Μήπως ο φόβος της εγκατάλειψης δεν σε αφήνει να ζήσεις τον έρωτα;
Ο φόβος της εγκατάλειψης σε μια σχέση μπορεί να ξεκινά από πολύ παλιά. Να μην τροφοδοτείται από το σύντροφό σου αλλά από τη σχέση που είχες με τους σημαντικούς άλλους της ζωής σου, πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Αν έπρεπε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στις συναισθηματικές μας ανάγκες μέχρι την καρδιά των συναισθημάτων, πάντα θέτουμε στον εαυτό μας συνειδητά ή υποσυνείδητα δύο ερωτήσεις: «Είμαι ασφαλής και ανήκω κάπου»;
Τι είναι ο φόβος εγκατάλειψης;Όταν μας εγκαταλείπουν, είτε λόγω διαζυγίου ενός γονέα, παραμέλησης, χωρισμού, απιστίας, η απάντηση στις δύο ερωτήσεις που θέτουμε σχετικά με τις συναισθηματικές μας ανάγκες, είναι ένα τρομακτικό και ηχηρό όχι.
Τα προβλήματα εγκατάλειψης, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Και αν παλεύεις να δημιουργήσεις ουσιαστικές σχέσεις λόγω των πληγών που χαράχτηκαν πίσω στο παρελθόν σου, υπάρχει ελπίδα και να ξεπεραστεί και αυτό. Θέτωντας νέες βάσεις σήμερα, μπορείς να κάνεις συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεράσεις τον φόβο της εγκατάλειψης και να καλλιεργήσεις τις σχέσεις που ονειρεύεσαι.
Ο φόβος της εγκατάλειψης καθιστά δύσκολο το χτίσιμο της εμπιστοσύνης των ανθρώπων, τη δημιουργία ζωοποιών σχέσεων και την ανάπτυξη οικειότητας μεταξύ των ανθρώπων. Στο επίκεντρο των ζητημάτων εγκατάλειψης είναι ένα επίμονο και εξουθενωτικό άγχος ότι θα μείνεις μόνος. Φοβάσαι ότι οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν θα φύγουν και θα μείνεις μόνος . Έχεις μια πεποίθηση που κατατρέχει το μυαλό σου και σου λέει ότι είσαι μόνος σου.
Τα ζητήματα εγκατάλειψης ως παραμέληση ή τραύμα που θα υπάρχουν σε όλη σου τη ζωή μέχρι να τα θεραπεύσεις.
PexelsΠώς μπορεί να εμφανιστείΟ τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον φόβο της εγκατάλειψης φαίνεται διαφορετικός για κάθε άτομο. Μια προσέγγιση είναι να απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους και να αποζητάς συνεχώς την ανεξαρτησία σου. Πρόκειται για τη διατήρηση του ελέγχου όπου μπορείς να τη διατηρήσεις. Αντιμετωπίζεις τους άλλους με δυσπιστία, φόβο της οικειότητας, ανάγκη να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο, ανθυγιεινή ανεξαρτησία, δυσκολία στη δημιουργία βαθιών σχέσεων, αντικρουόμενα συναισθήματα για τις σχέσεις και την οικειότητα.
Μια άλλη προσέγγιση μπορεί να είναι να συγχωνεύσεις αυτό που είσαι με τους άλλους και να προσκολληθείς απεγνωσμένα στις σχέσεις της ζωής σου, έτσι ώστε ο χωρισμός να μην είναι δυνατός. Κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να κρατήσεις τους ανθρώπους κοντά, ώστε να μην νιώσεις ξανά τον πόνο της εγκατάλειψης. Οι σχέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από: Έντονη ζήλια, εξιδανίκευση και λατρεία προς τους άλλους, τοξικές σχέσεις,
άγχος αποχωρισμού, παθολογική ανάγκη για επιβεβαίωση, ανθυγιεινή εξάρτηση από τον σύντροφο,
Είτε απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους είτε τους κρατάς πολύ σφιχτά, το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης δεν σου επιτρέπουν να αναπτύξεις αυτονομία και να συνδεθείς με άλλους. Για να είμαστε πραγματικά καλά, πρέπει να αγκαλιάσουμε σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, όχι στον φόβο και τη χειραγώγηση.
Σημάδια θεμάτων εγκατάλειψης ή παραμέλησης στα παιδιάΟ φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να εκδηλωθεί στα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία. Μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις σε παιδιά και εφήβους είναι: Η προσκόλληση, η επίθεση, το άγχος αποχωρισμού, ο φόβος να μείνεις μόνος, η συνεχής ανησυχία μήπως μείνει μόνος, οι διαταραχές του ύπνου (αποφυγή ύπνου, δυσκολία στον ύπνο, εφιάλτες).
Τι είναι αυτό που προκαλεί τον φόβο της εγκατάλειψης;Ο φόβος της εγκατάλειψης συχνά πηγάζει από ένα τραυματικό γεγονός. Το τραύμα μας διδάσκει ότι η ζωή είναι τρομακτική και απρόβλεπτη και ότι οι άνθρωποι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Μερικές φορές αυτά τα γεγονότα που τον πυροδοτούν συμβαίνουν στην παιδική ηλικία και μερικές φορές συμβαίνουν σε ενήλικη φάση. Το κύριο στοιχείο εδώ είναι ότι ανεξάρτητα από το πότε έγινε το συμβάν, το τραύμα είναι η φυσική αντίδραση που έχει το σώμα σας σε κάτι που τώρα αντιλαμβάνεται ως απειλή λόγω του παρελθόντος γεγονότος ή γεγονότων.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τραύματος εγκατάλειψης. Το οξύ τραύμα που είναι μεγάλα και αξιομνημόνευτα γεγονότα, όπως ο θάνατος, ένα παιδί που άφησε ένας γονέας, διαζύγιο (των γονιών σας ή του δικού σας), κακοποίηση ή απιστία. Ο άλλος τύπος είναι το σωρευτικό τραύμα, το οποίο αθροίζεται σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου, όπως μια σειρά από βλαβερούς χωρισμούς, γονείς που ήταν παρόντες σωματικά αλλά απουσιάζουν συναισθηματικά ή ακόμα και φροντιστές που δεν έδωσαν προσοχή στην κάλυψη των βασικών ανάγκων.
Είτε είναι οξύ είτε σωρευτικό, το τραύμα φυτεύει τον φόβο της εγκατάλειψης βαθιά στις καρδιές μας και πρέπει να ψάξουμε για να το ξεριζώσουμε.
Πώς να αντιμετωπιστεί ο φόβος της εγκατάλειψηςΗ αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκατάλειψης και η αλλαγή στο παραμύθι που λες για την ιστορία της ζωής σου, είναι μια δια βίου διαδικασία που απαιτεί σκόπιμη σκέψη και δράση. Ας ξεκινήσουμε με αυτά τα απλά βήματα:
Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!
Εξέτασε την ιστορία σου. Πήγαινε πίσω και δες από πού προέρχεται ο φόβος της εγκατάλειψης. Ποια γεγονότα το έθεσαν σε κίνηση; Τι γίνεται σε αυτήν την ιστορία; Φαντάσου αυτήν την ιστορία σαν αποσκευές. Αφού τις ανοίξεις όλες και είσαι έτοιμος να φύγεις για το ταξίδι σου, θες να συνεχίσεις να τις κουβαλάς; Μην αφήνεις το τραύμα να γίνει μέρος της ταυτότητάς σου.Έχεις την επιλογή να συνεχίσεις να πιστεύεις την ιστορία που λες στον εαυτό σου, ότι δεν είσαι άξιος αγάπης; Ότι δεν μπορεί να εμπιστευτείς κανέναν.
Ή θα διαλέξεις να γράψεις μια νέα ιστορία;
Δεσμεύσου να λες νέες ιστορίες. Μόνο όταν καταλάβεις ότι οι ιστορίες και το τραύμα που σχηματίζονται από την ιστορία που έχεις στο κεφάλι σου, μπορείτε να αποφασίσεις πώς θέλεις να προχωρήσεις παρακάτω. Ναι, πληγώθηκες, απορρίφθηκες και αποχώρησες. Τώρα τι; Μπορείς να επιλέξεις και να αποφασίσεις να βρεις ανθρώπους που σε αποδέχονται και σε αγαπούν.Και το πιο σημαντικό, μπορείς να αποφασίσεις τι είδους άτομο θέλεις να είσαι. Εκείνο που κοιτά κατάματα τα τραύματά του και λέει, φτάνει μέχρι εδώ ή εκείνο που συνεχίζει να βιώνει το ίδιο επεισόδιο ξανά και ξανά.
Ίσως η αλλαγή της ιστορίας σου μοιάζει με αυτό: Αντί να λες στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους ανθρώπους και ότι πρέπει μένεις μακριά από αυτούς, πες στον εαυτό σου ότι οι άνθρωποι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σου και ότι η ζωή είναι καλύτερη στις σχέσεις, ακόμα κι αν πονάει. Και μετά, κάνε κάτι διαφορετικό. Ζήτα σε κάποιον να βγείτε για ένα καφέ, κάνε έναν φίλο, συγχώρησε το άτομο που σε πλήγωσε.
Ζήτα βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν δεν μπορείς να κάνεις τα παραπάνω βήματα μόνος σου ζήτα βοήθεια για γιάτρεψε επιτέλους αυτό το τραύμα. Ζήσε τη ζωή σου απαλλαγμένος από αυτό.Επιλέξτε το ρίσκο. Όλες οι σχέσεις ξεκινούν με ένα ρίσκο. Ναι, μπορεί να οι άνθρωποι να φύγουν. Μπορεί να σε πληγώσουν. Μπορεί να απατήσουν. Αλλά και πάλι, μπορεί και όχι. Ναι, μπορεί να πληγωθείς επιλέγοντας να είσαι ευάλωτος δίπλα σε άλλους. Αλλά η μοναξιά είναι πολύ πιο επικίνδυνη.
Αντί επιλόγουΣτο τέλος της ημέρας, υπάρχουν μόνο δύο πράγματα στη Γη που μπορείς να ελέγξεις: Τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου. Αν θέλεις να απολαμβάνεις ακμάζουσες, σταθερές σχέσεις, πρέπει να δεσμευτείς ότι θα είσαι το είδος του ατόμου που καλλιεργεί αυτές τις σχέσεις. Μην απομακρύνεσαι όταν τα πράγματα γίνονται τρομακτικά. Μην κολλάς και μην πνίγεις τον σύντροφό σου, τους φίλους ή την οικογένειά σους. Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται.
Μήπως η τέλεια σχέση που ψάχνεις δεν υπάρχει;
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Μήπως ο φόβος της εγκατάλειψης δεν σε αφήνει να ζήσεις τον έρωτα; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ! «ΒΙΑΙΗ σύλληψη του αρχηγού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τη βύθιση του Moskva;»
- Βόμβα: Αναζητήσεις για κεταμίνη στο tablet της Τζωρτζίνας; Άφωνη η Ρούλα Πισπιρίγκου [video]
- Γιατί ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έχει φτερά στις εικόνες του;
- Πάτρα: “Μίλησε” το τάμπλετ της Τζωρτζίνας – Τα στοιχεία που “καίνε” την Ρούλα Πισπιρίγκου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν
- Προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2022-23
- Δυσοίωνες προβλέψεις Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία – “Θα μπορούσε να διαρκέσει έως το τέλος του 2022”
- ΠΟΥ ηπατίτιδα: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Τι σημαίνει το όνομα «Ιωάννης»;
- Έξαλλος ο Τσίπρας, συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβήτηση από Ομπρέλα – «Αντιγράφεις συστημικά κόμματα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
![Μήπως,mipos](https://images32.inewsgr.com/4491/44919031/mipos-o-fovos-tis-egkataleipsis-den-se-afinei-na-ziseis-ton-erota-160.jpg)
- Τελευταία Νέα iPop
- Mεταφορά από iPhone σε Android: Επιτέλους μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς να χάσεις τα δεδομένα σου
- Όταν η αυτοεκπληρούμενη προφητεία τελικά εκπληρώνεται
- Το νέο εύρημα για την κεταμίνη που αναιρεί τους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου
- Είσαι μία αληθινή γκουρού της τέχνης; Βρες σε ποιους ζωγράφους ανήκουν αυτοί οι πίνακες και απόδειξέ το!
- Αυτό το Πάσχα άφησε το παιδί χωρίς διάβασμα
- Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον θάνατο της Τζωρτζίνας: Η ιατροδικαστής στην ανάκριση και το θέμα της κεταμίνης στο Ωνάσειο
- Πανεύκολο και υγιεινό παγωτό πρωτεΐνης! Ο κατάλληλος τρόπος να δροσιστείς!
- Η μεγάλη επιστροφή της Βίκυς Καγιά στο GNTM 5 είναι επίσημη!
- Αυτά τα οφέλη της βρώμης στην υγεία σου θα σε κάνουν να την εντάξεις τώρα στην διατροφή σου!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Xρηματοδοτικό κενό στο BBC...
- Παναθηναϊκός: «Δικό του» το ΟΑΚΑ για 49 χρόνια
- Έξαλλος ο Τσίπρας, συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβήτηση από Ομπρέλα – «Αντιγράφεις συστημικά κόμματα»
- Βόμβα: Αναζητήσεις για κεταμίνη στο tablet της Τζωρτζίνας; Άφωνη η Ρούλα Πισπιρίγκου [video]
- Citroën Ami: Unboxing στο Golden Hall!
- Στο νοσοκομείο η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
- Ποτέ πριν οι άνθρωποι δεν είχαν υποβληθεί σε τόσο σκληρές δοκιμασίες και πειρασμούς όπως τώρα…
- Νικητές του Συνεδρίου θα είναι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιές, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος
- Ο άγνωστος ασπρομάλλης «γέροντας» που με θεράπευσε