ΔΝΤ: Η Κυβέρνηση επέλεξε το 3,5%- «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό- φορολογικό»
Την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε νέα μέτρα για επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος εκφράζουν σε άρθρο τους οι Mορίς Όμπστφελντ και Πολ Τόμσεν. Αναφορικά με το χρέος, σημειώνουν ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, αυτό δεν θα καταστεί βιώσιμο εάν δεν γίνει ελάφρυνσή του.
Ο Mορίς Όμπστφελντ υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Ομπάμα, ενώ ο Πολ Τόμσεν είναι διευθυντής
Στο άρθρο τους οι δύο άνδρες τονίζουν ότι η Ελλάδα, αντίθετα προς τις συμβουλές του ΔΝΤ, συμφώνησε με τους Ευρωπαίους περαιτέρω συμπίεση των δαπανών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, προδιαθέτοντας για νέες περικοπές στις συντάξεις κι μείωση του αφορολόγητου.
To αναλυτικό άρθρο«Το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα», τονίζεται στο άρθρο.
«Αντίθετα, όταν η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της να σπρώξει την οικονομία προς ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018, προειδοποιήσαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε έναν βαθμό λιτότητας που θα εμπόδιζε την εδραίωση της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
Οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόβλεψαν ότι τα μέτρα του προγράμματος του ΕΜΣ θα απέδιδαν ένα πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ και ανέφεραν ότι αυτό θα τους αρκούσε για να στηρίξουν ένα πρόγραμμα. «Δεν ζητήσαμε πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος».
Δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αυτή τη στιγμή. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητάει κάτι τέτοιο αντιστρέφει την αλήθεια. Κάνοντας τον ελληνικό προϋπολογισμό πιο φιλικό προς στην ανάπτυξη και πιο δίκαιο
Όμως, συνεχίζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα από δημοσιονομικής πλευράς. «Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να μεταρρυθμίσει τη δομή των φόρων και των δαπανών της –τον τρόπο δηλαδή που η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει- γιατί αμφότεροι οι τομείς είναι κατά πολύ μη-φιλικοί προς την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη. Όμως ο σκοπός των μέτρων που ζητάμε δεν είναι για τη δημιουργία περισσότερης λιτότητας ή μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος».
Αντιθέτως, προσθέτουν οι δύο οικονομολόγοι, οι ωφέλειες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως για την αύξηση των δαπανών ή για την περικοπή φόρων ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
«Κατά τη γνώμη μας, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που προτείνουμε είναι απαραίτητες: Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει κοντά στη διατήρηση ακόμη και ενός ήπιου πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επίτευξη του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού στόχου της χωρίς τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».
Οι ίδιοι συνεχίζουν σημειώνοντας πως αυτό δεν πρέπει –και δεν μπορεί- να γίνει αυθημερόν, όμως είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθεί τώρα ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί μια δομή στα οικονομικά του δημοσίου, η οποία μεσοπρόθεσμα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιη.
«Γιατί δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη ο τρέχων προϋπολογισμός που έχει συμφωνηθεί; Αν και η Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, το έχει κάνει ολοένα και περισσότερο χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα –ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)».
Το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις και στις αποκαλούμενες διακριτικές δαπάνες. «Το έχει κάνει δε σε τέτοια έκταση που η φθίνουσα υποδομή εμποδίζει την ανάπτυξη, και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως μεταφορές και ιατρική περίθαλψη, αντιμετωπίζει προβλήματα.
Νομίζουμε ότι αυτές οι περικοπές έχουν ήδη πάει πολύ μακριά, όμως το πρόγραμμα του ΕΜΣ αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, που επιτυγχάνεται με περισσότερες περικοπές σε επενδύσεις και σε διακριτικές δαπάνες. Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας».
Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα, είναι η άποψη που εκφράζεται στο άρθρο. «Πιο σημαντικά, η Ελλάδα δεν διαθέτει το είδος της αποζημίωσης της ανεργίας και άλλες καλά-στοχευμένες κοινωνικές παροχές που είναι συνηθισμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και που είναι πολύ σημαντικές για την ευρεία κοινωνική υποστήριξη σε μια σύγχρονη οικονομία προσανατολισμένη προς τις αγορές.
Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η διστακτικότητα της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς στις συλλογικές απολύσεις που είναι μια αναχρονιστική απαίτηση που απαιτεί προέγκριση και που δεν υπάρχει στις περισσότερες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».
Η διστακτικότητα της δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιορισμοί στις απολύσεις είναι καλή ιδέα αυτή καθαυτή, αλλά επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή αποζημίωση της ανεργίας
«Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, αντ’ αυτού η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά-στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, και καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών».
«Ποιες είναι οι παράμετροι για μια ελάφρυνση του χρέους;», διερωτώνται οι οικονομολόγοι και προσθέτουν: Το χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μη βιώσιμο, και όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Παρόμοια, καμία ποσότητα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα επιτρέψει την Ελλάδα να επιστρέψει σε δυνατή ανάκαμψη χωρίς μεταρρυθμίσεις.
«Όμως, εφόσον όσο πιο ψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα που διατηρεί η Ελλάδα, τόσο πιο χαμηλό το ποσό της ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, το ερώτημα είναι πώς να κατανεμηθεί το βάρος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Εμείς αναφέραμε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ελάφρυνσης του χρέους, να τεθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Όμως, αναγνωρίζουμε ότι η διστακτικότητα των κρατών-μελών να το αποδεχτούν (καθώς και την πρόσθετη ανάγκη που προκύπτει για την ελάφρυνση του χρέους) στηρίζεται στο γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα κράτη θα πρέπει τα ίδια να έχουν πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που προτείνονται για την Ελλάδα, ενώ άλλα χορηγούν παροχές και φορολογικές απαλλαγές που είναι λιγότερο γενναιόδωρες από αυτές της Ελλάδας».
Η Ευρωζώνη, κατά τους ίδιους, δεν είμαι μια πλήρης πολιτική ένωση, και «αντιλαμβανόμαστε ότι μια λύση θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή από τα 19 κυρίαρχα κράτη-μέλη. Για το λόγο αυτό, ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους μπορεί να εμπεριέχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για κάποιο διάστημα, αν και αυτό δεν θα ήταν η πρώτη μας επιλογή.
Όμως, ενώ βραχυπρόθεσμα μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι για τον τρόπο κατανομής του βάρους μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους, οι αριθμοί στη λύση πρέπει να βγαίνουν με τρόπο αξιόπιστο. Έχοντας αναφέρει πιο πάνω ότι ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός πιο φιλικός προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιος, θα πρέπει να είναι εμφανές ότι το σπρώξιμο του προϋπολογισμού προς ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη».
Βραχυπρόθεσμα, θα μειώσει τη ζήτηση –για το λόγο αυτό δεν θα προτείναμε σε καμία περίπτωση να αυξηθεί το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ μέχρι να εδραιωθεί καλύτερα η ανάπτυξη
Μεσοπρόθεσμα, κατά τους δύο οικονομολόγους, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη καθυστερώντας την έναρξη της απαραίτητης υλοποίησης ενός προϋπολογισμού που είναι πιο φιλικός προς την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, μια ανοιχτή μακροπρόθεσμη δέσμευση για πολύ ψηλά πλεονάσματα απλά δεν είναι αξιόπιστη. «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων που έχουν εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματος στο παρελθόν»
Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που απαιτεί περισσότερη λιτότητα, είτε τώρα, είτε σαν μέσο για να μειωθεί η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Για να είμαστε πιο ευθείς, αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει για λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν τέτοιους στόχους αξιόπιστους
The post ΔΝΤ: Η Κυβέρνηση επέλεξε το 3,5%- «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό- φορολογικό» appeared first on iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Το γνωρίζατε; Να γιατί κρεμάμε μπάλες στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Επίδομα έκπληξη από ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι παίρνουν 1.000 ευρώ
- Ήρθε και το "χρυσό" για τον Γιαννιώτη
- Μαύροι κύκλοι και σακούλες; Ξέχνα τις ακριβές κρέμες και κάνε…
- Την κέρδισε ο Alpha...
- Τι λένε τ΄άστρα και τα ζώδια (13/12/2016)
- Την κέρδισε ο Alpha...
- Αθήνα μια πόλη πραγματικά του κ@λου
- Ο τσακωμός της Μαρίας Ηλιάκη με ηλικιωμένο μέσα σε σουπερμάρκετ
- Θαύμα στο Άγιο Όρος συγκλονίζει Ελλάδα και Σκόπια. Νεαρός Σκοπιανός μίλησε μετά από 18 χρόνια μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τι λένε τ΄άστρα και τα ζώδια (13/12/2016)
- Πλαστικό χρήμα, αφορλόγητο και αδήλωτα εισοδήματα: Όσα αλλάζουν με το νέο ν/σ
- Πλαστικό χρήμα, αφορολόγητο και αδήλωτα εισοδήματα: Όσα αλλάζουν με το νέο ν/σ
- Τσουχτερό κρύο, νεφώσεις, βροχές και χιόνια!
- ΔΝΤ: Η Κυβέρνηση επέλεξε το 3,5%- «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό- φορολογικό»
- Τελευταία Νέα iPop
- ΔΝΤ: Η Κυβέρνηση επέλεξε το 3,5%- «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό- φορολογικό»
- Πλαστικό χρήμα, αφορολόγητο και αδήλωτα εισοδήματα: Όσα αλλάζουν με το νέο ν/σ
- Πλαστικό χρήμα, αφορλόγητο και αδήλωτα εισοδήματα: Όσα αλλάζουν με το νέο ν/σ
- Τσουχτερό κρύο, νεφώσεις, βροχές και χιόνια!
- Τι λένε τ΄άστρα και τα ζώδια (13/12/2016)
- Τσίπρας: Το ΔΝΤ να μην πιέζει για νέα μέτρα λιτότητας
- Στα χέρια της Αστυνομίας η 43χρονη που είχε «σπάσει» το «βραχιολάκι»
- Η νησιωτικότητα κατοχυρώνεται συνταγματικά
- Μήνυμα Τσίπρα: Η Ελλάδα ξαναγεννιέται! Να είστε μέρος αυτής της αναγέννησης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Δεν φαντάζεσαι ποιον κρατά στην αγκαλιά της η Παπαρίζου
- Το ΔΝΤ βάζει νάρκη στη διαπραγμάτευση
- O Δότης, ο Δάγκας και οι Γκαούτσος...
- Παρασκευόπουλος: Αν μου ζητηθεί, θα παραιτηθώ (BINTEO)
- Η έκθεση Photometria Awards home στην Αθήνα - Είσοδος Ελεύθερη
- Στα κάγκελα η γαλάζια τοπική αυτοδιοίκηση με τον Μητσοτάκη – Κόλαφος του Δημάρχου Μαρκοπούλου για τη (νέα) Νέα Δημοκρατία
- Βόμβες από ΔΝΤ και Τόμσεν: Θέλουμε ΚΑΙ μείωση αφορολόγητου-συντάξεων ΚΑΙ μικρά πλεονάσματα
- Νέες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους
- Πώς έμαθαν οι αρχαίοι την πτώση της Τροίας; Το μήνυμα διένυσε 550 χιλιόμετρα μέσα σε μία νύχτα πριν από 3.000 χρόνια [video]
- Χαλάει ο καιρός -Βροχές, χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας