Μίλτος Τεντόγλου: Από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή της Ευρώπης, ένα άλμα δρόμος

15:46 17/8/2022 - Πηγή: iPop

Μέγας είσαι Μίλτο και θαυμαστά τα έργα σου ή μάλλον καλύτερα τα άλματά σου. Με άλμα στα 8,52 μέτρα, ο Έλληνας αθλητής έγινε αφεντικό της Ευρώπης στο μήκος, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, καταγράφοντας και ρεκόρ αγώνων. Ποιος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, από πού ξεκίνησε και ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία του στον πρωταθλητισμό;

20 χρόνια ArGOODaki – Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Αντώνης Τσαπατάκης στέλνουν μέσα από το iPop ένα

μήνυμα αγάπης

Ποιος είναι;

Ο Έλληνας πρωταθλητής γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1998 στα Γρεβενά, όπου εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Άρχισε τον στίβο σε ηλικία 15 ετών, όταν ο πρώτος του προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος τον είδε μια μέρα στο στάδιο της πόλης των Γρεβενών να κάνει παρκούρ.

Ο νεαρός Έλληνας πρωταθλητής τότε μαζί με την παρέα του διοργάνωναν αυτοσχέδιους αγώνες παρκούρ στο στάδιο της πόλης και βιντεοσκοπούσαν τις επιδόσεις τους. Έτσι, μια μέρα ο κ. Παπανίκος διέκρινε ότι ο Μίλτος Τεντόγλου είχε ένα σπουδαίο ταλέντο στην αλτικότητα και ότι πρόκειται για ακατέργαστο διαμάντι.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Παπανίκος προσέγγισε τον Τεντόγλου και τον έπεισε να δοκιμάσει άλματα στο σκάμμα και να δει τις επιδόσεις του. Αυτό ήταν, το νερό είχε μπει στο αυλάκι και από την πρώτη κιόλας μέρα ο προπονητής του, του είπε να γραφτεί στην Γυμναστική Ένωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους. Η πίστη στο ταλέντο και στην αλτικότητα του ήταν τεράστια από την μεριά του προπονητή του.

Η πρώτη του μεγάλη διάκριση ήρθε την περίοδο 2013-2014, όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων, με άλμα στα 6,40 μέτρα. Αυτή του η διάκριση τον ενθουσίασε, διότι τα κατάφερε χωρίς προπονήσεις, με αποτέλεσμα στην πορεία να σκέφτεται να ασχοληθεί σοβαρά με τον στίβο. Από εκεί και έπειτα ήρθε η σταδιακή εκτόξευση του Έλληνα αθλητή.

View this post on Instagram

A post shared by European Athletics (@europeanathletics)

View this post on Instagram

A post shared by Μίλτος D. Τεντόγλου (@miltos_d.tentoglou)

Ποιες ήταν οι δυσκολίες στην πορεία προς τον πρωταθλητισμό;

Προφανώς και στον αθλητισμό δεν κυλούν όλα ρόδινα από την αρχή έως το τέλος. Έτσι και στην περίπτωση του Έλληνα αθλητή το ταξίδι του προς τον πρωταθλητισμό είχε δυσκολίες. Όπως μας είχε δηλώσει εδώ στο iPop, ο Μίλτος Τεντόγλου έχει στερηθεί αρκετά πράγματα για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, είχε πει «είναι δεδομένο ότι έχω στερηθεί τα περισσότερα πράγματα ακόμα και τα πιο απλά που έχει κάνει ένας νέος άνθρωπος 23 χρονών στην ζωή του. Ταξίδια, εκδρομές, διακοπές, απομάκρυνση από φίλους, μοναξιά είναι λίγα από τα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό γρήγορα».

Παράλληλα, είχε αναφερθεί και στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν τα τμήματα του κλασσικού αθλητισμού και ο στίβος εξαιτίας της αδράνειας των υπευθύνων. Αναλυτικά είχε δηλώσει, «Οι δυσκολίες ήταν και είναι πολλές και συνήθως έχουν σχέση με την θέση που έχει ο κλασικός αθλητισμός και ο στίβος στις προτεραιότητες υπευθύνων και μη. Οι χώροι προπόνησης, οι συνθήκες και οι προδιαγραφές σίγουρα δεν βοηθούν, όμως τις καλύπτουμε με άλλα στοιχεία που βάζουμε στην προπόνηση μας όπως ο επαγγελματισμός, η ένταση, η στοχοπροσήλωση κτλ».

Οι διακρίσεις του

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ξεκίνησαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 πέταξε στα 7,65 μέτρα και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μέτρα. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου εκεί πήρε την 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μέτρα, στην τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μέτρα, στην διοργάνωση “Παπαφλέσσεια” έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν κατάφερε, όμως, να προκριθεί στους τελικούς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πήδηξε στα 7,64 μέτρα. Επίσης, δεν κατάφερε να πετύχει θετικό αποτέλεσμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2017.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μέτρα κάνοντας και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατέκτησε την πρώτη θέση με καλύτερο άλμα στα 8,07 μέτρα. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μέτρα.Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα, ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8 μέτρα και 38 εκατοστά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,41 μ., στην 6η προσπάθειά του.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στην χθεσινή του νέα μεγάλη επιτυχία, όπου στις 16 Αυγούστου 2022 ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό άλματος εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο με άλμα 8,52 μέτρα. Με αυτό του το άλμα κατόρθωσε να κάνει την καλύτερη επίδοση της χρονιάς και να καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μίλτος Τεντόγλου: Από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή της Ευρώπης, ένα άλμα δρόμος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα