Μια έκθεση «συνομιλεί» με θρυλική ταινία του Κακογιάννη

08:31 16/5/2014 - Πηγή: iPop

Η έκθεση 12+17+1 30 φοιτητών (μεταπτυχιακών και προπτυχιακών) της Καλών Τεχνών εμπνέεται και συνομιλεί εικαστικά με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά». Είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την έναρξη της σκηνοθετικής του καριέρας στην Ελλάδα με το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» το 1954, γι΄αυτό και φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Το

έργο «Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά» είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά και συγχρόνως από τα πιο πολιτικά έργα του σκηνοθέτη. Προσεγγίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το τραγικό επεισόδιο του Παλομάρες. Το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής και οι καιροσκοπικές πολιτικές αντιλήψεις και πιέσεις εμπόδισαν την ταινία στην πορεία προβολής της.

Μισό σχεδόν αιώνα μετά, νέοι καλλιτέχνες βλέπουν με φρέσκια ματιά το έργο και το προσεγγίζουν εικαστικά, ανοίγοντας διάλογο μαζί του.

Από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών συμμετέχουν οι: Χρίστος Αβραάμ, Ανδριανή Δαούτη, Χρύσα Δουργουνάκη, Μπάυρον Καλομάμας, Εύη Καλογηροπούλου, Λητώ Κάττου, Λαμπρινή Μάρκου, Γιώργος Νίκας, Λίμπερτυ Πήτερσον, Φιλιώ Σαμψάκη, Αντώνης Τιτάκης, Απόστολος Φιλίππου.

Από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π οι: Βασίλης Αρωνίδης, Ξένια Καράλη, Ευθυμία Κασιμάτη, Κατερίνα Κουκλάδα, Δάφνη Λασηθιωτάκη, Νίκος Λιβαθινός, Λίνα Μαντίκου, Ελένη Παπαγεωργίου, Mαρία Παπαδοπούλου, Έλενα Χασαλεύρη.

Από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών οι: Ιάσονας Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνα Σχοινά, Αλεξάντρ Λάλα, Νικήτας Ζαχαρίου, Δημήτρης Λάμπρης.

Από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κύπρου, η Ραφαέλλα Σιάγκρη.

Από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Γεώργιος –Σπυρίδων Αθανασόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΣΚΤ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Έως Κυριακή 29 Ιουνίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ. 18:00 -22:00
Είσοδος ελεύθερη

The post Μια έκθεση «συνομιλεί» με θρυλική ταινία του Κακογιάννη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα