Γιατί o Trump βομβάρδισε τη Συρία; | Οι ευαίσθητες ισορροπίες με τη Ρωσία

14:35 7/4/2017 - Πηγή: iPop

ΓιατίΣυρία | o Trump βομβάρδισε τη Συρία; Αλλά και γιατί ο Assad προχώρησε σε επίθεση με χημικά εναντίον άμαχου πληθυσμού εντός της χώρας του; Ποιες θα είναι οι επόμενες αντιδράσεις και πώς θα πορευθούν από εδώ και στο εξής οι σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με την αμερικανική ηγεσία;

Με τα βλέμματα όλου του πλανήτη να βρίσκονται στη Συρία και τον βομβαρδισμό στρατιωτικής βάσης του Assad από πυραύλους Tomahawk της Αμερικής, αναζητάμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο την Αμερική, τη Συρία και τη Ρωσία,

αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, εξηγεί στο iPop.gr τις πολλαπλές ερμηνείες της κίνησης του Προέδρου Trump:

O Trump θέλει να διαφοροποιήσει τον εαυτό του απ’ τον Πρόεδρο Obama, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών, όταν έγινε η επίθεση με τα χημικά τον Αύγουστο του 2013, δεν προχώρησε σε αμερικανική επέμβαση, ούτε επλήγησαν εγκαταστάσεις του συριακού στρατού και της συριακής αεροπορίας.Ο Trump, όντας σε μια δύσκολη θέση στο εσωτερικό, έκανε μια επιλεκτική επίθεση: Ο βομβαρδισμός του συριακού καθεστώτος για ένα δίκαιο σκοπό, δηλαδή ως αντίποινα για μια ενέργεια η οποία απάνθρωπη, είναι κάτι βολικό και μερικώς μπορεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, ο Trump δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένος και διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μεγαλύτερης κλίμακας, πόσο μάλλον χερσαίας φύσεως. Όμως, υπάρχει μια διάθεση επιλεκτικών χτυπημάτων στο βαθμό που το συριακό καθεστώς δείχνει ν’ αγνοεί και να περιφρονεί τη διεθνή κοινότητα.

Είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα απέναντι στον Assad, όσο και στη Μόσχα και την Τεχεράνη, οι οποίοι είναι οι δύο καλύτεροι σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος. Μια προειδοποιητική βολή ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη Συρία μόνο και μόνο επειδή επικράτησαν στρατιωτικά μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου στις αρχές του χρόνου.

Όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Φίλης, υποτίθεται ότι τον Σεπτέμβρη του 2013 υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για απόσυρση των χημικών όπλων απ’ τη Συρία και μάλιστα με τη «βούλα» των Ηνωμένων Εθνών. «Ωστόσο, φαίνεται ότι κρατήθηκαν χημικά απ’το καθεστώς αλλά κι απ’ τους αντικαθεστωτικούς για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν. Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό ζήτημα αποτελεσματικότητας. Ο Trump ενδεχομένως να θέλει να τονίσει την αδυναμία της Κυβέρνησης Obama να βάλει μια τάξη στο χημικό οπλοστάσιο».

Το ερώτημα το οποίο τίθεται, κατά τον Κ. Φίλη, είναι το εξής: Γιατί ο Assad να προβεί σε μια χημική επίθεση, η οποία γνώριζε πως θα έβαζε τον ίδιο στο στόχαστρο αλλά θα απομόνωνε και την Ρωσία, διότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει γιατί εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα καθεστώς, το οποίο προέβη σε μια απάνθρωπη ενέργεια;

Στο πλαίσιο που το καθεστώς Assad, η Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια, είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν κάτι το οποίο στα μάτια των περισσότερων φαίνεται λειτουργεί απάνθρωπα.

Αν αυτό που έγινε ήταν επιλογή του Assad, πρόκειται για μια εγκληματική επιλογή από κάθε άποψη, συμπληρώνει ο κ. Φίλης και συνεχίζει λέγοντας ότι αν πρόκειται για μια προβοκάτσια, είναι πολύ πετυχημένη, η οποία φέρνει το καθεστώς Assad και τους συμμάχους του σε πολύ δύσκολη θέση.

Η στάση της Συρίας

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο κ. Φίλη, το καθεστώς Assad θα ήθελε αυτή η επίθεση να είναι μια και να μην κλιμακωθεί. Επομένως σε πρώτη φάση, θα καταδικάσει την αμερικανική επίθεση, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει, όμως, δεν θα προβεί σε κάποιου είδους αντίποινα. Θα είναι μέσα σ’ ένα πλαίσιο λογικής η αντίδραση, τόσο απ’ το συριακό καθεστώς, όσο και απ’ τους συμμάχους του, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα, όμως, είναι δύσκολο να υπάρξει κλιμάκωση κι απ’ την πλευρά των ΗΠΑ λόγω του ότι η ρωσική παρουσία στη Συρία είναι πολύ εντονότερη σήμερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Η στάση της παγκόσμιας κοινότητας

Η μαζική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στον Trump, όπως εξηγεί στο iPop.gr ο κ. Φίλης, είναι πρόσκαιρη καθώς η αμερικανική επίθεση έγινε έπειτα απ’ την επίθεση με χημικά. Μπορεί να είναι και μια αρχή για μαζική υποστήριξη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε.

Το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας

Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, θα πρέπει να θέλουν να αποφύγουν μεγαλύτερες επιπλοκές και το ιδανικό για τη σχέση τους θα ήταν το συγκεκριμένο γεγονός ν’ αποτελέσει απλά μια παρένθεση. Αν, όμως, οι Αμερικανοί αποφασίσουν να κλιμακώσουν ή οι Ρώσοι αποφασίσουν ν’ αντιδράσουν με πιο δυναμικό τρόπο, τότε η κατάσταση ενδεχομένως να γίνει όπως ήταν πριν αναλάβει την Προεδρία ο Trump, ίσως και σε χειρότερο επίπεδο.

The post Γιατί o Trump βομβάρδισε τη Συρία; | Οι ευαίσθητες ισορροπίες με τη Ρωσία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα