Εσύ έχεις ρωτήσει το παιδί σου ποια άτομα αποτελούν τον κύκλο ασφάλειάς του;

20:41 18/10/2021 - Πηγή: iPop

Μετά τη σοκαριστική έρευνα της ΕΡΤ, σχετικά με το ότι κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα σημειώνεται ένας βιασμός ανηλίκου, οι γονείς είμαστε σοκαρισμένοι και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να προφυλάξουμε τα παιδιά μας. Από όλα αυτά τα στοιχεία της έρευνας, αυτό που κρούει περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου, είναι το γεγονός ότι « Σε ποσοστό 80-85% των περιπτώσεων ο δράστης είναι από το οικείο περιβάλλον του παιδιού, είτε γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειας». Αυτό δείχνει ακόμα

περισσότερο την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω στα όρια τα παιδιά μας. Αυτό που είναι η βασική ερώτηση των περισσότερων γονιών που γνωρίζω είναι πώς να προστατέψω το παιδί μου από όλους αυτούς τους κινδύνους εκεί έξω.

Εκπαίδευση και ενημέρωση

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα θέμα που μας αφορά. Είναι η εκπαίδευση πάνω στο σεξ, σε έννοιες όπως συναίνεση, όρια, αγάπη και τι επιτρέπεται και τι όχι. Για κάποιους είναι ένα θέμα που θεωρείται ταμπού, ίσως γιατί δεν έχουν ξεκάθαρο το πώς να μιλήσουν γι’αυτό. Για άλλους είναι ένα θέμα ιδιωτικό που δεν θέλουν να συζητούν παρά μόνο με τον σύντροφό τους.

Ένα βιβλίο για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Ξεκινώντας το θέμα θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω παρακολουθήσει σεμινάριο σχετικά με το πώς να μιλήσουμε στα μικρά παιδιά μας για το σεξ και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από κέντρο ψυχικής υγείας γιατί ήταν προτεραιότητά μου να ενημερωθώ πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από πιθανούς κινδύνους, αλλά και να ξέρω πώς να μιλήσω μαζί τους όταν έρθει η ώρα.

Οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά σε ένα μεγάλο ποσοστό πια ξεκινούν νωρίς το σεξ, στην σοκαριστική-τρυφερή ηλικία των 10-12! Ναι και εγώ μόλις άκουσα το νούμερο δεν κρύβω ότι δεν πίστευα στα αυτιά μου. Αν αυτή η ηλικία μαρτυρά ότι είναι ανάγκη να έχουμε ξεκάθαρα τα θέματα αυτά από πιο μικρή ηλικία, αλλιώς τα νούμερα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

1.Θέμα νούμερο ένα. Ζούμε σε μια κοινωνία που το γυναικείο γεννητικό όργανο το ονομάζουμε πιπί ή παπί και το αντρικό πουλί. Όταν όλα τα άλλα μέρη του σώματος τα λέμε με το όνομά τους. Το να δίνεις ένα υποκοριστικό σε ένα μέρος του σώματος, αμέσως δίνει το μήνυμα στο παιδί ότι κάτι πονηρό παίζει.

2.«Πώς ήρθα στον κόσμο»; Θα έρθει μια μέρα να σε ρωτήσει. Να είσαι προετοιμασμένος για την απάντηση. Πώς προετοιμάζεσαι για το πώς να μιλήσεις για όλα αυτά στο παιδί; Διάβασε βιβλία που ακουμπάνε το θέμα και βρες και ένα βιβλίο με μορφή παραμυθιού που ταιριάζει σε εσάς και διαβάστε το με το παιδί.

3. Είναι η ώρα να μιλήσετε γιατ τους όρους, συναίνεσης, ορίων.

4. Στο φινάλε αυτή η άβολη συζήτηση θα πρέπει να αποφασίσεις ποιος θα την κάνει, εσύ και θα πεις τα πράγματα όπως είναι προτιμάς εσύ ή να το πει κάποιος οποιοσδήποτε συμμαθητής στο σχολείο ή στη δραστηριότητα.

5.Δείτε μαζί το βίντεο με τον κανόνα του εσωρούχου, «το μυστικό της Νίκης». Ξεκαθαρίζει με πολύ ωραίο τρόπο ότι ο καθένας μπορεί να είναι αυτός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το παιδί και όπως λένε και τα νούμερα το 80% είναι κάποιος γνωστός.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που υπάρχουν στον κύκλο ασφάλείας σου;

Κάνε μια όμορφη συζήτηση με τα παιδιά για τα 5 πέντε άτομα που βρίσκονται στον κύκλο ασφαλείας του. Καλό είναι ένα από αυτά τα άτομα να μην είναι του οικογενειακού περιβάλλοντος και βέβαια οπωσδήποτε ενήλικες. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι αν οτιδήποτε συμβεί υπάρχει κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να εμπιστευτεί και μπορεί να του πει οτιδήποτε το απασχολεί.

Δεν μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά μέσα σε γυάλα. Καλό είναι να μην τα φορτώνουμε με έξτρα άγχη και φόβους, όμως «το πώς να προστατέψω το παιδί μου» είναι για όλους τους γονείς προτεραιότητα. Πριν λίγες μέρες έγινε ολόκληρο θέμα για το γεγονός ότι θα μπει η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί κάτι τόσο φυσιολογικό και χρήσιμο να μην είναι στο πρόγραμμα του σχολείου. Τα νούμερα είναι εδώ και δίνουν από μόνα τους ένα τρανό μήνυμα. Καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε και όταν το παιδί είναι έτοιμο θα έρθει να ρωτήσει.

Είναι πολύ ευπρόσδεκτο να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς θα αγγίξουμε το θέμα χωρίς να το τρομάξουμε, να του βάλουμε ιδέες αλλά να το ενημερώσουμε για τους κινδύνους, για την εμπιστοσύνη, τη συναίνεση, την ασφάλεια του σώματος μας και ότι μας ανήκει.

Τέλος κάτι που διάβασα και μας βοήθησε πολύ στην οικογένειά μας ήταν το εξής: « Ποτέ κανένας ενήλικας δε θα ζητήσει τη βοήθεια ενός παιδιού ». Είναι μια πολύ ωραία ιδέα για να είναι το παιδί επαγρυπισμένο και να το έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Η αθέατη πλευρά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εσύ έχεις ρωτήσει το παιδί σου ποια άτομα αποτελούν τον κύκλο ασφάλειάς του; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα