Ο πόνος της απόρριψης και πώς να τον αποφύγεις

13:51 16/12/2019 - Πηγή: iPop

Έχει συμβεί σ’ όλους μας και μάλιστα πάνω από μία φορά. Και πάλι όμως, κάθε φορά που συμβαίνει, πληγωνόμαστε ξανά από την αρχή. Η απόρριψη πονάει. Και ο πόνος της απόρριψης είναι μεγάλος.

«H απόρριψη δεν γνωρίζει όρια, κοινωνικά πλαίσια, ρομαντισμούς και γενικά δεν κάνει διακρίσεις», εξηγεί η Geraldine Downey, Ph.D., καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι μάθουν να περιμένουν την απόρριψη και να ανησυχούν γι’ αυτήν, τόσο πιο ευαίσθητοι είναι. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει στην αυτοαπόρριψη. Στην πραγματικότητα οι μελέτες

δείχνουν πως το 50% του προβλήματος προκαλείται από την απόρριψη, ενώ το υπόλοιπο 50% το προκαλούμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας! Επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να πιστέψουν ότι αξίζουν την απόρριψη, σταδιακά σταματάμε να μειώνουμε τους εαυτούς μας και να ασκούμε έντονη αρνητική κριτική.

Πώς αντιμετωπίζει το σώμα μας την απόρριψη

Υπάρχει μια επιστημονική βάση για τον πόνο της απόρριψης. Η έρευνα δείχνει ότι η απόρριψη ενεργοποιεί τα ίδια μονοπάτια του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε σωματικό πόνο, εξηγεί ο ψυχολόγος Guy Winch. Πράγματι, μια μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου του 2011 που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνει ότι η κοινωνική απόρριψη και ο σωματικός πόνος δρουν σε περιοχές του εγκεφάλου του δευτεροβάθμιου σωματοαισθητικού φλοιού και του ραχιαίου οπίσθιου λοβού. Και μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, δείχνει ότι ο οπίσθιος νησιωτικός φλοιός και τα δευτερεύοντα μέρη του σωματοαισθητικού φλοιού του εγκεφάλου ενεργοποιούνται τόσο όταν βιώνουμε την κοινωνική απόρριψη όσο και όταν βλέπουμε άλλους να βιώνουν κοινωνική απόρριψη.

Μια μικρή μελέτη από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου έδειξε επίσης ότι το σύστημα μ-υποδοχέα οπιοειδών του εγκεφάλου απελευθερώνει φυσικά παυσίπονα ή οπιοειδή, για να αντιμετωπίσει τον πόνο της απόρριψης. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία δηλαδή και για την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου.

Πόνος της απόρριψης: Πώς να τον αντιμετωπίσεις;Καταλάβετε ότι τα συνεχόμενα συναισθήματα της θλίψης είναι αυταπάτες.Μην προσπαθείτε να αποφύγετε την απόρριψη.Μην πάρετε την απόρριψη προσωπικά.Αν κάποιος σας απορρίψει, σεβαστείτε την επιθυμία του και ευχηθείτε του το καλύτερο για τη ζωή.Δες ακόμα:

Αυτά πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις μια απόρριψη σύμφωνα με ειδικούς!

Το άρθρο Ο πόνος της απόρριψης και πώς να τον αποφύγεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα