Η υπερβολική ζήλια είναι σημάδι ναρκισσισμού, λέει μια νέα έρευνα

18:40 16/11/2019 - Πηγή: iPop

Η υπερβολική ζήλια είναι σημάδι ναρκισσισμού, λέει μια νέα έρευνα κι εάν το σκεφτείς ο λόγος είναι θα λέγαμε κάπως προφανής.

Ο ναρκισσισμός στις σχέσεις έχει συνδεθεί συχνά με την ψυχολογική κακοποίηση, με τον έλεγχο, την υποταγή, την αποδυνάμωση, την κριτική του άλλου, καθώς επίσης κι άλλες παρόμοιες συμπεριφορές με σοβαρό «κόστος» στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Κι ενώ πολλοί σκέφτονται ότι είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τα σημάδια που φωνάζουν ότι κάποιος είναι ναρκισσιστής, στις σχέσεις τα πράγματα περιπλέκονται.

Ένας ναρκισσιστής θα αργήσει να εκδηλώσει ειδικά στην αρχή μιας σχέσης τα σημάδια της ναρκισσιστικής του συμπεριφοράς.

Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ένα σημάδι ότι ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής είναι και η ζήλια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ερευνητές στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Psychology, υπάρχουν δύο ειδών ναρκισσισμού: ο επιβλητικός και ο ευάλωτος.

Ο επιβλητικός ναρκισσιστής έχει όλα τα χαρακτηριστικά που συχνά συνδέονται με τον ναρκισσισμό: Είναι εγωκεντρικοί, αλαζόνες, αρνούνται να αναγνωρίσουν τα ελαττώματα τους και είναι πρόθυμοι να πληγώσουν τους άλλους με κάθε ευκαιρία προκειμένου να κάνουν τον εαυτό τους να αισθανθεί καλύτερα.

Ο ευάλωτος ναρκισσιστής, απ’ την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο αδίστακτος. Οι ερευνητές περιγράφουν ότι αυτός ο ναρκισσιστής είναι ντροπαλός, αγχώδης τύπος και με αυτοεκτίμηση που επηρεάζεται συχνά απ’ τις αντιδράσεις των άλλων. Είναι το ίδιο εγωιστές με τα άλλα «αδελφάκια» τους, αλλά εξαιτίας αυτού είναι αρκετά ευαίσθητοι στην κριτική και την απόρριψή τους απ’ τους άλλους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι ευάλωτοι ήταν και οι περισσότερο ζηλιάρηδες σε βαθμό που ξεπερνάει έναν μέσο άνθρωπο. Μάλιστα, ο βαθμός της ζήλιας τους συνδέθηκε και με δείγματα ψυχολογικής κακοποίησης στους συντρόφους τους.

Το ότι η ζήλια είναι σημάδι ναρκισσισμού, σημαίνει ακόμη ότι ένας ναρκισσιστής εκδηλώνει περισσότερο την τάση να θέλει να έχει τον έλεγχο, απομόνωσης και άσκησης κριτικής ως μορφή προστασίας του εαυτού του από ότι θεωρεί ως απειλή.

Διάβασε ακόμη:

Τι πραγματικά είναι η ζήλια; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Photo: Unsplash/Vince Fleming

Το άρθρο Η υπερβολική ζήλια είναι σημάδι ναρκισσισμού, λέει μια νέα έρευνα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα