Η στρατηγική των Ταλιμπάν στο Twitter και γιατί η πλατφόρμα δεν έχει περιορίσει ακόμα τους λογαριασμούς τους

13:46 19/8/2021 - Πηγή: iPop

Με τους Ταλιμπάν να έχουν ανακαταλάβει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η ομάδα με την ακραία ιδεολογία επιστρατεύει κάθε μέσο για να κάνει γνωστές τις προθέσεις της στον λαό. Την πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δύναμή τους στην χώρα, τα social media δεν υπήρχαν. Τώρα, φαίνεται πως έχουν μάθει να τα χρησιμοποιούν προς το συμφέρον τους. Το twitter των Ταλιμπάν είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί

η ομάδα για να πετύχει τους στόχους της.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Το twitter των Ταλιμπάν

Ο Suhail Shaheen είναι ένας από τους λίγους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο twitter, κάνοντας ανακοινώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς σχετικά με τις προθέσεις της οργάνωσης. Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Shaheen χρησιμοποίησε το Twitter για να πει ότι οι στρατιώτες των Ταλιμπάν έλαβαν εντολή να μην εισέλθουν στα σπίτια των ανθρώπων και περιέγραψε τις αναφορές ότι οι στρατιώτες εξαναγκάζουν νεαρά κορίτσια να παντρευτούν ως “δηλητηριώδη προπαγάνδα”. Η αφήγηση του Shaheen στο Twitter σχετικά με τις ενέργειες και τις προθέσεις των Ταλιμπάν έρχεται σε αντίθεση τόσο με τα ρεπορτάζ της χώρας όσο και με τον πανικό και τον φόβο που εκφράζουν οι Αφγανοί πολίτες, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Το βίντεο ενός μικρού κοριτσιού περιγράφει τον εφιάλτη που επικρατεί στο Αφγανιστάν

Η παρουσία του Shaheen στο Twitter – και η αντίθεση μεταξύ όσων λέει και όσων αναφέρονται – αποτελεί ανατροπή στην συνεχιζόμενη μάχη που διεξάγεται από το Twitter και άλλα socail media ενάντια σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις για να διασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες τους δεν χρησιμοποιούνται ως μέσα διάδοσης παραπληροφόρηση. Αλλά τώρα φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσουν ανοιχτά σε ένα παγκόσμιο κοινό σε μια προσπάθεια να θεμελιώσουν τη “νομιμότητα” τους και είναι σαφές ότι ορισμένες εταιρείες δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Γιατί το twitter δίνει βήμα στους Ταλιμπάν;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τίθεται το ερώτημα γιατί το twitter δίνει βήμα στους εκπροσώπους των Ταλιμπάν την στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν είχε περιορίσει τον λογαριασμό του Donald Trump. Για τους παγκόσμιους ηγέτες, το Twitter αποτελεί ένα πλαίσιο δημόσιου διαλόγου που αποσκοπεί στο να επιτρέψει στο κοινό να είναι σε επαφή με τα άτομα με εξουσία. Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία γιατί δεν είναι “αιρετοί αξιωματούχοι”. Αλλά είναι πιθανό, εφόσον δεν χρησιμοποιούν το Twitter για να υποκινούν βία (ο λόγος που απαγορεύτηκε ο λογαριασμός του Trump), η εταιρεία να χρησιμοποιεί αυτό το πλαίσιο για να επιτρέψει στους Ταλιμπάν να συνεχίσουν να επικοινωνούν με Αφγανούς πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα της Καμπούλ, δεκάδες λογαριασμοί υπέρ των Ταλιμπάν ξεπήδησαν στο Twitter, μοιράζοντας πέντε βίντεο που έδειχναν τους ηγέτες των Ταλιμπάν να συγχαίρουν τους μαχητές για τις νίκες τους, σύμφωνα με τους New York Times. Αυτά τα βίντεο συγκέντρωσαν πάνω από μισό εκατομμύριο προβολές μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Μια ανάλυση των Times διαπίστωσε ότι από τις 9 Αυγούστου, περισσότεροι από 100 νέοι λογαριασμοί και σελίδες που συνδέονται με τους Ταλιμπάν εμφανίστηκαν στο Twitter και στο Facebook. Δεκάδες λογαριασμοί υπέρ των Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανακαλύφθηκαν για μήνες ή χρόνια σε ιστότοπους, πριν γίνουν πιο ενεργοί την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν οι Times.

Η στρατηγική των Ταλιμπάν στα social media

Την στιγμή που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο και πιο ακριβή τρόπο τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, τα tweets του Shaheen στα αγγλικά έχουν τη δυνατότητα να παρεκτρέψουν την αφήγηση. Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ασχολούνται τόσο με τον ξένο Τύπο δείχνει μια συντονισμένη στρατηγική για τη διαχείριση της εικόνας τους στη διεθνή σκηνή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παρουσία των Ταλιμπάν στο Twitter είναι καθαρά προς όφελος του εξωτερικού κόσμου.

Ένας Αφγανός μελετητής, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των tweets της οργάνωσης είναι στις τοπικές γλώσσες Παστού και Ντάρι, με μόνο τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις να γίνονται στα Αγγλικά. “Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν έξυπνα το Twitter για να διαδώσουν τις πολιτικές τους πληροφορίες τόσο σε Αφγανούς, όσο και σε ξένους”, είπε. Ταυτόχρονα, tweets που προέρχονται από επίσημους λογαριασμούς των Ταλιμπάν ενισχύονται από την υποστήριξη πολλών μικρών λογαριασμών με έδρα το Πακιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν τα περισσότερα συμβούλια τους.

Προς το παρόν, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι οι δρόμοι της Καμπούλ παραμένουν ήσυχοι. Αλλά οι αναφορές για βίαιες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από στρατιώτες των Ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν και η πρόθεσή τους να επιβάλουν τον νόμο της Σαρία στη χώρα χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές. Για το Twitter, παραμένει το ερώτημα για πόσο καιρό θα συνεχίσει να ανέχεται τους εκπροσώπους της ομάδας που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και πότε θα αποφασίσει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η στρατηγική των Ταλιμπάν στο Twitter και γιατί η πλατφόρμα δεν έχει περιορίσει ακόμα τους λογαριασμούς τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα