Μπαράζ αλλαγών στην εκπαίδευση- Αναλυτικά το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου

09:31 28/5/2016 - Πηγή: iPop

Μπαράζ αλλαγών αναμένονται στην εκπαίδευση σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου. Να τονισθεί πως το τελικό πόρισμα το οποίο αφορά όλες τις βαθμίδες αλλά και όλες τις πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος αναμένεται να παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με στόχο οι αλλαγές να προωθηθούν νομοθετικά.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο Νίκος Φίλης:

«Παραδόθηκε ένα κείμενο διαλόγου το οποίο θα αξιοποιηθεί, βήμα – βήμα αναλόγως και των εξελίξεων στη χώρα μας» και πρόσθεσε: «Διότι το momentum,

πέρα από το θέμα του διαλόγου που ολοκληρώνεται σήμερα, σφραγίζεται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία ανοίγει ένα μεγάλο δρόμο δυνατοτήτων, ώστε από τα βάραθρα της λιτότητας και της κρίσης σταδιακά να βγούμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Η μεταρρύθμιση λοιπόν θα μπορέσει να προχωρήσει αναλόγως και των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων».

Ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε πως είναι «πολύ χρήσιμες» οι εισηγήσεις- προτάσεις της Επιτροπής.

Ποιες είναι οι προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πόρισμα;

Οι προτάσεις για δημοτικό – γυμνάσιο:

«Για το δημοτικό, προτείνεται η καθιέρωση ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού με παράλληλη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες.

Για το γυμνάσιο, προτείνεται η κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων και του μήνα εξετάσεων. Οι εξετάσεις θα μπορούν να διεξάγονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Για δημοτικό και γυμνάσιο προτείνονται αλλαγές στην ύλη και ειδικότερα, μείωση του συνόλου της κατά 20 – 30%».

Την ίδια στιγμή προτείνεται και «περιγραφική αξιολόγηση του μαθητή μέχρι και το Γυμνάσιο και αντικατάσταση ωρών μαθήματος με ώρες για προγράμματα και σχολικές δραστηριότητες. Ενώ υπάρχει και πρόταση η οποία αφορά στην ενοποίηση των κατευθύνσεων των μαθημάτων, με τον καθορισμό κατευθύνσεων με θεματικές».

Οι Ομάδες Μαθημάτων Επιλογής θα είναι 4:

Σύμφωνα με το πόρισμα «όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως κατεύθυνσης θα διδάσκονται τη Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Αγγλικά. Οι υπόλοιπες διδακτικές ώρες θα καλύπτονται από τέσσερις Ομάδες Μαθημάτων Επιλογής».

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να καταρτίσουν το ατομικό τους πρόγραμμα είτε επιλέγοντας ένα μάθημα από κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες, είτε επιλέγοντας ένα μάθημα από 3 από τις 4 ομάδες, συν ένα δεύτερο από την ομάδα της ειδικότητας που προτιμούν».

Αναλυτικά οι ομάδες:

«1η ομάδα: Μαθηματικά – Πληροφορική: Μαθηματικά υψηλού επιπέδου, μαθηματικά βασικού επιπέδου, εφαρμοσμένες μαθηματικές μέθοδοι, πληροφορική και προγραμματισμός βασικού επιπέδου, πληροφορική και προγραμματισμός υψηλού επιπέδου, λογική.2η ομάδα: Φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες: Φυσική, χημεία, βιολογία, περιβαλλοντική επιστήμη, φυσική ιστορία.3η ομάδα: Ανθρωπιστικές επιστήμες: Αρχαία ελληνικά και λατινικά, ιστορία, ιστορική θεωρία και μεθοδολογία, φιλοσοφία και ηθική, οικονομικά, ανθρωπογεωγραφία, πολιτική οικονομία.4η ομάδα: Τέχνη και πολιτισμός: Σχέδιο, ιστορία τέχνης, κινηματογράφος, μουσική, δεύτερη ξένη γλώσσα, μουσικολογία, φωτογραφία».

Για τα Αγγλικά έχει προταθεί «να παρέχεται ένα γλωσσικό επίπεδο Β2 στη Α΄ τάξη του νέου λυκείου (την σημερινή Β΄ λυκείου) και να καταλήγει σε ένα επίπεδο Γ1 στη Β΄ τάξη του νέου λυκείου».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Το πόρισμα Λιάκου εστιάζει στην «εισαγωγή της δυνατότητας στα ΑΕΙ της μετακίνησης των φοιτητών από ένα αντικείμενο σπουδών στο άλλο, αλλά και την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΤΕΙ, τα οποία θα τεθούν υπό αξιολόγηση, με χρονοδιάγραμμα τριών χρόνων».

The post Μπαράζ αλλαγών στην εκπαίδευση- Αναλυτικά το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα