Τσίπρας: Έντιμος συμβιβασμός στο Eurogroup | Πρώτη φορά δεν δίνουμε αλλά παίρνουμε

10:03 24/2/2017 - Πηγή: iPop

Σε ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Βασίλης Λεβέντης αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην «ώρα του Πρωθυπουργού» το πρωί της Παρασκευής. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, ενώ επανέλαβε την άποψη ότι για κάθε

μέτρο επιβάρυνσης, θα υπάρχει κι ένα μέτρο ελάφρυνσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του ευχαρίστησε τον κ. Λεβέντη για την ερώτηση και την ευκαιρία που του έδωσε να ενημερώσει το σώμα, να τοποθετηθεί, μετά την εξέλιξη στο Eurogroup για την επί της αρχής συμφωνία ώστε να αποσαφηνίσει ορισμένα πράγματα.

Αφήνοντας αιχμές εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

Ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος, άλλοι συνάδελφοι του δεν έκριναν σκόπιμο να αξιοποιήσουν την ώρα του Πρωθυπουργού γιατί κρίνουν σκόπιμο να κρυβονται πίσω από μονολόγους

Μιλώντας για τη συμφωνία, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα «γιατί είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα αλλά και αλλού, όπου υπάρχουν οι λογικές του ΔΝΤ, μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν».

Όσον αφορά το εν λόγω σκέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία.

Η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες κάνει μία τεράστια προσπάθεια να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, λιτότητα, την διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση και αυτή η δουλειά αποδίδει καρπούς

Για την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του προγράμματος:

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι πλέον παραδεκτό από όλους, τόσο από τους Θεσμούς όσο και από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται.

«Πέρσι, όταν μιλούσαμε για τον κόφτη όλοι είχαν σπεύσει να βιαστούν να πουν ότι ο κόφτης θα πετσοκόψει τα πάντα συντάξεις κτλ και ότι δεν θα πιάσουμε κανέναν στόχο» πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως τελικά όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, «δώσαμε εφάπαξ την 13η σύνταξη, διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες».

Τι σημαίνει η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup:

Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με μια καταρχήν συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Δηλαδή, συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και ότι τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι με τη συμφωνία επιτεύχθηκαν τα εξής:

«Επιστρέφουν οι θεσμοί την επόμενη εβδομάδα.Από την αρχή των διαπραγματεύσεων η ελληνική Κυβέρνηση παρέμεινε στη θέση ότι η πορεία της οικονομίας δεν βρίσκεται σε θέση για επιπλέον μέτρα. Αυτή η θέση, την οποία εκφράσαμε εγώ και ο ΥΠΟΙΚ και όλη η Κυβέρνηση με όλους του τρόπους, ότι δηλαδή δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, αυτή η θέση έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τους αριθμούς, τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αυτές οι επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα των θυσιών των Ελλήνων, αυτό σεβάστηκαν.Σημαντικό δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση που δεν είναι τελευταία, αλλά υπάρχει στο τραπέζι από τα Χριστούγεννα του ’15, για επιπλέον μέτρα λιτότητας 3,6 δις (2% του ΑΕΠ) ή 4,5 δις στο ΑΕΠ του ’19 και μάλιστα για μετά τη λήξη του προγράμματος.Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα πριν το τέλος του προγράμματος και αυτό θα είναι από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία εξαίρεση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Σημειώνεται ότι, παρά τη θέση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση του ευρωπαϊκού μοντέλου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας την Πέμπτη σε ερώτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη πως τα μέτρα του Μνημονίου δεν δεσμεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, υπήρξε μία σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σ’ αυτό που ονομάζουν «αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν συμφωνεί με την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής, αλλά, συμπλήρωσε, πως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση είναι προφανές ότι θα κερδίσεις, αλλά θα πρέπει να κάνεις και υποχωρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα έχει την πεποίθηση πως «πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να καθορίσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία».

Τι είναι η επί της αρχής συμφωνία;

Κατά τον Πρωθυπουργό, τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το Λοινοβούλιο και «κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση, ενώ θα έχουν έναρξη εφαρμογής από 1-1-19».

Ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι, όπως εξήγησε και ο Ε. Τσακαλώτος, «το μυστικό είναι στην φράση του κ. Moscovici: Τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Η Κομισιόν μέσω της Eurostat προβλέπει πως η κατάσταση (με βάση την σημερινή κατάσταση) το πρωτογενές πλεόνασμα του ’18 θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, επομένως οποιοδήποτε μέτρο επιβάρυνσης ψηφιστεί για το ’19 δημιουργεί τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελάφρυνση. Έτσι πχ αν υπάρξουν μέτρα επιβάρυνσης 1% του ΑΕΠ το ’19 δημιουργείται ισόποσος χώρος 1% του ΑΕΠ για να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης

Για ακόμα μια φορά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση και καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός απ’ το να συνεχίσει η οικονομία την θετική πορεία και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «θετικό για την ελληνική πλευρά» το περίγραμμα της συμφωνίας. «Φτάσαμε ως εδώ γιατί δεν ακολουθήσαμε τη πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων που υπέγραφαν μέσα σε μία νύκτα ότι τους έδιναν οι δανειστές».

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε πως η Κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, όμως, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της γιατί «ακούμε για πρώτη φορά από επίσημα χείλια την ανάγκη να κλείσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, τεχνική δουλειά που θα είναι σημαντική, αλλά δεν κρύβω και δεν θέλω να είμαι φειδωλός στις δηλώσεις και στην απόδοση των ευσήμων στον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Χουλιαράκη που κατάφεραν εκπληκτικά πράγματα».

Ο χρονικός ορίζοντας για κλείσιμο της αξιολόγησης:

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζονται εντός του οποίου θα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και «έχουμε καταλάβει ότι είναι εξίσου σημαντικό και το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση. Οι βάσεις της συμφωνίας επιτρέπουν να κινηθούμε ταχύτατα το επόμενο διάστημα».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους για πλεόνασμα στο 3,5% για δέκα χρόνια, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως «ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι. Θεωρώ ότι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο».

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα, ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι μετά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα κάνει την έξοδο από την κρίση και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας:

Για την πρωτοβουλία χρηματοδότησης ενός προγράμματος ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Στόχος διαπραγματευτικός και αυτό που συζητάμε είναι να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία ότι ότι ποσό συμφωνηθεί για αυτό το πρόγραμμα δεν θα προσμετράται στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την πρωτολογία του λέγοντας:

Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, από την επιτροπεία, από την κρίση

Η δεύτερη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο άφησε για ακόμα μια φορά αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας «εσείς κ.Λεβέντη την καταθέσατε την ερώτηση την Τρίτη, οι άλλοι δεν θέλησαν, δεν θεώρησαν σκόπιμο, και είμαι εδώ και απαντώ σ’ εσάς και έχω το δικαίωμα να ασκήσω και κριτική».

Για το ασφαλιστικό:

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι όλοι κατηγορούσαν τον ίδιο, τον κ. Κατρούγκαλο και μετέπειτα την κα Αχτσιόγλου ότι είναι ψεύτες και τους ισοπέδωσαν όλους απ’ τις εισφορές.

Εμείς δεν είπαμε ότι αυτές οι εισφορές δεν επιβάρυναν κάποια εισοδήματα. Δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ, σ΄ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο ήμασταν αναγκασμένοι να φέρουμε μία λύση που δεν θα αύξανε την επιβάρυνση στους συνταξιούχους και θα έπρεπε να βρίσκει έσοδα από τις εισφορές. Πώς να τα κατανείμαμε; Με βάση το εισόδημα και είπαμε ότι το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. έπεσαν όλοι να μας φάνε

Κατά τον Α. Τσίπρα, η έρευνα της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το 77% των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, ελαφρύνεται, το 9% πληρώνει τις ίδιες και 14% επιβαρύνεται. «Είμαστε χαρούμενοι για το 14%; Όχι, και υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής επιβάρυνσης αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο, καθώς η μεγαλύτερη πλειοψηφία πληρώνει λιγότερες εισφορές».

Για τους φόρους:

Ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε κατηγορίες στις προηγούμενες Κυβερνήσεις για τους φόρους, λέγοντας πως «δεν είμαστε αυτοί που επιβαρύναμε με φόρους την ελληνική οικογένεια, οι προηγούμενοι το έκαναν. Εμείς κάναμε μια επιβάρυνση στον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ, αλλά την μεγάλη επιβάρυνση την προκάλεσαν εκείνοι που μείωσαν τον εθνικό πλούτο κατά 25% μέσα σε 4 χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην Κυβέρνηση, καλώντας τον λαό να δει τα θετικά: «Παραλάβαμε ανεργία στο 27,5% και σήμερα είναι στο 23% και στόχος είναι η ανεργία να μειωθεί στο επόμενο διάστημα».

Ο μεγάλος εθνικός στόχος για τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι να επανέλθει η κανονικότητα στην εργασία και να μην φεύγουν τα νέα παιδιά, «να ξανακερδίσουμε την εργασία για τη νέα γενιά».

«Η χώρα έχει αλλάξει»

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές στην Ελλάδα απ’ το 2015 έως και σήμερα. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι πλέον οι πιστωτές μιλούν για το τέλος της λιτότητας, ενώ η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σηκώσει το βάρος της ευθύνης της και να κρατήσει την χώρα όρθια.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά και ξέρετε δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Όποια λύση βρέθηκε τώρα έγινε μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης. Δεν κατάλαβαν ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον ικέτης. Δεν καταλαβαίνουν ότι πλέον έχουν έρθει σημαντικές προσωπικότητες στη χώρα μας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αμέσως μετά στις επισκέψεις των κ.κ. Obama, Putin, Hollande, Πάπα Φραγκίσκου, Jucker και Tusk στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σταμάτησε να είναι «η χώρα της καρπαζιάς και της ικεσίας όπως την παραλάβαμε το 2015 αλλά έγινε μια χώρα που ακολουθεί μια στρατηγική γεωπολιτικής πολιτικής, με παρεμβατικότητα στο Κυπριακό και διάθεση να παλέψουν για τη συμφωνία».

Τέλος, ο Α. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη του Obama λέγοντας πως επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα και να βγάλει τον τελευταίο του λόγο για την Ελλάδα.

Θα ζητήσω να συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να γυρίσουμε σελίδα

Πυρά κατά της ΝΔ

Ο Α. Τσίπρας τόσο κατά την πρωτολογία, όσο και κατά την δευτερολογία του εξαπέλυσε τα πυρά τους εναντίον της ΝΔ και ειδικότερα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενώ «πρωταγωνιστούσε σ’ όλα τα σενάρια καταστροφής, τώρα δεν λέει κάτι».

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν στη Βουλή, απάντησε σε ερωτήματα και μετά τη Κ. Δευτέρα θα μιλήσει και στην Επιτροπή. Ο αρχηγός της ΝΔ πότε θα μιλήσει; Είναι δύσκολο να μιλήσει γιατί βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο

Παράλληλα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι κ. Μητσοτάκης στην πρώτη αξιολόγηση, «ενώ είπε ότι δεν βιάζεται, τον πίεσαν φαίνεται εκδοτικά συμφέροντα και ενώ ήταν πασιφανές ότι ήταν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αντί να πάρει θέση, τότε σφύριζε αδιάφορα και ζητούσε εκλογές. Το ίδιο επανέλαβε και τη δεύτερη φορά».

Την ίδια στιγμή, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τον κατηγόρησε πως «ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά λέγοντας ότι καθυστερούμε. Δεν το κάνει μόνο ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στάση του Κ. Μητσοτάκη ως αντιπατριωτική, λέγοντας:

Στη γερμανική γλώσσα υπάρχει μια λέξη που δεν μεταφράζεται με μια λέξη στα ελληνικά. Λέγεται Fremdschämen και σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος». Εγώ θέλω με αυτή τη λέξη να αποδώσω αυτό που νιώθω για τη στάση του Μητσοτάκη στο Βερολίνο λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί αυτή είναι μια στάση αντιπατριωτική

Ο Α. Τσίπρας διερωτήθηκε εάν θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και η αντιπολίτευση αν στην α’ και β’ αξιολόγηση «βγαίνατε και λέγατε ότι διαφωνείτε με την Κυβέρνηση, τα έχει κάνει λάθος αλλά στηρίζω την ελληνική προσπάθεια να μην επιβληθούν αυτές οι παράλογες απαιτήσεις».

Συνεχίζοντας τις κατηγορίες εναντίον της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το πάθος να επιστρέψει στις καρέκλες είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό της καθήκον.

Το ερώτημα του Βασίλη Λεβέντη αναλυτικά:

«Μέχρι τώρα, κύριε Πρωθυπουργέ, είχατε την άποψη, ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα λιτότητας και να δεσμεύεται η οικονομία της χώρας. Μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου εκπρόσωποί σας άλλαξαν γραμμή και είναι πρόθυμοι να θεσπίσουν, και εν συνεχεία να ψηφίσουν, τέτοια μέτρα. Την αλλαγή στάσης αυτή, την δικαιολογούν από τη βεβαιότητα, ότι θα πάμε τόσο καλά που με το περίσσευμα που θα προκύψει θα ληφθούν μετά το 2019 μέτρα υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων ιδιαίτερα, που θα αντισταθμίζουν τις επιβαρύνσεις.

Επειδή οι μεν επιβαρύνσεις είναι βέβαιες, οι δε ελαφρύνσεις που υπόσχεστε τελείως αβέβαιες, θεωρώ πως είστε εκτεθειμένος μπροστά στην κοινωνία και ότι άλλη μια φορά καταπατήσατε τις υποσχέσεις σας και οδηγείτε τους μισθοσυντήρητους στην απελπισία και την απόγνωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

Πώς αποτολμάτε άλλη μια φορά να βάλετε σε δοκιμασία τα ελληνικά νοικοκυριά και πώς μπορείτε με τη σημερινή δημοσκοπική σας πτώση να σηκώσετε τέτοιο βάρος;».

Photo: ©INTIMEnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

The post Τσίπρας: Έντιμος συμβιβασμός στο Eurogroup | Πρώτη φορά δεν δίνουμε αλλά παίρνουμε appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, φορα, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, παραιτηση λεβεντη, ελλαδα, ΔΝΤ, σημαίνει, αθηνα, Χριστούγεννα, δις, αεπ, μνημονιο, eurostat, βασεις, ΕΚΤ, συγκεκριμένο, λύση, ΓΣΕΕ, ΦΠΑ, νέα, διευκρινίσεις, obama, putin, νεα δημοκρατια, βουλη, εκλογες, photo, ipop, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ipop, αεπ, βερολινο, βημα, δουλεια, εν λευκω, εργασια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, ωρα, obama, αιρεση, ανεργια, ασφαλιστικο, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δεδομενο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δις, δρομος, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, εφαπαξ, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κυκλος, κυριε, λαθος, λεβεντης, λύση, ληξη, λογο, μαυρο, μηνες, μυστικο, μητσοτακης, μνεια, μπορειτε, ξερετε, παντα, οικογενεια, παιδια, παθος, παμε, πεμπτη, προγραμματα, πρωι, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, σωμα, τριτη, φαυλος, φαυλος κυκλος, χειλια, ψευτες, ασπρο, βηματα, δικαιωμα, eurostat, ειπαμε, ελληνικα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, μια φορα, μπροστα, putin, σημαίνει, θελω να, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα