«Χωρίς συμπεράσματα το Συμβούλιο των ΥΠΕΣ της Ε.Ε.»

19:49 10/3/2016 - Πηγή: iPop

Χωρίς συμπεράσματα, τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας πως ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των ΥΠΕΣ της Ε.Ε. Στόχος του Συμβουλίου ήταν να δοθεί έμφαση στο σχέδιο δράσης ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία και ιδιαίτερα στο ζήτημα της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της 17ης- 18ης Μαρτίου.

Ο

κ. Μουζάλας έκανε γνωστό πως η Ελλάδα έθεσε ζήτημα για αύξηση των μετεγκατάστάσεων, όπως άλλωστε είπε και ο κ. Αβραμόπουλος ότι στόχος είναι οι 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα.

Ο Γιάννης Μουζάλας είπε κατά την διάρκεια του Συμβουλίου πως είναι υποκρισία μερικές χώρες να παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, χτίζοντας τείχη κι επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορα κι από την άλλη να μην υποστηρίζουν την συμφωνία με ανθρωπιστικά προσχήματα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε γνωστό πως την Τετάρτη εισήλθαν στην χώρα μας ακόμα 2.000 άτομα και πως εντός της εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί ακόμα 10.000 καταλύματα.

Επανεισδοχή ατόμων από την Ελλάδα στην Τουρκία

Η Τουρκία δεν προτίθεται να δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το τούρκικο πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος Υπουργός ξεκαθαρίζει ότι:

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ζ. Κλοντ Γιούνκερ είπε πως ίσως θα πρέπει τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας να νομοθετήσουν τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλής τρίτη χώρα» προκειμένου να γίνεται η επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος ερωτώμενος σχετικά με τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα, είπε πως πρέπει να ισχύουν οι εξής αρχές:

να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεωννα μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσειςνα υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

«Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί».

Οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε. ανησυχούν στην κατάργηση visa για τους Τούρκους

Μπορεί στο προσχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, στο οποίο συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. να αναφέρεται η άρση της υποχρέωσης των Τούρκων να έχουν visa για να επισκεφθούν κράτη- μέλη της Ε.Ε., ωστόσο, οι ΥΠΕΣ φαίνεται πως δεν συμφωνούν με την απόφαση των ηγετών.

Πιο συγκεκριμένα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με την άρση των προϋποθέσεων και των όρων για την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κάποια χώρα της ζώνης του Σένγκεν.

The post «Χωρίς συμπεράσματα το Συμβούλιο των ΥΠΕΣ της Ε.Ε.» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα