Μαμά, μπαμπά: Πότε θα πάρω επιτέλους κινητό τηλέφωνο;

18:02 29/9/2022 - Πηγή: iPop

Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βυθιστεί το παιδί μου σε αυτόν τον απίστευτο νέο και ιδιαίτερο κόσμο; Όσοι έχουμε παιδιά μετά τα 10, η ερώτηση αυτή αρχίζει και αυξάνεται επικίνδυνα. Όσο και να βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό για το παιδί μας, όσο και αν οι έρευνες μας διαβεβαιώνουν για τα διάφορα καμπανάκια και τις κόκκινες σημαίες της ψυχικής υγείας και πάλι δεν μπορούμε να αφήσουμε το παιδί απ’ έξω, αφού όλοι οι άλλοι θα έχουν. Εντελώς λάθος mindset δεν το συζητώ. Τι μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι γονείς και τα άλλα παιδιά, από την άλλη

όμως δεν μπορώ να αφήσω το παιδί μου να είναι το μόνο που δεν θα έχει από όλη την τάξη.

Πότε να πάρω κινητό στο παιδί

Θυμάσαι που όταν είχαμε το μωρό στην κοιλιά λέγαμε πώς θα αντέξουμε τον τοκετό; Ε, αυτό ήταν το πιο εύκολο μπροστά σε όλα αυτά που έρχονται μετά…Μεγαλώνουν τα παιδιά μας και μαζί μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.

«Απαγορεύονται τα κινητά στο σχολείο», λέει ο διευθυντής συχνά. Κάποιοι μαθητές φυσικά τα έχουν στις τσάντες τους και αυτό το ξέρουν όλοι. Γονείς, δάσκαλοι, διευθυντές. Τι και αν απαγορεύονται;

Το πότε θα πάρεις κινητό στο παιδί είναι μια απόφαση που θα πρέπει να έχει παρθεί με το σύντροφό σου, μετά από μεγάλη σκέψη και ενσυνειδητότητα. Την ώρα που θα πάρει το παιδί ένα κινητό δικό του στα χέρια του, θα ανοίξει ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος μπροστά του, γεμάτος εικόνες, προκλήσεις.

Δεν έχω παιδί στην εφηβεία ακόμα, αλλά η εικόνα από τις φετινές διακοπές της οικογένειας με τα έφηβα παιδιά από την διπλανή ξαπλώστρα, είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να ξεχάσω. Δεν το κρίνω ούτε λέω ότι τα παιδιά μου δεν θα κάνουν έτσι ποτέ, δεν μπορώ να έχω τέτοιες βλέψεις, όταν όλα τα παιδιά γύρω μας κάνουν έτσι. Είναι ένα σενάριο που το βλέπω να έρχεται μπροστά μου σε λίγα χρόνια.

PexelsΞεκαθαρίζοντας τα πράγματα όσο γίνεται περισσότερο

Οι έρευνες λένε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 91% των παιδιά που είναι 11 ετών έχουν ένα κινητό. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σήμερα τα κινητά ξέρουμε όλοι ότι είναι Smart. Τα παιδιά μας θέλουν να έχουν κινητό με οθόνη που μπαίνει στο Internet και φυσικά γι’αυτό γίνεται όλος αυτός ο λόγος.

Αρχικά πρέπει να μπει ένα ηλικιακό όριο σε αυτό το σημείο στο οποίο θα είσαι σταθερή. Θες να είναι τα 12, η έναρξη του γυμνασίου, τα 15, δεν ξέρω πότε θα αποφασίσετε εσείς σαν οικογένεια ότι είναι η σωστή ηλικία να έχει πάνω του ένα παιδί κινητό. Εξηγούμε τους κανόνες! Υπάρχουν κανόνες της χρήσης του διαδικτύου, των social media, της ώρας που μένουμε συνδεδεμένοι στο κινητό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί εξ αρχής για να μπορεί το παιδί να ξέρει τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει, τι μπορεί να χρειαστεί να ξέρει. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που έχει καθιερωθεί στη σχέση σας. Η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο προέχει.Οδηγίες προς ναυτιλομένουςΔεν θα ήθελα να βρεθεί αντιμέτωπο με συμμορίες που το απειλούν για το κινητό του· και μην πεις ότι αυτά γίνονται στο Μπρούκλιν! Στις ειδήσεις ακούμε καθημερινά για τις συμμορίες ανηλίκων και το τι κάνουν σε άλλα παιδιά. Καλό είναι να το ξέρει αυτό το παιδί μας, πριν του το δώσουμε, χωρίς να του δημιουργήσουμε επιπλέον φόβους.Όσοι έχουμε κινητό έχουμε υποχρεώσεις. Να πληρώνουμε το λογαριασμό του. Και κάπου εκεί ίσως μπει στο τραπέζι και το χαρτζιλίκι και πώς να κάνει διαχείριση του λογαριασμού του. Για παράδειγμα αν δεν γίνει συνετή η χρήση, δεν θα πληρωθεί κανένα υπέρογκο ποσό.Το κινητό τηλέφωνο, πριν από όλα τα άλλα είναι τηλέφωνο και η βασική του χρήση είναι για να μας βρίσκουν οι άλλοι άνθρωποι, να μπορούμε να επικοινωνήσουμε εμείς σε μια ώρα ανάγκης αλλά και γενικά. Καλό είναι να κάνουμε σωστή διαχείριση και της μπαταρίας του, ώστε να έχουμε αρκετή για όταν χρειαστεί.

«Γίνε ο ενήλικας που θα ήθελες να είχες στη ζωή σου όταν ήσουν παιδί»

Κεφάλαιο social media

Όταν πάνε κάθε μέρα στο σχολείο τα παιδιά και έχουν να αντιμετωπίσουν τις φωνές, τις κατηγορίες, το bullying κάποιες φορές από όλα αυτά τα παιδιά, στο real life φαντάσου που θα βρεθούν σε έναν δεδαλώδη και αχανή κόσμο όπως είναι το Internet.

Πρέπει με κάποιο τρόπο να μάθουν να κάνουν σωστή χρήση των εργαλείων που έχουν στα χέρια τους. Φυσικά υπάρχουν παιδιά που επηρεάζονται περισσότερο σε αρνητικά ή θετικά σχόλια. Φαντάζομαι ότι για τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση και κοινωνικότητα θα βρουν λύσεις.

Τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να υπάρξουν κάτω από μια φωτογραφία, το ασύστολο κριτικάρισμα για τα παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ εμείς που είμαστε ενήλικες και τα έχουμε κάπως ξεκάθαρα τα πράγματα στο μυαλό μας και πάλι δεν μένουμε ανεπηρρέαστοι στην αρνητική κριτική.

Δίνεις άλλη μια φορά το παράδειγμα

Τη στιγμή που θα μπει το κινητό του παιδιού στο σπίτι, πρέπει να γίνει και σε σένα μείωση στη χρήση. Δεν μπορείς να του ζητάς να μην είναι όλη μέρα καρφωμένο στη οθόνη όταν κάνεις και εσύ το ίδιο πράγμα. Έτσι, πολύ απλά δηλαδή και καθώς ωριμάζει και το παιδί σου, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε όλοι υποχρεώσεις, ανάγκες και φυσικά όρια.

Δεν ξέρω πότε είναι η κατάλληλη ώρα να πάρει το παιδί μου, δικό του κινητό και να κάνει social media. Θα ήθελα να είναι πιο συγκροτημένη προσωπικότητα πριν μπει σε όλο αυτό. Τι να πούμε και εμείς; Εμείς είμαστε η γενιά που μεγάλωσε χωρίς κινητό, χωρίς Internet ,που το πρώτο μας κινητό ήταν το 3210 και η επικοινωνία μας ήταν στα 17-18 οι αναπάντητες και τα sms.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μαμά, μπαμπά: Πότε θα πάρω επιτέλους κινητό τηλέφωνο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα