Τσίπρας: Θα φροντίσουμε να υπάρχει μέρισμα και φέτος στους πιο αδύναμους

13:22 10/9/2017 - Πηγή: iPop
Συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 82ης ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε ν’ απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων απ’ τους δημοσιογράφους, οι οποίες σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την επίσκεψη του Emmanuel Macron στην Αθήνα,
τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει και φέτος μέρισμα στους πιο αδύναμους, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα και απάντησε σχετικά με το ποια πιστεύει ότι είναι τα λάθη της Κυβέρνησης.

Απαλλαγή από άδικους φόρους

Ερώτηση από ΕΡΤ3: Ακούσαμε χθες να τονίζετε ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, Χιλιάδες Έλληνες δεν έχουν εμπλοκή με τη διαπλοκή και περιμένουν να μάθουν πότε θα επιστρέψουν σε απαλλαγή από άδικους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αξιοπρεπή μισθό κλπ

Απάντηση Πρωθυπουργού: Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν φέρει ευθύνες για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Να προστατεύουμε αδύναμους. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον. Είχαμε υπεραπόδοση στόχων το 16 και 17, είχαμε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Για αυτό αισιοδοξούμε ότι όχι μόνο θα πιάσουμε στόχους, αλλά ότι θα έχουμε ένα περιθώριο ώστε το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις ώστε να ελαφρύνουμε αυτούς που κυρίως έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί.

Μέρισμα για τους αδύναμους

Ερώτηση από Νίκο Ρούμπο: Δημιουργείται δημοσιονομικό περιθώριο να περιμένουμε τα Χριστούγεννα ακόμα κι ένα εφάπαξ; Ήταν δίκαιο κι έγινε είπατε, για τη μείωση της φορολογίας. Θα γίνει; Πότε και πώς;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Να σας πω ότι αναφέρθηκα πιο πριν στο δημοσιονομικό χώρα που δημιουργείται από τη προοπτική της οικονομίας. Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο έχει συνυπολογιστεί μαζί με τους αυστηρούς εταίρους μας και συνεπώς θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από στόχους του 3,5% του πλεονάσματος ώστε να προβούμε σε νέες διορθώσεις από το 2019 και μετά, πέραν των αντιμέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί.

Το 2016 είχαμε είχαμε μία εκπληκτική υπεραπόδοση, ήταν το γεγονός που μας εντυπωσίασε όλους η θετική έκπληξη και μια από τις αιτίες που καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις. Έναντι στόχου 0.5% του ΑΕΠ, πιάσαμε πλεόνασμα πάνω από 4%. Εγκαίρως, είχαμε τη διορατικότητα ότι θα εχουμε αυτή τη πορεία και παρά τις αντιδράσει σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε μέρος της υπεραπόδοσης. Η πορεία των δημοσιονομικών κατά το 2017 είναι θετική έχουμε το 1ο 7μηνο πλεόνασμα κοντά στο 1 δις ευρω οφείλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα της οικονομίας και η γενική εικόνα δείχνει ότι και φέτος θα φροντίσουμε να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους.

Έξοδος απ’ την κρίση και χρέος

Ερώτηση Ε. Τσακίρη απ’ τον ΑΝΤ1: Τις τελευταίες μέρες μιλάτε για έξοδο απ’ την κρίση, βασική προϋποθεση είναι το χρέος. Ελπίζετε ότι μετά τις εκλογές, το Βερολίνο θα βάλει «νερό στο κρασί του»; Το ΔΝΤ είναι καλό να είναι στο πρόγραμμα;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Για το χρέος κατά την εκτίμηση μας είχαμε μία θετική απόφαση στις 15 Ιουνίου, αν και δεν το εκτίμησαν πολύ τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές και αυτό μας αρκεί. Είχαμε ένα αλγόριθμο που κλειδώνει βιωσιμότητα χρέους στο βαθμό που θα υπάρξει και η ποσοτικοποίηση των παραμέτρων του. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται άλλη προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος μόνο ως πρόβλημα που έχει να κάνει με το κλάσμα χρέους/ ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώνει ετησίως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Μπήκε λοιπόν πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορίστηκε μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα απομείωσης του χρέους, δηλαδή την επέκταση της περιόδου χάριτος και της ωριμάνσεως των αποπληρωμών, με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθιστά δηλαδή τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης. Θέτετε στο τραπέζι ένα κρίσιμο ερώτημα, που έχει να κάνει με το ΔΝΤ και με τον ρόλο του και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μέσα στο Σεπτέμβριο έχουμε τις εκλογές στη Γερμανία που όλοι αναμένουμε το αποτέλεσμα σ’ αυτό το θέμα, το θέμα του χρέους και της ανάγκης διευκρίνισης των μέτρων. Το ΔΝΤ είναι στην ίδια σελίδα μ’ εμάς.

Άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ερώτηση κ. Χατζηνικόλα: Την προηγούμενη Κυριακή στο «Documento» γράψατε άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επιχειρείτε να ταυτιστείτε με τον Παπανδρέου ή τον ΣΥΡΙΖΑ με το τότε ΠΑΣΟΚ;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Δέχθηκα επιθέσεις άρα μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα στο άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι διαφορές όμως ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Ίσως ενόχλησε η παράγραφος που μιλούσε για μία ομοιότητα της πρώτης περιόδου της Αλλαγής και αυτής που ζούμε σήμερα από το 2015. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε ο Παπανδρέου ονόμαζε κατεστημένο της δεξιάς, σήμερα είναι το κατεστημένο διαπλοκής. Ο φόβος απέναντι σε κάτι που αλλάζει τα πράγματα και εμπνέει, στο πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν αλλά να καταφέρω σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Να επουλώσουμε πληγές που χάραξε στο σώμα της κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.

Δάνεια κομμάτων

Ερώτηση Δ. Αλειφερόπουλου: Στα μέσα του Οκτωβρίου εκδικάζονται τα χρέη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Αγροτική Τράπεζα, την οποία σε μικρό χρονικό διάστημα έσπευσαν ν’ απαξιώσουν και να δωρίσουν στην Πειραιώς. Η αγωγή στρέφεται και κατά του Δημοσίου. Πώς η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Μεγάλο σκάνδαλο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το οποίο οι ηγεσίες τους επιλέγουν τη σιωπή. Δημοσίευμα πρόσφατα αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά τον Ιούλιο του 2012 να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς είχε γίνει αγωγή από ΑΤΕ για τα δανεικά κι αγύριστα των 200 εκ ευρώ. Το σκάνδαλο το μεγάλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση 20 μέρες μετά, αλλά ότι ενώ έγινε διαχωρισμός του υγιούς σκέλους τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος.

Τότε υπουργός Εσωτερικών Γιαννίτσης έδωσε δυνατότητα ακατάσχετου και ανεκχώρητου ώστε να πάρουν τα δύο κόμματα κρατική επιχορήγηση ενώ συνεχίζουν να χρωστάν 200 εκ. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε λειτουργία Δημοκρατίας, τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις. Αλλά υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Σκοπεύουν ποτέ να ξεπληρώσουν αυτά τα χρήματα και που πήγαν αυτά τα χρήματα; Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τάχα ως νοικοκύρηδες.

Κομμάτι ανασχηματισμού

Ερώτηση από κ. Ατζολέτο: Ανατρέχω σε δήλωση του κ. Τσακαλώτου στην «Καθημερινή», ο οποίος είχε πει ότι οι καθυστερήσεις σ’ όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές οδηγεί σε προβλήματα. Παραδέχεστε ότι υπάρχει θέμα συντονισμού με την Κυβέρνηση; Θα λυθεί με ανασχηματισμό;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης κρίσιμο θέμα και μέρος της στρατηγικής για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Όμως ευθύνη για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης δεν την είχε η κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και προσπάθεια να μπαίνουν στο τραπέζι συνέχεια νέα θέματα και εκτός της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού όμως η προσπάθεια που καταβάλουμε κατά την άποψη μου αποδίδει. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το εκτιμούν και οι εταίροι, το εκτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ, κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην τρίτη αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα. Γιατί ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Θετική η επισήμανση του Γάλλου Προέδρου ότι πρέπει όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Περιθωριοποίηση του ΔΝΤ

Ερώτηση Γ. Μελιγγώνη: Ακούσαμε τον Macron να λέει ότι το ΔΝΤ δεν έχει θέση να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να το καλεί να δείξει καλή πίστη για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ενδείξεις για το ότι το ΔΝΤ έχει αξιώσεις που θα προκαλέσει προβλήματα. Το να ξεκινήσει η συζήτηση για έξωση του ΔΝΤ απ’ την Ευρώπη δεν θα ξεκινήσει αν δημιουργήσει προβλήματα στην γ’ αξιολόγηση; Θα ζητήσετε να περιθωριοποιηθεί επίσημα;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Στο βαθμό που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία που έχουμε μπροστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η 3η αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, όχι για μας, για την Ευρώπη.

Υλοποίηση στρατηγικής

Ερώτηση Ε. Τσικρίκα απ’ τον Alpha: Χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό στοίχημα για να υλοποιήσετε τη στρατηγική σας;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Παρουσιάζουν εαυτούς ως φίλους επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, αυτοί που τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξένες επενδύσεις. Πως έγινε αυτό αφού έχουμε κακούς υπουργούς που μισούν τους επενδυτές και επιχειρηματίες;

Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, του ελληνικού κράτους όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, που δεν οφείλονται στα δυόμιση χρόνια που κυβερνάμε εμείς. Κατά τη δική μας θητεία έγιναν περισσότερα από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη οπτική για τις επενδύσεις, ότι εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή η διαφορά σε σχέση με τους νεοφιλελεύθερους.

Τρίτη αξιολόγηση & καθυστερήσεις

Ερώτηση κ. Σβέρκου: Οι θέσεις του ΣΕΒ σχετικά με τα εργασιακά σας ανησυχούν; Με δεδομένο ότι ξεκινάει η γ’ αξιολόγηση, το ΔΝΤ έχει προβάλει τα ίδια επιχειρήματα. Δίνετε ευκαιρία για νέες καθυστερήσεις στην γ’ αξιολόγηση;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχουν στις επιχειρήσεις τους εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλούς μισθούς. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικότητα εάν ο εργαζόμενος δεν έχει μεράκι, δεν αισθάνεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης.

Κάποιοι το προηγούμενο διάστημα σε ηγετικές θέσεις στους φορείς που εκφράζουν το χώρο της εργοδοσίας και κυρίως έχουν σχέση με τις τράπεζες μας είπαν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει και είναι καταδικασμένη να είναι χώρα υπηρεσιών.

Τι έχει κάνει λάθος η Κυβέρνηση;

Ερώτηση κ. Σαββοπούλου: Στην ομιλία σας χθες κάνατε εκτενή απολογισμό για το κυβερνητικό έργο που έχει κατά τη γνώμη σας θετικό πρόσημο. Δεν ακούσαμε πού θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση έχει αστοχήσει, πού έχει καθυστερήσει και πού βάζετε εσείς αρνητικό πρόσημο.

Απάντηση Πρωθυπουργού: Εδώ και επτά χρόνια οι αποφάσεις για την εφαρμογή της πολιτικής πρέπει να συμφωνούνται με εταίρους σε ένα πλαίσιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί με τους ίδιους όρους μία κυβέρνηση που λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες με τις κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο. Προφανές ότι πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματεύσεις, αλλά κάθε φορά που φτάναμε στα goalpost, αυτά μετακινούνταν. Κάποιοι θεσμοί διαβεβαίωναν και κάποιοι άλλοι έπαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Έγιναν αστοχίες και λάθη. αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει πολλά που υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν.

Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την γ’ αξιολόγηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε και το μέλλον για να δώσουμε ελπίδα κυρίως σε όσους έχουν επιβαρυνθεί. Ιδίως για τη νέα γενιά. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιούχους όλα αυτά τα χρόνια. Και πράγματι έχουν μειωθεί κατά 45% οι συντάξεις τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, γιατί ΔΝΤ ήρθε με παράλογη άποψη για μείωση 18% στο 50% των συντάξεων το 2019 με ισόποσες παροχές σε κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα γενιά, για αυτούς τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.

Να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε την επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά.

Σύγκλιση απόψεων με Macron

Ερώτηση κ. Λασκαράτου: Πριν από λίγα 24ωρα απ’ την Πνύκα ο Macron ανέπτυξε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης. Πού διαφοροποιείστε απ’ τον E. Macron, νιώθετε ότι είναι συγκυριακή τόνωση των σχέσεων επειδή ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει ένα όραμα;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, οι αποφάσεις να παίρνονται σε όργανα αιρετά που θα κρίνονται από τους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συμπέσουν διαφορετικές οπτικές σε ζητήματα όπως η αντίθεση κεφαλαίου εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μακροχρόνια παράδοση, διότι το ρεύμα δημιουργίας του ήταν το ρεύμα του αριστερού ευρωπαϊσμού. Η αριστερή οπτική για την Ευρώπη, που τη θεωρούμε το ύστατο πεδίο της πάλης ταξικής και τα πράγματα θα γίνουν μόνο καλύτερα για τους λαούς εάν αυτό το πεδίο γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό- Σε αυτό το σημείο συμπίπτουμε με το Macron. Σε άλλα έχουμε διαφορετικές θέσεις. Όμως εάν οικοδομήσουμε νέα Ευρώπη, θα έχουμε όφελος για τη χώρα μας.

Το πρόβλημα μας είναι ότι στην Ευρώπη οι κανόνες δεν τηρούνται για όλους. Και όταν λαμβάνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται τεράστια λάθη. Στην Πνύκα εμείς βάλαμε αίτημα ύπαρξης όχι μόνο Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και Κοινωνικής Συνοχής. Σημαντική πρωτοβουλία Σουηδικής κυβέρνησης για σύνοδο Κοινωνικής Ευρώπης.

Τη θαρραλέα τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στο ζήτημα της πολιτικής εμβάθυνσης θα τη στηρίξω.

Επιχειρηματικότητα

Ερώτηση κας Μάνου: Απευθυνόμενος στους Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες είπατε ότι θα είστε επικεφαλής μιας ομάδας δράσης που θα επιβλέπει τις σημαντικές επιχειρήσεις και θα διευκολύνετε τη διαδικασία. Ποια θα είναι η σύνθεση της task force. Ενισχύθηκε η απόφαση απ’ τις απαντήσεις που πήρατε απ’ τους επιχειρηματίες;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δύο διυπουργικές, μία για τα καθημερινά προβλήματα στο πεδίο της δράσης και υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων και μία που ασχολείται με το μεγάλο θέμα προσέλκυσης επενδυτών.

Προφανώς η σύνθεση τους έχει να κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς. Θέλω να αναφερθώ στο γιατί επιλέγω την προσωπική μου παρουσία. Διότι πιστεύω πράγματι ότι σε ορισμένα μεγάλα επενδυτικά έργα, ένας μεγάλος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν φάκελοι σε υπουργεία που κάθονται στα συρτάρια και δεν πάνε απ’ τον έναν όροφο στον άλλο εάν δεν κατέβει ο υπουργός να τους πάρει. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα για να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος. Μέσα στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των νόμων και περιβαλλοντικών όρων. Ήδη έχουν ξεκολλήσει δεκάδες επενδυτικά πρότζεκτ.

Μεγάλη συζήτηση για την περαιτέρω απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Το ΥΠΟΙΚ θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Δημοψήφισμα του 2015

Ερώτηση κ. Περδικάρη: Είχατε μιλήσει για αυταπάτες: Ποιες είναι αυτές που απ’ την πρώτη περίοδο έχετε μετανιώσει και θα τα κάνατε διαφορετικά. Αυτό είναι και το δημοψήφισμα;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα, είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτότητα που την πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Και θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους μας παρακολουθούν, ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα και το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν πάλεψα με πάθος τις απόψεις αυτές να τις κάνω πράξη;

Μας κατηγορούν για το αντίθετο ότι προκειμένου να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη και να σπάσει το καθεστώς της λιτότητας, δε διστάσαμε να κάνουμε επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι είπαμε ψέματα στο λαό για να καταπιούμε αμάσητα τα μνημόνια.

Σε σχέση με το δημοψήφισμα, δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Εάν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση το δημοψήφισμα, δε θα είχαν ανοίξει ρωγμές στην Ευρώπη, τις οποίες βλέπουμε σήμερα να γίνονται χαραμάδες μίας άλλης προοπτικής.

Μην αντιμετωπίζετε με τόσο μεγάλη φοβία και ανησυχία την προοπτική ο λαός να τοποθετείται πάνω σε κρίσιμα ερωτήματα όταν πρέπει αν τοποθετηθεί σ’ αυτά.

Το ενδεχόμενο εκλογών

Ερώτηση: Συζητάτε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που το ΔΝΤ ζητήσει νέα μέτρα να το συζητήσετε ή σε τέτοια περίπτωση θα επιλέξετε κάλπες;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Εάν πιστεύαμε ότι για το λαό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν στη θέση ημών ήταν κάποιοι άλλο, δε θα είχαμε μπει καταρχάς εξαρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Εκλογές λοιπόν στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Νομίζω ότι αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες για να αμυνθούμε σε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της.

Η Ελλάδα του χρόνου τέτοια εποχή όταν θα δίνω συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ θα έχει βγει από την επιτροπεία.

Ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Ερώτηση Τσομπάνογλου: Πριν από λίγο κάνατε αναφορές στις διεργασίες που επιτελούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς και θέσατε το θέμα ή με την δεξιά των νεοφιλελεύθερων ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κάποιος από τους υποψηφίους που εσείς θα προκρίνατε καθώς θα άνοιγε δρόμο συνεργασίας μαζί σας.Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ πού τοποθετούνται από εσάς ιδεολογικά;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Ακόμη και εάν είχα προτίμηση για τον νέο πρόεδρο της κεντροαριστεράς θα ήταν unfair να την πω, δεν έχω όμως. Με προβληματίζει το ότι τόσοι άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ιδεολογική στόχευση του νέου φορέα. Περιμένω από συζήτηση προσώπων, που τα τιμώ όλα, να γίνει συζήτηση πολιτική.

Ο κ. Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στέλεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της Χούντας και δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Στα χρόνια των Μνημονίων δημιουργήθηκε μία αναδιάρθρωση στο πολιτικό σκηνικό. Διαφώνησε έντιμα με εκείνη την πολιτική και σήμερα είναι εταίρος σε μία κυβέρνηση που σαφώς έχει αριστερό πρόσημο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος εταίρος και δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά κρατά ορισμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δική του ιδεολογία. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής. Πιστεύω ότι αυτό το έχει συνειδητοποιήσει και ο κόσμος που μας παρακολουθεί.

Σχέσεις με Τουρκία και προσφυγικό

Ερώτηση κ. Τζίμα: Η κα Merkel δήλωσε πως οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν και ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει το θέμα και θα τους καλέσει να τοποθετηθούν οι εταίροι. Στο πλευρό του Juncker και η Αυστρία με τον ΥΠΕΞ να ζητάει να διακοπεί η βοήθεια των 2 δις ευρώ για το θέμα των προσφύγων. Οι ενταξιακές αυτές διαδικασίες ήταν όπλο στα χέρια της Ελλάδας στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με δεδομένο ότι ο Erdogan κρατάει τις βάρκες στα παράλια της Τουρκίας ενώ περιμένουν 3 εκατ. πρόσφυγες, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Θα ήταν λάθος από την πλευρά της ΕΕ και ίσως δώρο στον Erdogan εάν η Ευρώπη έβαζε το ζήτημα του τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ίσως και να το επιθυμούσε θα έλεγα, Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος. Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα συνεχιστούν και να είναι η Ευρώπη που θα καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί. Για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε κάθε φορά έναν ολόκληρο λαό με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ακόμη και εάν η σημερινή στάση του Erdogan δεν αφήνει αισιοδοξία, είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική. Η Τουρκία είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη και σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και σταθερότητα. Ακούσαμε όντως αυτά περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία από την κ. Merkel, να δούμε εάν θα επαναληφθούν στη σύνοδο, γιατί ορισμένα πράγματα λέγονται λόγω προεκλογικής περιόδου κάποιες φορές. Η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στη θέση της παρόλο που είμαστε αυτοί που πρωτίστως βάζουμε στο τραπέζι την ανάγκη η τουρκική πλευρά να αλλάξει στάση, να σταματήσει τις προκλήσεις.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Ερώτηση κας Μητσοπούλου: Είπατε ότι η Κυβέρνηση είναι ήδη πάνω απ’ τον στόχο και ότι όταν κρίνει ότι είναι η ώρα θ’ ανακοινώσει τη δυνατότητα της επιστροφής του πλεονάσματος στους αδύναμους. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ τι μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση από εδώ και στο εξής;

Απάντηση Πρωθυπουργού: Η Κυβέρνηση πήρε μία απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβρη αναδιάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ, όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το πρόγραμμα να είναι σταθερό. Το 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν μειώσεις, για ένα 30% σταθερή τιμή και για ένα 25% στα υψηλά κλιμάκια επιδείνωση. Δηλαδή είχαμε μία πιο δίκαιη κατανομή. Για το 2020 έχουμε ήδη ψήφισε τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμης επιβάρυνσης άρα και αυτό θα επιφέρει καλύτερη κατανομή στους φορολογούμενους. Για την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετά, δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο εάν θα είναι σε αυτό το φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία.

Η μεγάλη αδικία είναι ότι σε εποχή κρίσης που δεν κινείται η οικονομία και αυτός που θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητο του δε μπορεί να το πουλήσει. Σιγά σιγά θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία στην αγορά. Ήδη έχει αρχίσει δειλά να κινείται η αγορά ακινήτων, ιδίως στις τουριστικές περιοχές. Σε αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία πλαισίου σύγκλισης των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών και αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι απ’ τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν και ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος, αλλά αν θέλετε στη μεγάλη ιδιοκτησία δεν είναι διότι η μεγάλη ιδιοκτησία με κάποιον τρόπο αποκτήθηκε.

«Στην 83η ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίων»

Το μήνυμα ότι στην 83η ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίων εξέφρασε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία απ’ το βήμα της ΔΕΘ που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους στόχους της Κυβέρνησης, έκανε μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίων.

«Μόνο η Δίκαιη Ανάπτυξη που συμπαρασύρει τους πολλούς στα δικαιώματα και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη με προοπτική» τόνισε στην ομιλία του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας ενώ έθεσε ως στόχο τη δημιουργία της «Ελλάδας της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας».

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti.

Το άρθρο Τσίπρας: Θα φροντίσουμε να υπάρχει μέρισμα και φέτος στους πιο αδύναμους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
τσιπρας, υπαρχει, αλέξης τσίπρας, για μας, ΔΕΘ, αθηνα, ενφια, ΔΝΤ, δημοψηφισμα 2015, ερτ3, ελλαδα, χρεοκοπια, Χριστούγεννα, αεπ, δις, ευρω, ΑΝΤ1, χρεος, εκλογες, ιουνίου, μμε, βιωσιμότητα, παπανδρεου, συριζα, βασεις, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, τραπεζες, σαμαρας, ατε, υγιές, νέα, success, alpha, υγιή, σεβ, κας, ρωτήσω, ημών, καμμενος, ΛΑΟΣ, αναδιαρθρωση, μερκελ, erdogan, φοροι, photo, ipop, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, ανεξαρτητοι ελληνες, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, ipop, το θεμα, αγροτικη τραπεζα, αεπ, ατε, βερολινο, βημα, γερμανια, γνωμη, δανεια, ερτ3, θεμα, θητεια, μμε, νεα μετρα, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, πνυκα, προγραμμα, σεβ, σημερινη, το βημα, ψεματα, ωρα, alpha, αγορα, αγροτικη, αγωγη, αδικια, αδρανεια, αρθρο, αυστρια, αισιοδοξια, ατζεντα, βαρκες, βιωσιμότητα, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δαχτυλο, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δειχνει, δις, δωσει, δρομος, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, ευρω, ειλικρινης, ειπαν, εκτιμηση, ελπιδα, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, εποχη, επτα, επιτυχια, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, εχθρος, υγιή, ιδια, ιδιο, ημών, θετικο, ιδεολογια, ηθικο, εικονα, ομιλια, ισορροπια, κας, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κρασι, λαθη, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, ματια, μειωση, μικρο, νεα γενια, νικο, οραμα, ουσιαστικο, οφελος, παθος, πεδιο, περιβαλλον, πιστη, πορτες, προβληματα, προγραμματα, πορτα, ρεκορ, ρευμα, ρωγμες, ρολο, ρωτήσω, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σιωπη, σωμα, στα ακρα, τιμη, τουρκια, τριτη, φακελοι, φθινοπωρο, φοβος, φοβια, φορα, χειροτερα, χρονος, αγορες, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, ειπαμε, erdogan, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακη, μεινει, μπροστα, οργανα, πληγες, success, τραπεζα, θελω να, θεματα, θεσεις, υγιές, χερια
Τυχαία Θέματα