Η επίθεση στο έργο «Κρίση» είναι μια επίθεση στον πολιτισμό

17:28 7/7/2017 - Πηγή: iPop

Το γλυπτό «Κρίση» κοσμεί την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και μας δημιουργεί μια σειρά από συναισθήματα που βιώνουμε από το 2009. Η απελπισία αλλά και η ελπίδα απεικονίζονται με τον πλέον παραστατικό τρόπο στο γλυπτό του Τάσου Νυφαδόπουλου.

Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός συνέβη όταν ο αποκαλούμενος ως «πάτερ Κλεομένης» έσπασε με σφυρί μέρος του γλυπτού «Κρίση», βανδαλίζοντας ένα έργο τέχνης.

Ο γνωστός ως ρασοφόρος έχει γίνει γνωστός στο διαδίκτυο από τα βίντεο του στο Youtube που θέτει εκτός λειτουργίας ATM

τραπεζών και άλλες πράξεις βανδαλισμού.

Το βίντεο δείχνει τον ρασοφόρο να απευθύνει υβριστικά σχόλια αναφερόμενα στο γλυπτό «Κρίση», να ανεβαίνει στη βάση του έργου και να σπάει το πέλμα και τα δάχτυλα του ποδιού του γλυπτού-ανθρώπου με ένα σφυρί, μέχρι το σημείο που να σπάσει το σφυρί του από τις πολλαπλές κρούσεις.

Ο δημιουργός του γλυπτού, Τάσος Νυφαδόπουλος, μίλησε στο iPop.gr για τον βανδαλισμό του έργου του:

Πιστεύω ότι κανένας δεν πρέπει να μένει αμέτοχος γιατί είναι κάτι που αφορά όλους μας. Να σταματήσουμε να ανεχόμαστε το «ε και;» και το «έλα μωρέ» σε τέτοιες ενέργειες γιατί θα επαναληφθούν. Όσο άσχημη και να ήταν η πράξη, ορισμένα εξυβριστικά σχόλια για τον πάτερ Κλεομένη υποκινούν τη βία και δεν πρέπει να τα ανεχόμαστε.

Το γλυπτό «Κρίση» είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό παγκοσμίως με θέμα την κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και την κοινωνία. Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το 2015, κατόπιν δωρεάς του γλύπτη Τάσου Νυφαδόπουλου στο Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης. Ο γλύπτης εργαζόταν επί 18 μήνες στο έργο αυτό χωρίς να πάρει χρήματα για αυτό. Το γλυπτό βρίσκεται επί της Βουλιαγμένης από το 2015.

Ο Τάσος Νυφαδόπουλος μέσω ενός βίντεο που ανέβασε στο Youtube κάνει έκκληση να μην μείνουμε σιωπηροί:

«Μιλάω δημόσια για αυτό το γεγονός γιατί αν επιτρέψω να περάσει έτσι είναι σαν να γίνομαι συνένοχος προς όποια άλλη πράξη βαρβαρότητας κάνει στο μέλλον σε δημόσια Τέχνη. Καλώ όλους να μοιραστούν αυτό το βίντεο στα social media που διαθέτουν ώστε να μη μείνουμε σιωπηροί σε μια τέτοια πράξη».

Η επίθεση στο έργο «Κρίση» είναι μία επίθεση στον ελεύθερο λόγο και έκφραση, είναι μια επίθεση στον πολιτισμό που καταπατά τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη αλλά και του κόσμου.

The post Η επίθεση στο έργο «Κρίση» είναι μια επίθεση στον πολιτισμό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα