Χαμόγελο του Παιδιού: Πώς απαντάμε στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των παιδιών μπροστά στις πυρκαγιές

15:03 8/8/2021 - Πηγή: iPop

Ένας γονέας λειτουργεί ως πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά του για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά σε βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Πώς πρέπει, όμως, να αντιμετωπίσεις τις ερωτήσεις των παιδιών για την πυρκαγιά;

Όταν το παιδί σου σε βομβαρδίζει με ερωτήσεις, εσύ καλείσαι να απαντήσεις και πολλές φορές δε γνωρίζεις τι είναι χρήσιμο να ειπωθεί και τι όχι, ανάλογα πάντα και με την ηλικία τους. Επιπλέον, πολλές φορές κι εσύ ο ίδιος δε διαθέτεις όλες τις απαντήσεις και αυτό δυσκολεύει τη θέση σου απέναντί τους.

Η

παραπάνω κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη όταν οι γονείς καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις των παιδιών που αφορούν σε καταστάσεις άγνωστες ακόμη και για τους ίδιους, όπως μια οικολογική καταστροφή σαν αυτή που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες γύρω μας.

Πώς προστατευόμαστε απ’ τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω πυρκαγιάς;

Ερωτήσεις όπως «Μαμά, θα καούμε;», «Θα καεί το σπίτι της γιαγιάς;», «Θα εγκαταλείψουμε το σπίτι μας;», «Τι θα απογίνουν οι φίλοι μου ή οι γείτονες;», απαιτούν έναν ιδιαίτερο χειρισμό, ώστε να ενημερωθούν κατάλληλα, σύμφωνα με την ηλικία τους, αλλά και παράλληλα να επικρατήσει η ψυχραιμία και το αίσθημα της ελπίδας για το μέλλον.

Το Χαμόγελο του Παιδιού για άλλη μια φορά βρίσκεται δίπλα σε σένα και στα παιδιά όλου του κόσμου και σε βοηθά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζεις, να σταθείς δίπλα στην οικογένειά σου και να ανταπεξέλθεις όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις μαύρες στιγμές που διανύουμε!

Πώς να σώσεις και να κρατήσεις ασφαλές το κατοικίδιό σου σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ερωτήσεις παιδιών για την πυρκαγιά: Πώς πρέπει να τις διαχειριστείς και να απαντήσεις;


● Απάντα με ειλικρίνεια. Οι γονείς απαντάμε σε αυτά που γνωρίζουμε και για όσα δεν γνωρίζουμε καλύτερα να αποκρινόμαστε με ένα απλό «δεν γνωρίζω». Απέφυγε να απαντάς με ψέματα ή να δημιουργείς προσδοκίες για καταστάσεις που δεν γνωρίζεις ούτε εσύ ο ίδιος.

●Να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης, ακόμη και αν αυτό είναι βραχυπρόθεσμο. Με άλλα λόγια, εξασφάλισε στο παιδί τη γνώση του τι θα γίνει από εδώ και πέρα, έστω και προσωρινά, ώστε να μειώνεται το αίσθημα αβεβαιότητας και αβοηθησίας.


● Δώσε χρόνο και χώρο στο παιδί, ώστε να αποφορτιστεί το συναίσθημά του για αυτό που συμβαίνει.

● Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου.


● Δώσε χώρο και χρόνο στα παιδιά να αναλύσουν και να εκφράσουν τους φόβους τους. Ανέπτυξε διάλογο με τα παιδιά και προσπάθησε να φανείς ψύχραιμος.


● Τόνισε το συλλογικό αίσθημα, ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.


● Καλλιέργησε το αίσθημα της αλληλεγγύης. Μπορείς να προτρέχεις τα παιδιά σου να συλλέξουν και να στείλουν είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους και ζώα που τα έχουν ανάγκη.

Η Γη στέλνει μήνυμα: Η προστασία του πλανήτη είναι η μόνη επιλογή!

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα του Χαμόγελου ή να καλέσεις στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσεις με έναν ψυχολόγο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά που μπορεί να σε απασχολούν σε σχέση με το παιδί σου. Η γραμμή είναι 24ωρη, ανώνυμη και δωρεάν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χαμόγελο του Παιδιού: Πώς απαντάμε στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των παιδιών μπροστά στις πυρκαγιές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα