Η ατζέντα του Πρωθυπουργού για το προσφυγικό στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

13:02 4/3/2016 - Πηγή: iPop

Κατά την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρέδωσε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα, την

πρόοδο που σημειώνεται στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Στα στοιχεία, περιλαμβάνονται επίσης πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων των προσφύγων και μεταναστών. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Υπενθυμίζουμε πως υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ξεκίνησε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη. Στόχο του αποτελεί η διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ό,τι αφορά το προσφυγικό λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται αν και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σημειώνουν πως καταβάθος επιθυμούν τη διαμόρφωση κοινής γραμμής για το προσφυγικό.

Να τονισθεί πως μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι έχουν ασκήσει σκληρή κριτική αναφορικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό και επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση εστιάζει στην πολιτική αντιπαράθεση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και επισημαίνει ότι «επιχειρεί να ταυτίσει με τις ακραίες και ξενοφοβικές φωνές της Ευρώπης».

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επίσκεψη της στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας πως στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή για την επίλυση του ζητήματος.

Στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός επικύρωσε τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκηςέχει δηλώνει: «Εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε τη θέση της να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η οποία θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τις κρίσιμες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος. H κ.Γεννηματά φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής, έχοντας ως βάση τη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης στο προσφυγικό.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά πως μια ενιαία γραμμή μπορεί να διαμορφωθεί για την άμεση εφαρμογή κι εξειδίκευση του προγράμματος μετεγκετάστασης με δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ενώ η Φώφη Γεννηματά προειδοποίησε: «Να μη προσπαθήσει για άλλη φορά ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις ευθύνες του. Εμείς στην σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, πάμε για να χαράξουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή ήταν αρνητικός για τη σύγκληση του Συμβουλίου, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης.

Σημεία σύγκλισης Κυβέρνησης- αντιπολίτευσηςΑνάληψη ευθυνών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.Πίεση στην Τουρκία για εκπλήρωση των δεσμεύσεών τηςΟικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσηςΆμεση δράση του ΝΑΤΟ χωρίς εμπόδια

ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων διαφωνούν με την άσκηση βέτο κατά την Σύνοδο Κορυφής, καθώς το θεωρούν επικίνδυνο. Ακόμα η αντιπολίτευση τονίζει ότι η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το προσφυγικό.

Οι άξονες στους οποίους θα εστιάσει ο Αλέξης ΤσίπραςΕλλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, όσο κι απέναντι στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕπιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και επαναπροώθηση στην Τουρκία.Δίκαιη κατανομή των ατόμων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.Επιτάχυνση της διάθεσης της οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροώνΤήρηση της συμφωνίας Τουρκίας- Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διακίνηση και να περιοριστούν οι ροές.photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Η ατζέντα του Πρωθυπουργού για το προσφυγικό στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα