Εκδρομή στο χωριό της Διδώς Σωτηρίου!

13:01 17/4/2014 - Πηγή: iPop

Επισκεφτήκαμε το χωριό Κιρκιντζές της Τουρκίας, περπατήσαμε στα γραφικά δρομάκια του, πήραμε τα απαραίτητα σουβενίρ… Μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία και φυσικά σας προτείνουμε να το επισκεφτείτε, αν έχετε κανονίσει εκδρομή στην Έφεσο ή το Κουσάντασι!

Ο Κιρκιντζές είναι ένα χωριό 600 κατοίκων, στα τουρκικά ονομάζεται Σιρίντζε (Sirince) και βρίσκεται στις πλαγιές των λόφων του βουνού Ovacik Dag, σε υψόμετρο 400-500 μέτρα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από την Έφεσο και 18 από το Κουσάντασι. Προτείνεται για μονοήμερη εκδρομή,

καθώς μια μέρα αρκεί για να το γυρίσετε και να πάρετε μια γεύση από το ιδιαίτερο χρώμα του.

Ο Κιρκιντζές είναι γνωστός στους Έλληνες, από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χωμάτα», στο οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή. Όπως η ίδια το περιγράφει στο περίφημο βιβλίο της «Αν υπάρχει αυτό που λένε παράδεισος, το χωριό μας, ο Κιρκιντζές, ήταν ένα δείγμα του. Κοντά στο Θεό ζούσαμε, ψηλά, ανάμεσα σε κατάφυτα βουνα, και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Έφεσος, που ήτανε δικός μας ίσαμε τη θάλασσα, ώρες δρόμο, όλο συκομπαχτσέδες και λιόδεντρα, καπνά, μπαμπάκια, στάρια, καλαμπόκια και σουσάμια».

Έχει διατηρήσει παραδοσιακό χρώμα, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τοπικά προϊόντα στα μαγαζιά του, αλλά και πέτρινους ξενώνες (τα νέα boutique hotels) με έπιπλα αντίκες, όπως το Kırkınca Houses Hotel, το Nisanyan Hotel, το Sirince Evleri, η Pension Kilise Alti, η Pension Dionysos και η Pension Diva.

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το σχολείο του 1884, φτιαγμένο με έξοδα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας του Ομηρείου Παρθεναγωγείου Σμύρνης, το οποίο λειτούργησε ως ελληνικό μέχρι το 1922. Πλέον εκεί βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Άρτεμις».

Τι να πάρουμε από το χωριό Κιρκιντζές :Χειροποίητα σαπούνια: Η ποικιλία είναι μεγάλη, τα αρώματα μαγευτικά και οι τιμές πολύ χαμηλές (1-1,5 εύρω το ένα).Κρασί με γεύσεις φρούτων: Είναι τόσο εύγεστο που σε κάνει να απορείς πώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες θα σου δώσουν να δοκιμάσεις όσες γεύσεις θέλεις. Ξεχωρίσαμε το πεπόνι, το βατόμουρο και το βερύκοκο (7-9 ευρώ το μπουκάλι).Ξύδι από ρόδι. Ταιριάζει ιδανικά με σαλάτες και είναι μια πιο γλυκιά εκδοχή του μπαλσάμικου (1,5-3 ευρώ το μπουκάλι).Σημείωση:

Σε κάθε περίπτωση, όπως παντού στην Τουρκία, θα πρέπει να κάνεις «παζάρι» στην τιμή και κατά πάσα πιθανότητα πάλι θα νιώθεις αδικημένος ή θα βρεις πιο φτηνά αυτό που αγόρασες «σε τιμή ευκαιρίας» στο διπλανό μαγαζί.

Εγκυκλοπαιδική πληροφορία: Στον Κιρκιντζέ βρήκαν καταφύγιο πολλοί που πίστευαν στην προφητεία των Μάγια ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2012 θα έλθει το τέλος του κόσμου. Περιγράφεται «ως τόπος με ξεχωριστή ενέργεια», επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι εκεί γεννήθηκε η θεά Άρτεμη, αλλά και ότι πρόκειται για τον τόπο από τον οποίο η Παναγία αναλήφθηκε στους Ουρανούς.

The post Εκδρομή στο χωριό της Διδώς Σωτηρίου! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα