Όσα περιλαμβάνει το σχέδιο Μουζάλα για το προσφυγικό

17:38 28/12/2016 - Πηγή: iPop

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το προσφυγικό παρουσίασε ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε χώρους κράτησης στα νησιά, αντικατάσταση των συσσιτίων με χρήματα, νέες θέσεις στα χώ φιλοξενίας αλλά και ηλεκτρονική κάρτα μεταναστών.

Ηλεκτρονική κάρτα

Η ηλεκτρονική κάρτα θα αντικαταστήσει την άδεια παραμονής των

μεταναστών, οι οποίοι είναι νόμιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Μέχρι τον Απρίλιο του 2017 το μέτρο αναμένεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Η κάρτα θα περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα του κατόχου. Θα την παραλαμβάνουν όσοι μετανάστες ανανεώνουν την προϋπάρχουσα άδεια διαμονής αλλά και εκείνοι που θα λάβουν για πρώτη φορά άδεια διαμονής στη χώρα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλοδαπών.

Θερμαινόμενοι χωροι

Στην ενδοχώρα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην μένει σε στεγασμένο χώρο και να μην έχει θέρμανση, είπε ο Γ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι εξαίρεση αποτελούν 100 σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ελληνικό, οι οποίες, είναι χειμερινού τύπου, με θέρμανση. Όμως, το Ελληνικό παραμένει υποχρέωση, στην οποία δεν έχουμε ανταποκριθεί, αλλά τουλάχιστον δεν μένει κανείς στο κρύο.

Πλήρης καταγραφή προσφύγων και μεταναστών

O κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πρόκειται να αρχίσει η πλήρης καταγραφή όλων των ατόμων που έχουν φθάσει και διαμένουν στην χώρα τους, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2017 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα προσφύγων και μεταναστών. Στις ταυτότητες θα καταγράφονται το νομικό καθεστώς τους και πληροφορίες για τον τόπο διαμονής τους.

Δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα

Ο Υπουργός ενημέρωσε πως σήμερα λειτουργούν 36 δομές στην ενδοχώρα. Οι προβληματικές δομές- ορισμένα εργοστάσια θα κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Στις περισσότερες δομές φιλοξενούνται 500 με 600 άτομα, εκτός από τέσσερις όπου μένουν 1.500 άτομα και δύο (Ελαιώνας και Σκαραμαγκάς), όπου διαμένουν 2.500 άτομα, «αλλά οι δομές αυτές είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Τι προσφέρουν οι δομές; Στέγαση, τουαλέτα και μπάνιο, φαγητό, πρωτοβάθμια περίθαλψη, δραστηριότητες και τα παιδιά έχουν σταδιακά πρόσβαση στο σχολείο.

Νέες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα

Μέχρι τον Απρίλιο το Υπουργείο θα προκηρύξει 8.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Τις θέσεις φιλοξενίας θα διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εν λόγω θέσεις αυτές θα προστεθούν στο πρόγραμμα των 20.000 ατόμων που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Το θέμα παραμένει μεγάλη αδυναμία, ωστόσο δημιουργούνται πάνω από 100 νέες θέσεις το μήνα. Ως το Πάσχα το ζήτημα θα έχει τακτοποιηθεί

Κατάργηση συσσιτίου και αντικατάσταση με χρήματα

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να καταργηθεί το συσσίτιο στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αντ’ αυτού, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μετρητά. Η οικονομική παροχή ανά οικογένεια δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ. Όπως είπε συγκεκριμένα, «το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο που δίνεται σε μία ελληνική οικογένεια, για αυτό και δεν θα υπερβαίνει το επίδομα της φτώχειας».

Νέοι χώροι στα νησιά

Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι στα νησιά με τους περισσότερους πρόσφυγες «εδώ και τρεις μήνες εντείναμε την προσπάθεια και μεταφέραμε ευάλωτους και ασυνόδευτα. Αυτό γίνεται με ήπιο τρόπο και σιγά- σιγά έχουν μεταφερθεί μερικές χιλιάδες στην ενδοχώρα».

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει κάνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να μεταφέρονται μετανάστες υπό κράτηση στην ενδοχώρα και από εκεί να επιστρέφονται, όμως, δεν έχει υπάρξει ακόμα θετική απάντηση.

Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νησιά και αυτή είναι η κυβερνητική πρόταση, την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση απέρριψε, αλλά θα την εφαρμόσουμε. Σκοπεύουμε, στα νησιά, είτε να φτιάξουμε μικρούς χώρους, καινούριους με διώροφα σπιτάκια, είτε να επεκτείνουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις

Χώροι κράτησης στα νησιά

Ο Υπουργός προανήγγειλε την δημιουργία χώρων κράτησης στα νησιά, τα οποία θα φιλοξενούν 100-200 άτομα, μετά τα περιστατικά παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί. «Τα κέντρα αυτά είναι απαραίτητα και για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου. Εμείς δεν προτείνουμε όποιος μπαίνει παράτυπα στη χώρα να κρατείται. Θέλουμε χώρους κράτησης στα νησιά, ώστε να μπορούν να κρατηθούν κάποιοι, επειδή είναι παραβατικοί ή επειδή οι υπηρεσίες Ασύλου κρίνουν ότι η εξέταση του αιτήματός τους πρέπει να γίνει υπό κράτηση».

Εβδομαδιαίος έλεγχος επιδημιών

Τέλος, για την Υγεία, ο Υπουργός τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος. Το πιο μεγάλο βήμα είναι «ότι έχουμε εμβολιάσει όλα τα παιδιά και συνεχίζεται ο δεύτερος και τρίτος γύρος των εμβολιασμών». Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος, όπου υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να προλάβουμε πιθανές επιδημίες και αρρώστιες.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Όσα περιλαμβάνει το σχέδιο Μουζάλα για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα