σημαντικό είναι να είσαι συγκεκριμένος/η. Δηλαδή αν σε ρωτήσουν τι ψάχνεις, μην διανοηθείς να απαντήσεις “ό,τι να ‘ναι”, αλλά να είσαι πολύ συγκεκριμένος. Πες τη θέση ιδανικά που αναζητάς. Εδώ θα καταλάβεις γιατί προηγούνται τα βήματα του γιατί και του τι.

Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το σημείο ή και νωρίτερα, να αναζήτησεις τη βοήθεια ενός ειδικού και συγκεκριμένα συβούλου επαγγελαμτικής ανάπτυξης ή καριέρας. Είναι δύσκολο να κάνεις μόνος σου αυτά τα βήματα στα τυφλά. Ο ειδικός θα σου εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα και μπορεί να σε βοηθήσει να διεκδικήσεις και περισσότερα χρήματα, οπότε η επένδυση στο coaching καριέρας θα κάνει εύκολα απόσβεση.

Και τώρα στην πράξη

Τέλος, ακολουθεί η πρακτική εφαρμογή. Όλα τα προηγούμενα βήματα είναι ουσιαστικά σχεδιασμός στα χαρτιά. Τώρα πρέπει να τα βάλουμε σε εφαρμογή για να έχουμε και το πολυπόθητο αποτέλεσμα, δηλαδή όντως να βρούμε δουλειά και μάλιστα με τις προδιαγραφές που την ψάχνουμε.

Πριν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να θέσουμε και SMART στόχους, που θα μας οδηγήσουν στο να φτιάξουμε χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία. Έτσι θα έχουμε έναν μπούσουλα για να ξέρουμε αν βαδίζουμε καλά στο σχέδιό μας ή αν χρειάζονται αναπροσαρμογή οι στόχοι μας ή οι ενέργειές μας.

Η αλλαγή καριέρας είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι μεθοδολογία, συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.

Επειδή οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ένα από τα 4 συστατικά της επιτυχίας, ή ακόμα χειρότερα και τα 4, θα πρότεινα να επενδύσετε σε έναν σύμβουλο να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα και να κάνει εύκολη και ανώδυνη τη διαδικασία για εσάς.

Διαφορετικά η απογοήτευση που μπορεί να προκύψει εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας, μπορεί να σας οδηγήσει εύκολα σε εγκατάλειψη. Κρίμα είναι, γιατί αυτό θα σας κρατήσει εγκλωβισμένους κάπου όπου δεν θέλετε να βρίσκεστε.

Info!

Εύη Ξυραφά | Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Website
Email: info@believeinyou.gr
Facebook
Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Η Εύη Ξυραφά κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο της Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση απ’ τις 30 πρώτες σελίδες εδώ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αλλαγή καριέρας- Πώς να το κάνω; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα