Γραφή Μπράιγ: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που τη δημιούργησε-Το μήνυμα που δίνει σε όλους μας

17:46 4/1/2022 - Πηγή: iPop

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λουί Μπράιγ, ο εφευρέτης του Κώδικα Μπράιγ και γι’αυτό αποφασίστηκε η 4η ημέρα του Ιανουαρίου να γιορτάζεται ως Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ. Πώς επινοήθηκε όμως η δημιουργία του Κώδικα Μπράιγ;

Δημιουργία του Κώδικα Μπράιγ

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ (Louis Braille), είχε χάσει το φως του όταν ήταν μικρός. Το σύστημα ανάγνωσης που υπήρχε μέχρι τότε δεν τον ικανοποιούσε και αποφάσισε να φτιάξει έναν κώδικα που θα τον διευκόλυνε στην ανάγνωση εκείνον μα και τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης.

Και κάπως έτσι μετά από πέντε χρόνια γεννήθηκε ο Κώδικας Μπράιγ. Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ψηλαφίζοντας στο χαρτί τα σημάδια, που μοιάζουν με κεφαλάκια καρφίτσας, μπορούν να αναγνώσουν βιβλία.

Το 1948 έγινε η καθιέρωση και του ελληνικού Κώδικα Μπράιγ σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα. όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Σχολή Τυφλών Καλλιθέας.

Όπου υπάρχει μια ανάγκη

Η δημιουργία του Κώδικα Μπράιγ μας θυμίζει ότι όπου υπάρχει μια ανάγκη και η θέληση, οι άνθρωποι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες. Ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποιοι θα έλεγαν ότι «αυτό είναι αδύνατον» υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος που το κάνει! Κάποιες φορές οι δυσκολίες στη ζωή μας δοκιμάζουν τα όριά μας και τελικά μπορεί να έχουμε εξαιρετικά αν αυτές οι κρίσεις είναι εδώ και ουσιαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε.

Όπου κρίση και μια ευκαιρία

Τα τελευταία δύο χρόνια καταλάβαμε όλοι μας πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στη ζωή. Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα μπορούν να γκρεμιστούν σε μια στιγμή. Αυτό ίσχυε πάντα βέβαια αλλά μια πανδημία ήταν αρκετή για να το νιώσουμε στο πετσί μας και να το καταλάβουμε όλοι.

Στην φάση της πανδημίας κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια και κάποιοι έβλεπαν σαν απλοί παρατηρητές λες και τίποτα δεν περνά από το χέρι τους. Κάποιοι είδαν ότι στην κρίση αυτή υπάρχει μια ευκαιρία και κάποιοι έκλαιγαν για την κρίση που δημιουργήθηκε.

Οι πεποιθήσεις μας δημιουργούν τα συναισθήματά μας κάποιες φορές και αν πείσουμε τον εαυτό μας ότι αυτό που μας βρήκε είναι το τέλος του κόσμου, θα αντιδρούμε ανάλογα. Αν όμως το ονομάσουμε ως μια ευκαιρία, ή αν ψάξουμε ενεργά να βρούμε που είναι η ευκαιρία σε αυτήν την κρίση, μπορούμε να δουλέψουμε προς όφελος μας αλλά και προς όφελος και των άλλων ανθρώπων.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της ζωής είναι η προσφορά. Όχι απαραίτητα ως εθελοντισμός, αλλά να προσφέρεις κάτι που χρειάζονται οι συνάνθρωποι μας για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη ζωή να ξέρεις ότι ένας άλλος άνθρωπος ανέπνευσε καλύτερα επειδή του πρόσφερες εσύ κάτι που έφτιαξες, ή του το έδωσες, ή το σκέφτηκες και ωφελήθηκε η ανθρωπότητα από αυτό.

Κανένα οικονομικό όφελος δεν μπορεί να ξεπεράσει στο ζύγι την χαρά της προσφοράς στον συνάνθρωπό μας, αυτό που χρειάζεται για να καλύψει κάποια πραγματική του ανάγκη.

Η Άννα Μπαλάν σε καλεί να δεις μέσα από τα «μάτια της». H ζωή ενός ανθρώπου με απώλεια όρασης στη σύγχρονη κοινωνία

Τα δεδομένα

Αυτά που για εμάς είναι δεδομένα, το να διαλέξεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και να διαβάσεις κάτι που θα σε πάει ένα βήμα παραπέρα, για μια μερίδα του πληθυσμού ήταν μέχρι πρώτα αδύνατον. Σήμερα χάρη στον Λουδοβίκος Μπράιγ, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης απολαμβάνουν την ανάγνωση των βιβλίων με τη δική τους γραφή.

Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο και να ψάχνεις πάντα τον τρόπο να προσφέρεις αξία σε εκείνους που αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο ευνοημένοι από εσένα, με όποιον τρόπο μπορείς.

Το Instagram πρόσθεσε λειτουργίες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γραφή Μπράιγ: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που τη δημιούργησε-Το μήνυμα που δίνει σε όλους μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα