Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και τι πρέπει να κάνεις;

12:07 5/9/2019 - Πηγή: iPop

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και τι μπορεί να κάνεις για αυτό; Ή τι μπορείς να κάνεις για να το… αποτρέψεις; Να σε προειδοποιήσουμε: Σε καμία περίπτωση μη το πετάξεις!

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι μπορεί να αναρωτιέσαι.. κι έχουμε όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις. Αρχικά, είναι η διαδικασία κατά την οποία το υγρό μετατρέπεται σε στερεό αλλά ορισμένες φορές λιγάκι μπλέκουμε τα πράγματα.

Δηλαδή, πολλοί θεωρούν ότι το μέλι ζαχαρώνει επειδή δεν είναι καλής ποιότητας ή επειδή είχε γίνει λάθος αποθήκευση. Αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι;

Πραγματικό, το ακατέργαστο

μέλι κρυσταλλώνεται.

Η διαδικασία κρυστάλλωσης είναι φυσική και το καθαρό μέλι έχει μια φυσική τάση να κρυσταλλώνεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς να επηρεάζει το μέλι, εκτός από το χρώμα και την υφή.

Επιπλέον, η κρυστάλλωση του μελιού διατηρεί την γεύση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και αυτό σημαίνει πως μπορείς να το καταναλώσεις άφοβα! Πολλοί το προτιμούν σε αυτή την κατάσταση καθώς είναι ευκολότερο να απλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά, ενώ θεωρούν πως η γεύση είναι πιο πλούσια.

unsplash/Chinh Le Duc

Ορισμένα μέλια κρυσταλλώνονται ομοιόμορφα ενώ άλλα θα κρυσταλλωθούν μερικώς και θα σχηματίσουν δύο στρώματα, με το κρυσταλλωμένο στρώμα στον πυθμένα του δοχείου και ένα υγρό στην κορυφή.

Παράλληλα,  το κρυσταλλωμένο μέλι τείνει να δημιουργήσει ένα πιο ανοιχτόχρωμο και πιο «ζεστό» χρώμα από το υγρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σάκχαρο γλυκόζης τείνει να διαχωριστεί σε μορφή αφυδατωμένων κρυστάλλων και ότι οι κρύσταλλοι γλυκόζης είναι φυσικά καθαροί λευκοί. Τα πιο σκούρα μέλια διατηρούν μια καφετιά εμφάνιση.

Το μέλι είναι ένα συμπυκνωμένο διάλυμα σακχάρων. Περιέχει περισσότερο από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι περιέχει περισσότερο ζάχαρη από ό, τι θα έπρεπε φυσικά να κρατήσει. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης καθιστά το μέλι ασταθές. Έτσι, είναι φυσικό το κρυστάλλωμα του μελιού, καθώς είναι ένα υπερκορεσμένο διάλυμα σακχάρων.

Όταν κρυσταλλώνεται η γλυκόζη, διαχωρίζεται απ’ το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση εξελίσσεται και κρυσταλλώνεται περισσότερη γλυκόζη, αυτοί οι κρύσταλλοι εξαπλώνονται σε όλο το μέλι. Το διάλυμα αλλάζει σε μια σταθερή κορεσμένη μορφή και τελικά το μέλι γίνεται παχύ ή κρυσταλλωμένο.

Εσύ βάζεις μέλι στον καφέ; Δες τι θα έπρεπε να κάνεις!

Τι μπορείς να κάνεις αν ζαχαρώσει το μέλι

Αν, όμως, δεν σου αρέσει να ζαχαρώνει το μέλι τι μπορείς να κάνεις; Ναι, υπάρχει τρόπος να το επαναφέρεις στην αρχική του μορφή.

Βεβαιώσου ότι το μέλι είναι σε ένα γυάλινο βαζάκι (και όχι πλαστικό).Γέμισε μια κατσαρόλα με νερό που φτάνει στο 1/2 έως και 2/3 από τις άκρες του βάζου.Τοποθέτησε βάζα μελιού (χωρίς τα καπάκια) στην κατσαρόλα με νερό και άφησέ το να ζεσταθεί αλλά όχι να φτάσει σε σημείο βρασμού.Ανακάτεψε απλά το μέλι για μερικά λεπτά ώστε να βοηθήσει να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Πρόσεχε μην πέσει ζεστό νερό μέσα στο μέλι.Αφαίρεσε τα βαζάκια όταν το μέλι είναι ξανά απαλό και υγρόΣφράγισε καλά τα βάζα και αποθήκευσέ τα σε δροσερό, ξηρό μέρος.

unsplash/Klara AvsenikΠώς μπορείς να το αποτρέψεις;

Να θυμάσαι πως το μέλι ζαχαρώνει φυσικά με την πάροδο του χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις τις πιθανότητες και να το καθυστερήσεις.

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις;

Διατήρησε σταθερή θερμότητα (40-60 βαθμούς Κελσίου) κατά την εμφιάλωση μελιού.Μπορεί να παρέχεις μια γρήγορη, ήπια θερμική επεξεργασία (60-70 βαθμούς Κελσίου) για να διαλύσεις τυχόν κρυστάλλους και να αποβάλλεις τις φυσαλίδες αέρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρυστάλλωση.Αποθήκευσε το μέλι σε κατάλληλα δοχεία. Συνιστώνται αεροστεγή δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα.Αποθήκευσε το μέλι σε δροσερό και ξηρό μέρος.Η αποθήκευση στο ψυγείο θα κρυσταλλώνει γρήγορα το μέλι και θα πρέπει να αποφεύγεται.Διαβάστε επίσης:

Χάσε κιλά χωρίς κόπο με μέλι και κανέλα

Photo: unsplash/Arwin Neil Baichoo

Το άρθρο Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και τι πρέπει να κάνεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα