Ο πλανήτης εκπέμπει «SOS»- Η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο έφθασε σε ασυνήθιστα επίπεδα- Πρέπει να ανησυχούμε;

17:48 24/11/2016 - Πηγή: iPop

Η φύση μας στέλνει μηνύματα κι εμείς οφείλουμε να την ακούσουμε. Τον Νοέμβριο παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στον Βόρειο Πόλο, τόσο στη θάλασσα, όσο και την ατμόσφαιρα, με τα νέα δεδομένα να προκαλούν την ανησυχία των επιστημόνων.

Μάλιστα η μεταβολή της θερμοκρασίας δεν ήταν αμελητέα, καθώς έφθασε ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου πάνω απ’ το κανονικό!

«Και τι θα γίνει με τους πάγους; Κι αν αρχίσουν να λιώνουν ποιες θα είναι οι συνέπειες; Πόσο μπορεί αυτό να μας επηρεάσει;» Σ’αυτά

τα ερωτήματα δεν υπάρχει καταλληλότερος να δώσει απαντήσεις από κάποιον master του είδους.

Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μίλησε στο iPop.gr και μας έδωσε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

«Το ακραίο γεγονός στον Αρκτικό συνδέεται και με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που είναι ισχυρό αυτό τον χρόνο και προκαλεί διαφοροποίηση στην κίνηση των ωκεανών, αλλά και με την κλιματική αλλαγή, η οποία συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Γιαννακόπολος εξηγεί πως αυτή την φορά το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό γιατί το Ελ Νίνιο συνδυάστηκε με την κλιματική αλλαγή.

Είναι ανησυχητικό;

Είναι ανησυχητικό διότι καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί ένα κλιματικό γεγονός που παλιότερα βλέπαμε μόνο στις ταινίες και θεωρούσαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν στην πραγματικότητα

Για τι αύξηση θερμοκρασίας μιλάμε;

Ο κ. Γιανναόπουλος τονίζει ότι η αύξηση που έγινε ξεπέρασε την μέση θερμοκρασία που πρέπει να έχει ο Αρκτικός. «Η θερμοκρασία που θα έπρεπε να έχει είναι -20 βαθμοί Κελσίου και τώρα ορισμένες σημαδούρες που είναι τοποθετημένες στην θάλασσα ξεπερνούσαν τους 0 βαθμούς, οπότε μιλάμε για θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 25 βαθμούς πάνω απ’ το κανονικό».

Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες;

Αυτό που παρατηρήθηκε στον Αρκτικό μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κλίμα γιατί όταν αρχίζει και λιώνει ο πάγος απότομα και μένει η θάλασσα εκτεθειμένη, μπορεί να πάρει πολύ πιο εύκολα θερμότητα απ’ τον ήλιο. Αντιθέτως, όταν έχουμε παγοκάλυψη, λόγω της μεγάλης ανακλαστικότητας, ο ήλιος δεν μπορεί να διαπεράσει εύκολα. Όταν, όμως, υπάρχει η επιφάνεια της θάλασσας είναι εκτεθειμένη, τότε απορροφά θερμότητα με συνέπεια να επιτείνεται το φαινόμενο της θέρμανσης

Τι θα γίνει αν φύγουν οι πάγοι σε ορισμένα σημεία;

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου, η θάλασσα θα είναι πιο εύκολο να πάρει θερμότητα απ’ τον ήλιο. Αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα να λιώνει ακόμα περισσότερος πάγος και στην ουσία αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, ενδεχομένως η Αρκτική να σταματήσει να έχει παγοκάλυψη.

«Το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στο επίπεδο της θάλασσας, με το φόβο να πλημμυρίσουν ορισμένα ευάλωτα μέρη, να χάσουμε κάποιες ακτές, να αλλάξει η κυκλοφορία της θάλασσας. Εάν κατέβουν κρύα ρεύματα απ’ τον Βόρειο Πόλο, ενδεχομένως η κυκλοφορία θερμών ρευμάτων στην Δυτική Ευρώπη να διακοπεί και να αλλάξει ακόμα και το κλίμα ραγδαία».

Ο κ. Γιαννακόπουλος μας εξηγεί, τέλος, τη σημασία που έχουν οι αλλαγές που συμβαίνουν στους πόλους. «Στον Αρκτικό και γενικά στους πόλους, επειδή είναι ρυθμιστές του κλίματος όλου του πλανήτη, αυτές οι αλλαγές μας ανησυχούν πιο πολύ».

The post Ο πλανήτης εκπέμπει «SOS»- Η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο έφθασε σε ασυνήθιστα επίπεδα- Πρέπει να ανησυχούμε; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα