Ανοσοποιητικό σύστημα: Η ασπίδα του οργανισμού- Ο ρόλος της διατροφής και των natural medicines

09:01 16/4/2021 - Πηγή: iPop

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και διερευνόμενα συνεχώς συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Η κύρια λειτουργία του είναι να προστατεύει τον οργανισμό από βλαβερούς μικροοργανισμούς, μικρόβια, ιούς κλπ. Η υποστήριξη και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας για να έχουμε έναν οργανισμό με ευεξία και ευρυθμία. Επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες λοιμώξεις, ακόμη και πολύ ήπια κρυολογήματα, συμβαίνουν συχνά μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό

σύστημα οδηγεί πολύ εύκολα σε λοιμώξεις ή χρόνιες λοιμώξεις και αυτές ακριβώς οι λοιμώξεις οδηγούν με τη σειρά τους σε μείωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υποστήριξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προσφέρει τα “μέσα” για τη διακοπή αυτού του φαύλου κύκλου. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από λεμφικά αγγεία και όργανα (θύμος αδένας, σπλήνα, αμυγδαλές και διάσπαρτους σε διάφορα σημεία του σώματος λεμφαδένες), λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα, βασεόφιλα, ηωσινόφιλα, μονοκύτταρα κ.λπ.), εξειδικευμένα κύτταρα που εδράζονται σε διάφορους ιστούς του οργανισμού όπως είναι τα μακροφάγα, τα μαστοκύτταρα και εξειδικευμένοι ανοσολογικοί παράγοντες. Ο ρόλος της διατροφής και των natural medicines για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας.

Λέμφος, Λεμφικά Αγγεία και Λεμφαδένες

Περίπου το ένα έκτο ολοκλήρου του σώματος είναι ο χώρος μεταξύ των κυττάρων που ονομάζεται εξωκυττάριος χώρος. Αυτός ο χώρος αναφέρεται και ως διάμεσος και το υγρό που περιέχεται στο χώρο αναφέρεται ως εξωκυττάριο ή εξωκυτταρικό υγρό. Αυτό το υγρό διέρχεται των λεμφικών αγγείων και ονομάζεται λέμφος. Τα λεμφικά αγγεία συνήθως είναι παράλληλα με τις φλέβες. Τα λεμφικά αγγεία απολήγουν σε λεμφαδένες, μεταφέροντας τη λέμφο και οι οποίοι φιλτράρουν την λέμφο. Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα της λέμφου είναι τα μακροφάγα. Αυτά τα κύτταρα κατακλύζουν και καταστρέφουν ξένα σώματα συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών και κυτταρικών υπολειμμάτων. Οι λεμφαδένες περιέχουν επίσης Β λεμφοκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια ικανά να ξεκινήσουν την παραγωγή αντισωμάτων ως απάντηση στην παρουσία ιών, βακτηρίων και μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών.

Θύμος Αδένας

Βασικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελείται από δύο μαλακούς ροζ γκρι λοβούς που βρίσκονται σαν “σαλιάρα” ακριβώς κάτω από τον θυρεοειδή αδένα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο θύμος αδένας καθορίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο θύμος αδένας είναι υπεύθυνος για πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής Τ-λεμφοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την κυτταρική ανοσία (ανοσοποιητικοί μηχανισμοί που δεν ελέγχονται από τα αντισώματα). Η κυτταρική ανοσία είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτροπή νοσηρών καταστάσεων. Είναι επίσης κρίσιμη στην προστασία από τα αυτοάνοσα νοσήματα και ποικίλες διαταραχές ( πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα και αλλεργίες). Ο θύμος αδένας εκκρίνει αριθμό ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν πολλές ανοσοποιητικές λειτουργίες. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών στο αίμα σχετίζονται με μείωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως, τα επίπεδα των ορμονών του θύμου αδένα είναι χαμηλότερα στους ηλικιωμένους (η λειτουργία του θύμου μειώνεται με την ηλικία) καθώς και στα άτομα που εκτίθενται σε υπερβολικό στρες.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσα απ’ τη διατροφή και τα natural medicines στο mensarena.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ανοσοποιητικό σύστημα: Η ασπίδα του οργανισμού- Ο ρόλος της διατροφής και των natural medicines εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα