Μήπως τα σενάρια που κάνεις με το μυαλό σου σε κρατάνε πίσω; – Οι λόγοι που τείνουμε να υπεραναλύουμε κάθε μικρό πρόβλημα μέχρι τελικά αυτό να γίνει μεγαλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι

17:03 31/7/2022 - Πηγή: iPop

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να είναι απούσα; Πόσες άλλες ευχήθηκες να σου συμβεί κάτι και όταν τελικά έγινε, στάθηκες ανίκανη να το απολαύσεις; Έχουμε συνηθίσει να προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε οτιδήποτε μπορεί να πάει λάθος. Ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες σκεπτόμενοι από το τι πρέπει να πούμε μέχρι το τι πρέπει να νιώσουμε και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια πεπατημένη για να αποφύγουμε κάποιο στραβοπάτημα. Και το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά: Γιατί υπεραναλύουμε τα πάντα;

Οι λόγοι που εξηγούν το γιατί
υπεραναλύουμε τα πάνταUnsplashΠρόκειται για παιδική μάθηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τείνουν να υπεραναλύουν τα πάντα, ανέπτυξαν τη συνήθεια αυτή από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Και την ανέπτυξαν γιατί, εκείνη την περίοδο, ήταν ο μόνος τρόπος που είχαν για να διαχειριστούν, δύσκολες και τραυματικές εμπειρίες. Αν και είναι σημαντικό να κατανοήσεις την προέλευση της συνήθειας αυτής, η λύση για να σταματήσεις να σκέφτεσαι τόσο πολύ, είναι το να ψάξεις τι είναι αυτό που πυροδοτεί τις υπερβολικές σκέψεις του παρόντος.

Η ψευδαίσθηση του ελέγχου

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, οι άνθρωποι φαίνεται να δυσκολεύονται πολύ με την έλλειψη ελέγχου. Μισούμε το να νιώθουμε αβοήθητοι!

Δυστυχώς, η ικανότητά μας να βοηθάμε άλλους ανθρώπους είναι συχνά πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Αλλά αντί να δεχτούμε την κατάσταση ως έχει, σκεφτόμαστε υπερβολικά, γεγονός που μας προσφέρει την ψευδαίσθηση του ελέγχου μιας κατάστασης. Δυστυχώς, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερανάλυσης σπάνια αξίζουν τον κόπο. Χρόνιο άγχος που προέρχεται από μόνιμη ανησυχία και υπερένταση που προέρχεται από την αίσθηση ότι ποτέ ότι δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα stop στις άπειρες σκέψεις που μας κατακλύζουν.

Πώς να τα βγάλεις πέρα με έναν σύντροφο που υπεραναλύει τα πάντα

Τελειομανία

Η τελειομανία δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι τέλειος. Έχει να κάνει με το να νιώθεις τέλεια. Οι αρνητικές συνέπειες της τελειομανίας είναι πάρα πολλές, με βασικότερες την έλλειψη ικανοποίησης και ευτυχίας. Ένα τέτοιο άτομο ποτέ δεν θα επαινέσει τον εαυτό του για τους στόχους που κατακτά, συνεχώς θα έχει να γκρινιάξει για κάτι και ποτέ δεν θα νιώσει ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχει, καθώς συνεχώς κάτι του λείπει.

Οι τελειομανείς καταλήγουν να υπεραναλύουν τα πάντα και αυτός είναι ένας τρόπος για να αποσπάσουν την προσοχή τους από τη διαχείριση των προβλημάτων τους.

Ο φόβος της σύγκρουσης

Οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τις συγκρούσεις. Και έτσι, τείνουμε να τις αποφεύγουμε όταν είναι δυνατόν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εξασκηθεί στο να χειριζόμαστε σωστά τις συγκρούσεις. Και αυτό μας κάνει λιγότερο σίγουρους για την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Κάτι που μας οδηγεί στο να τις αποφεύγουμε ακόμη περισσότερο. Ο υπερβολικός φόβος της σύγκρουσης οδηγεί σε πολλές περιττές σκέψεις, οι οποίες δεν σε αφήνουν τις περισσότερες φορές απλώς να εκτονώσεις τα συναισθήματά σου και να ξεσπάσεις.

Μήπως υπεραναλύεις καταστάσεις στο μυαλό σου; Δες γιατί απλά ΔΕΝ σε βοηθάει

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μήπως τα σενάρια που κάνεις με το μυαλό σου σε κρατάνε πίσω; – Οι λόγοι που τείνουμε να υπεραναλύουμε κάθε μικρό πρόβλημα μέχρι τελικά αυτό να γίνει μεγαλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μήπως,mipos