Διάσκεψη Γενεύης: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

16:26 12/1/2017 - Πηγή: iPop

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, António Guterres, το μεσημέρι της Πέμπτης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις που έχουν προκύψει από τις συνομιλίες στη Γενεύη για το κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 2 μ.μ. είχε ολοκληρωθεί η πρώτη σύνοδος στο πλαίσιο της Διάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγωγικές παρεμβάσεις της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν από όσους έλαβαν τον λόγο και φέρεται να κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο, όπως αυτό κατ’ επανάληψη έχει εκφραστεί μέσα από τις δημόσιες τους δηλώσεις.

Η

Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκίνησε με ομιλία την ομιλία του António Guterres, δεύτερος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και εν συνεχεία μίλησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

«Εντυπωσιακή η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι τώρα» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι και δήλωσε μέσω ανάρτησης της στο Twitter: «Η ΕΕ ευελπιστεί, να υποδεχθεί μια ενωμένη Κύπρο».

At #ConferenceOnCyprus in the @UN in Geneva with @JunckerEU. Impressive work already done, EU looking forward to welcoming a united #Cyprus pic.twitter.com/E8EwuVRzmm

— Federica Mogherini (@FedericaMog) January 12, 2017

Όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ:

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο António Guterres απηύθυνε έκκληση για «συμπαγή λύση» στο Κυπριακό ξεκαθαρίζοντας, πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα «μπάλωμα» και τονίζοντας, πως επί τάπητος τέθηκαν πολλές προτάσεις.

Επισήμανε, πως η Διάσκεψη της Γενεύης είναι «μόνο η αρχή», καθώς, όπως είπες οι συζητήσεις μόλις ξεκίνησαν και είπε: «Ελπίζω να υπάρξει κάτι καινοτόμο. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τα 5 μέρη συζήτησαν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Το συμπέρασμα το οποίο βγήκε από τη Διάσκεψη μέχρι στιγμής είναι, πως «απαιτείται να εξευρεθούν σύντομα τα εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν την εφαρμογή των διακανονισμών έτσι ώστε να υπάρχουν οι εγγυήσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες τόσο της Τουρκοκυπριακής, όσο επίσης και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας» εξήγησε και πρόσθεσε:

Είμαστε εδώ για να δράσουμε σοβαρά προς την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι ένα σύμβολο ελπίδας σ’ ένα κόσμο με πολλές διαμάχες

Συνεχάρη τους ανθρώπους που, όπως είπε «με αποφασιστικότητα δουλεύουν για την επίλυση του Κυπριακού» και πρότεινε να δοθεί το «Όσκαρ» στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Εδαφικό, περιουσιακό, σχέσεις με Ε.Ε. είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητάμε. Δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία» δήλωσε.

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος, αναφέρθηκε και στον ρόλο του Ο.Η.Ε. που, όπως είπε είναι «να υποστηρίξει τις πλευρές ώστε να συνομολογήσουν μια συμφωνία, χωρίς να έχει κάποια ατζέντα» και δήλωσε: «Θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα έχει αποτέλεσμα».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ανέφερε «εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου. Η συμφωνία που θα προκύψει θα οριστεί από τους λαούς, κατόπιν δημοψηφίσματος».

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν;

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραβρέθηκε στην Διάσκεψη, έστειλε το δικό του μήνυμα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή για την ένωση της Κύπρου. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η ΕΕ είναι εδώ να υποστηρίξει

We must seize the moment for Cyprus‘ unification. All Cypriots deserve a joint European future. #EU here to support: https://t.co/IiKc7e5vh5 pic.twitter.com/3wt4nQFRY0

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) January 12, 2017

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε ότι η λύση στο Κυπριακό οφείλει να συμφωνεί με το κοινοτικό κεκτημένο και τόνισε ότι νόμισμα του νέου κράτους θα είναι μόνο το ευρώ.

Πάντως, δεν υπήρξε κάποια υπαναχώρηση ούτε από την τουρκική, ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Και ο πρόεδρος Γιούνκερ, όμως, δεν παρουσίασε κάποια λύση επεξεργασμένη από την ΕΕ, όπως είχε μεταδώσει το ΡΙΚ. Πάντως, όπως είπε η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά τη λύση που θα δοθεί στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη διπλή ιδιότητα του στη Διάσκεψη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως επικεφαλής της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Τι δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς;

Από την ελληνική πλευρά, ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε την πρόταση της Αθήνας για την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι & οι 3 μειονότητες πρέπει όλοι να νιώθουν ασφαλείς & κύριοι του νησιού τους –@NikosKotzias #ConferenceOnCyprus https://t.co/2goAB4ydNR

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 12, 2017

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ν. Κοτζιάς, ανάφερε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της Διάσκεψης ότι: «το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ». Παράλληλα, επισήμανε: «είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων».

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «θα μπορούσε να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη» και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ λέγοντας: «Η καλύτερη εγγύηση είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων».

Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το πολιτικό θάρρος Αναστασιάδη-Ακιντζί οι οποίοι προσπαθούν για την επανένωση του νησιού:

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή

Η Διάσκεψη θα επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ παράλληλα ο António Guterres θα συναντήσει τους τρεις υπουργούς εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και τον κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης:

Τα βλέμματα στραμμένα στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (Photos)

photo:Jean-Marc Ferré

The post Διάσκεψη Γενεύης: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα