Εκτοξεύτηκαν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Εκτοξεύτηκαν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι UPSat και DUTHSat, Με επιτυχία εκτοξεύθηκαν με επιτυχία στο διάστημα, το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:12 ώρα Ελλάδας, μαζί με 26 άλλους παρεμφερείς μικροδορυφόρους, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο-φορέα «Atlas V», με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
— NASA (@NASA) April 18, 2017
Οι 28 μικροδορυφόροι CubeSats -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας.
Και οι 28 μικροδορυφόροι είναι μέρος του φορτίου που στέλνει η ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus.
Το Cygnus μεταφέρει περί τους 3,5 τόνους προμηθειών κι επιστημονικού φορτίου.
UPSatΠρόκειται για τον πρώτο ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού μικροδορυφόρο, ο οποίος δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα QB50.
DUTHSatΟ δεύτερος μικροδορυφόρος δημιουργήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή.
Οι μικροδορυφόροι έχουν μια σειρά εξελιγμένων αισθητήρων και πρόκειται να χρησιμεύσουν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη του ανώτατου στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας, της θερμόσφαιρας. Η θερμόσφαιρα είναι σε ύψος 200 έως 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Όταν οι 28 μικροδορυφόροι φθάσουν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους.
Θα ακολουθήσει η αποστολή στον ISS άλλων οκτώ μικροδορυφόρων CubeSats με τον ινδικό πύραυλο PSLV. Οι συνολικά 36 μικροδορυφόροι θα εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία δύο διαφορετικών τροχιών και, μετά από περίπου ένα μήνα, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας πάνω από τη Γη.
The post Εκτοξεύτηκαν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό appeared first on iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ασύλληπτο Θαύμα στην Αγιά Σοφιά! Δείτε τι εμφανίστηκε… από το πουθενά!
- Κίνηση ΣΟΚ από τον ΠΑΟΚ σε βάρος του Ολυμπιακού...
- Εμμεσο «κούρεμα» έως 50% και στα στεγαστικά δάνεια
- Απεγκλώβισαν γυναίκα από τις γραμμές του Ηλεκτρικού στο ΚΑΤ [εικόνες]
- Live: η εκτόξευση δύο ελληνικών δορυφόρων από το ακρωτήριο κανάβεραλ
- 4 φυσικοί τρόποι για να εξαφανίσετε τα μυρμήγκια
- Προσοχή: Ποια τα 4 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο. Ποιος ο λόγος
- Κάθε πότε πρέπει να κάνει κανείς μπάνιο;
- ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ Κ ... (ΟΡΜΙ) !(PICS & VIDS)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop