Χρησιμοποιείς Android ή Messenger; Δύο νέοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξεις

14:16 13/4/2022 - Πηγή: iPop

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι κίνδυνοι κυκλοφορούν στο internet κι αν χρησιμοποιείς smartphones θα πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή για να μην πέσεις στην παγίδα τους! Παρακάτω μπορείς να ενημερωθείς για όλα όσα πρέπει να ξεκινήσεις να προσέχεις!

Οι ερευνητές κυβερνοασφάλειας στη Zscaler  προειδοποιούν για κακόβουλο λογισμικό με το όνομα FFDroider που έχει σχεδιαστεί για να κλέβει ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, μαζί με cookies από υπολογιστές με Windows που έχουν «μολυνθεί» από ιούς.

Νέα προειδοποίηση για χάκερ από την Google – Δες πώς να κάνεις update στο Chrome και προστάτευσε τις συσκευές σου

Πώς μπορούν αν σου κλέψουν τα τραπεζικά στοιχεία;

Το FFDroider εστιάζει κυρίως στην κλοπή διαπιστευτηρίων σύνδεσης για ιστότοπους κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και Twitter, αλλά κλέβει επίσης κωδικούς πρόσβασης για λογαριασμούς Amazon, eBay και Etsy. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει cookies από τα προγράμματα περιήγησης Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer και Microsoft Edge.

Οι πληροφορίες που έχουν κλαπεί από το λογισμικό trojan μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο λογαριασμών, την κλοπή προσωπικών πληροφοριών και τη διάπραξη απάτης κατά των θυμάτων .

Η Zscaler δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει «πολλαπλές» καμπάνιες που σχετίζονται με το FFDroider, οι οποίες είναι όλες συνδεδεμένες με ένα κακόβουλο πρόγραμμα ενσωματωμένο σε σπασμένη έκδοση προγραμμάτων εγκατάστασης και δωρεάν λογισμικού.

Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός μετά την εγκατάσταση, το κακόβουλο λογισμικό μεταμφιέζεται σε εφαρμογή messenger Telegram – αν και οι χρήστες που δεν είναι χρήστες του Telegram μπορεί να αναρωτιούνται γιατί εμφανίστηκαν φάκελοι που σχετίζονται με αυτή την εφαρμογή.

Μόλις εγκατασταθεί σε ένα σύστημα, το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθεί τις ενέργειες του θύματος και – όταν εισάγει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του στις καθορισμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – τα στοιχεία κλέβονται. 

Εάν τα κλεμμένα στοιχεία του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με έναν επαγγελματικό λογαριασμό, το κακόβουλο λογισμικό αναζητά επίσης πληροφορίες χρέωσης, επιτρέποντας ενδεχομένως στους εισβολείς να κλέψουν στοιχεία τραπεζικής πληρωμής.  

Unsplash /Kelli McClintock

Η Google προειδοποιεί: Λογισμικό σε Android κρυφακούει και καταγράφει ό,τι λες κι ό,τι κάνεις!

Κίνδυνοι στα social media: Τι πρέπει να προσέξεις στο messenger:

Εάν είσαι ένας από τους 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες του Messenger, η απόφαση της Meta να αλλάξει ριζικά την εφαρμογή σου δεν σε προστατεύει από καμία άποψη.

Μιλάμε για κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, φυσικά, και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Meta να προσφέρει στο Messenger και στο Instagram το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει το WhatsApp, δημιουργεί νέα προβλήματα στις πλατφόρμες.

Πέρα από τα τεχνικά, η Meta αντιμετωπίζει και λειτουργικά προβλήματα, καθώς βρίσκει διαρκώς απέναντί της νομικούς και πρακτορεία ασφαλείας που περιγράφουν την ολοκληρωτική κρυπτογράφηση ως «δώρο σε τρομοκράτες και παιδόφιλους».

Έρευνα του Business for Social Responsibility (BSR) ασχολήθηκε με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και βρήκε πως «η επέκταση της end-to-end κρυπτογράφησης βοηθά στη συνειδητοποίηση του μεγάλου τους και συνιστά μία σειρά μέτρων ασφαλείας και διαφάνειας για τη διασφάλισή τους».

Η άποψή μας είναι ότι είναι σημαντικό να κρυπτογραφούνται οι συνομιλίες μας, αλλά όχι και σε αυτό το επίπεδο. Το WhatsApp της Meta, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος αυτής της ασφάλειας και έχει 2 δισεκατομμύρια χρήστες σε σύγκριση με 1,3 δισεκατομμύρια για το Messenger. Η διείσδυση των χρηστών του WhatsApp στις αναδυόμενες και αυταρχικές αγορές, όπου η ανάγκη για τέτοια ασφάλεια είναι πιο έντονη από ό,τι στη Δύση, είναι καθολική. 

To νέο iOS update της Apple έρχεται για να διορθώσει το μεγαλύτερο πρόβλημα των iPhone!

Επιπλέον, το συμπέρασμα μας είναι ότι η συγκεκριμένη επέκταση της κρυπτογράφησης βελτιώνει «την ιδιωτικότητα, την ελευθερία της έκφρασης, την κάλυψη απειλών στον κυβερνοχώρο, τη φυσική ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και ευσεβείς πρακτικές για την την κάλυψη κρατικής παρακολούθησης και κατασκοπείας».

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά; Με απλά λόγια, ενώ η πλήρης κρυπτογράφηση είναι σημαντική σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Signal, δεν είναι το ίδιο όταν είσαι συνδεδεμένη σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορείς να περιηγηθείς στο WhatsApp, να κοιτάξεις το προφίλ και τις φωτογραφίες κάποιου. Δεν μπορείς να κρύψεις την ταυτότητά σου σε ένα ψεύτικο προφίλ στο WhatsApp. Και, το πιο σημαντικό, το WhatsApp είναι σπάνια μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, όπως το Facebook και το Instagram (καθώς και το TikTok).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χρησιμοποιείς Android ή Messenger; Δύο νέοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα