Έκθεση- κόλαφος για την εκπαίδευση- Οπισθοδρόμηση σ’ όλες τις βαθμίδες «βλέπει» η Κομισιόν

08:22 24/11/2016 - Πηγή: iPop

Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται σε σχετική έκθεση. Η Κομισιόν «βλέπει» οπισθοδρόμηση σ’ όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης στην έκθεσή της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απέτυχαν ή «πάγωσαν» στην χώρα μας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Κομισιόν ασκεί κριτική για τη διακοπή της διαδικασίας αξιολόγησης, τονίζοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης

της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τελικά δεν οδήγησε στην επιτυχία διότι δεν έφερε τον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό. Την ίδια στιγμή η έκθεση «βλέπει» περιορισμό της αυτονομίας των ιδρυμάτων αλλά και του ρόλου των Συμβουλίων.

Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση στην Ελλάδα μειώθηκε το 2015 στα 5,3 δις ευρώ από 5,7 δις που ήταν το 2014.

Παράλληλα, πολλοί πτυχιούχοι φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 25% του μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω υπογεννητικότητας.

Τα στοιχεία της έκθεσης:

Για την αξιολόγηση: «Δεδομένης της θετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν η αυτονομία και η λογοδοσία στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, θεωρείται ανησυχητικό ότι έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση για τα σχολεία και ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών), ακόμη και στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Για τα ολοήμερα σχολεία: «Εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου σχολείου που προβλεπόταν παλαιότερα. Ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά».

Οι δεξιότητες στην ανάγνωση και τα μαθηματικά: «Οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές, όπως αποτυπώνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA. Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2016 και η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση ανήλθε σε 5,7% το 2015, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο 10,7% της Ε.Ε».

Κακοπληρωμένοι και γερασμένοι εκπαιδευτικοί: «Οι μισοί (49%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30. Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το τέλος του 2017 θα παραμείνουν αμετάβλητοι με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών».

The post Έκθεση- κόλαφος για την εκπαίδευση- Οπισθοδρόμηση σ’ όλες τις βαθμίδες «βλέπει» η Κομισιόν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα