Αλλάζει στα αλήθεια η αίσθηση του χρόνου όταν περνάμε καλά; Γιατί όταν έχεις τις μαύρες σου νιώθεις ότι κυλούν βασανιστικά αργά τα λεπτά;

16:42 22/9/2020 - Πηγή: iPop

Παραδέξου το. Έχει συμβεί και σένα πάνω από μια φορά. Είσαι με την παρέα σου 2ήμερο, περνάτε υπέροχα, δεν θυμάσαι τίποτα άλλο εκτός απ’ το ότι γελάς όλη την ώρα και τελικά αυτές οι μέρες περνούν τόσο γρήγορα, σαν να είναι μερικά λεπτά! Απ’ την άλλη, όταν είσαι με άτομα που βαριέσαι, αντιπαθείς ή απλώς δεν ταιριάζεις, ο χρόνος περνάει βασανιστικά αργά και κάθε λεπτό σου φαίνεται αιώνας! Γιατί συμβαίνει στ’ αλήθεια αυτό; Γιατί αλλάζει η αίσθηση του χρόνου και νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα όταν περνάμε καλά;

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ψάξουν λίγο περισσότερο τη

σύνδεση μεταξύ της αίσθησης του χρόνου και της διάθεσής μας και τα συμπεράσματα της έρευνάς τους απλά μας δικαιώνουν!

Η νέα μελέτη, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, διαπίστωσε ότι οι ευαίσθητοι στον χρόνο νευρώνες στον εγκέφαλό μας «φθείρονται» από ορισμένες εργασίες. Ως αποτέλεσμα, αυτό επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο.

Pixabay

Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Neuroscience, εξηγεί ότι οι νευρώνες στο τμήμα της «υπερμαγνητικού γύρου» του εγκεφάλου κουράζονται όταν εκτίθενται επανειλημμένα σε διαφορετικό ερέθισμα για σταθερή διάρκεια.

Αλλά, επειδή οι νευρώνες στα άλλα μέρη του εγκεφάλου συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως, η αντίληψή μας αλλάζει!

Η μελέτη εξέτασε τις εγκεφαλικές λειτουργίες 18 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-27 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να δουν έναν γκρίζο κύκλο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού το ολοκλήρωσαν αυτό 30 φορές, τους έδειξαν κάτι άλλο, για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, και τους ζητήθηκε να μαντέψουν πόσο κράτησε η διαδικασία.

Εάν ο γκρίζος κύκλος ήταν στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα άτομα ήταν πιο πιθανό να υποτιμήσουν τη διάρκεια της δεύτερης διαδικασίας -με τα διαφορετικά ερεθίσματα- ενώ εάν ο γκρίζος κύκλος διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα, ήταν πιο πιθανό να το υπερεκτιμήσουν.

Η εμφάνιση του γκρίζου κύκλου για 30 φορές συνεχόμενα κούρασε τους νευρώνες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με αποτέλεσμα να βιώσουν μια αντίστροφη αντίληψη του χρόνου.

Με άλλα λόγια, όταν βαρέθηκαν να κοιτάζουν τον γκρίζο κύκλο, αισθάνονταν σαν να βλέπουν τον κύκλο για άπειρη ώρα, ενώ όταν δεν βαρέθηκαν να τον κοιτάνε, ο χρόνος τους φάνηκε να κυλάει σαν νερό!

Τελικά, όλα εξαρτώνται από αυτούς τους νευρώνες στον εγκέφαλό μας που αλλάζουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και τον χρόνο!

Όταν περνάμε καλά και είμαστε ενθουσιασμένοι, νιώθουμε ότι περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος. Όταν έχουμε, όμως, τις μαύρες μας ή βαριόμαστε, το πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε ότι τα λεπτά περνούν βασανιστικά αργά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε και αυτό:

Η ψυχολογία του road trip και η ψευδαίσθηση της απόστασης

Photo: Pexels

Το άρθρο Αλλάζει στα αλήθεια η αίσθηση του χρόνου όταν περνάμε καλά; Γιατί όταν έχεις τις μαύρες σου νιώθεις ότι κυλούν βασανιστικά αργά τα λεπτά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα