Μωβ μέδουσες: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης σε περίπτωση τσιμπήματος – Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε

10:55 11/6/2022 - Πηγή: iPop

Οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση στον κόσμο, καθώς το συγκεκριμένο είδος θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το τσίμπημά τους μπορεί να πολύ δύσκολο και επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ

εξήγησε τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα.

Μωβ μέδουσα στις ελληνικές θάλασσες: Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει

Αυτή τη στιγμή, οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου, «η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες».

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Όπως σημειώνει ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος.

Στο σημείο του τσιμπήματος απαγορεύεται να βάλουμε:

ΞύδιΑμμωνίαΑλκοόλΝερό

Επιπλέον, ανέφερε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ τόνισε πως πρέπει όλοι να προσέχουμε διότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

Βρήκες τσούχτρα στην θάλασσα; Οι λόγοι που η απομάκρυνσή της από το νερό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη

Πού έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μωβ μέδουσες

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εντοπίστηκαν μωβ τσούχτρες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:

Παραλία ΚαβούριΑκτή ΒουλιαγμένηςΠαραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)Παραλία Νησάκι ΛαυρίουΠαραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)Παραλία ΒραυρώναΑργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)Και στη Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί αρκετές συναντήσεις με μωβ τσούχτρες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.

Ιστορίες ξαπλώστρας ΝοII: «Μαμά φοβάμαι τις τσούχτρες». Πώς να βοηθήσεις το παιδί να διαχειριστεί τον φόβο του και τι δεν πρέπει να του πεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μωβ μέδουσες: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης σε περίπτωση τσιμπήματος – Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα