Εκρηκτική η κατάσταση στον Πειραιά- Η Ειδομένη «βουλιάζει»- Τι λέει η Κομισιόν;

16:15 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Σ΄ένα τεράστιο hot spot έχει μετατραπεί η χώρα μας. Πάνω από 6.000 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου την ώρα που η Ειδομένη δεν αντέχει να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, ενώ η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ. Σάλος επικρατεί και στον Πειραιά όπου οι πρόσφυγες μένουν στα κέντρα υποδοχής των επιβατών, ενώ παράλληλα σκηνές έχουν στηθεί όπως- όπως στα πάρκινγκ των προβλητών.

Πάνω από 8.500 είναι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τρίτης μετανάστες

και πρόσφυγες βρέθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Σταματημένα παραμένουν στην Ειδομένη τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, την ώρα που οι αρχές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή, λόγω των πρόσφατων επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Με το φόβο πως αν ανοιχθεί η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, θα υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων, οι αρχές της ΠΓΔΜ, εμποδίζουν τη διέλευση τεσσάρων τρένων του ΟΣΕ, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα έξι τρένα παραμένουν σταματημένα από την πλευρά της ΠΓΔΜ, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα.

Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί χαμός, η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό. Βέβαια, όπως έχει γίνει γνωστό, την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει έναν μηχανισμό βοήθειας για τη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου. Όμως, ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιο ποσό το οποίο μπορεί να δοθεί ως στήριγμα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «Wall Street Journal» σε σχετικό της άρθρο επισήμανε ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα ο Μ. Σχοινάς αναφερόμενος στα πολλά σενάρια βοήθειας τα οποία υπάρχουν σημείωσε:

Βλέπω πολλούς αριθμούς τριγύρω

Ο κ. Σχοινάς ερωτήθηκε για τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ και δε δίστασε να εκφράσει την «ανησυχία που τρέφουν οι Βρυξέλλες» αναφορικά με τη βία τονίζοντας:

Τα επεισόδια μας δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι η λύση στο προσφυγικό είναι μία λύση συλλογική ευρωπαϊκή

Να σημειωθεί πως Κομισιόν έχει ήδη καταδικάσει τις αποφάσεις τις Βιέννης «ως ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο» αν και η Βιέννη συνεχίζει να επιμένει.

Και στην πλατεία Βικτωρίας, όμως, ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται, με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πού να κοιμηθούν.

Σ’ άλλες πόλεις της χώρας, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή: στρατόπεδα, γυμναστήρια, στάδια. Μάλιστα την Δευτέρα έγινε γνωστό πως σταματούν οι εργασίες για την δημιουργία κέντρου προσφύγων στο Πάρκο Α.Τρίτσης στο Ίλιον λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Νίκου Ζενέτου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το που θα κατασκευαστεί τελικά το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο θα δημιουργούνταν στο Ίλιον.

Ο Ν.Ζενέτος υπογραμμίζει πως ο Δήμος είχε θέσει κάποιες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του κέντρου, όμως δε γνωρίζει για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσουν οι εργασίες στο Πάρκο Α.Τρίτση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για το προσφυγικό

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος μεταξύ πολλών κρίσιμων ζητημάτων και στο προσφυγικό αλλά και στην κρίσιμη διαχείριση του, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, μετακίνησης πληθυσμών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μίας χώρας, μίας Κυβέρνησης και τις αδυναμίες μίας Ένωσης που φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει δίκαια το βάρος».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ανέτοιμοι μπορεί να ήμασταν αλλά δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα».

Όλγα Γεροβασίλη: H Κυβέρνηση, ζητά οικονομική στήριξη για το προσφυγικό

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, σημείωσε πως στα πλαίσια της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιείται στις 7 Μαρτίου, η ελληνική Κυβέρνηση, ζητά οικονομική στήριξη ύψους 480 εκατ. ευρώ.

Η κ. Γεροβασίλη, διευκρίνισε σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πως τα χρήματα θα εκταμιεύονται προς το ελληνικό κράτος, ενώ αναφερόμενη στους στόχους της ελληνικής πλευράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως επιδιώκεται ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, γύρω από το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωρούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα κι άλλες βαλκανικές χώρες από την Κομισιόν. Το σχέδιο έχει ως βασικό του στόχο την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις ατόμων στην Τουρκία

Σήμερα, Τρίτη, θα γίνουν οι πρώτες επαναπροωθήσεις ατόμων στην Τουρκία.

150 μετανάστες θα επιστρέψουν στην γειτονική χώρα μέσω του τελωνείου των Κήπων, όπως ορίζεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Την Τετάρτη αναμένεται να επαναπροωθηθούν ακόμα 158 άτομα.

Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας η δεύτερη σύνοδος στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας των πέντε βαλκανικών χωρών – ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας – σε συνέχεια της πρώτης που διεξήχθη στις 18 Φεβρουαρίου στο Ζάγκρεπ για το θέμα των συνόρων.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα αντιμετώπισης του προσφυγικού.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Εκρηκτική η κατάσταση στον Πειραιά- Η Ειδομένη «βουλιάζει»- Τι λέει η Κομισιόν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα