Ο τρόπος που η κοινωνική απομάκρυνση βλάπτει τις σχέσεις

11:50 27/3/2020 - Πηγή: iPop

Ο κόσμος του καθενός έχει ξαφνικά γίνει πολύ μικρότερος. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους. Πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις; Πώς η κοινωνική απομάκρυνση βλάπτει τις σχέσεις;

Η κοινωνική απομάκρυνση βλάπτει τις σχέσεις με έναν τρόπο που πολλοί ίσως να μην έχουν σκεφτεί. Πολλοί νέοι και υγιείς άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο και τη φροντίδα των ηλικιωμένων, φίλων και μελών της οικογένειάς τους. Αλλά, αυτή η αίσθηση υποχρέωσης να καλέσουμε τις γιαγιάδες μας

ή να πάρουμε μερικά αυγά για τον γείτονά μας, τελικά βλάπτει ή βοηθά τις σχέσεις μας με αυτά τα άτομα;

Αυτό το ερώτημα θέλησε να διερευνήσει μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Μέχρι το τέλος του project, όμως, οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματά τους ήταν πολύ διαφορετικά. Εν ολίγοις, μερικές φορές μια αίσθηση υποχρέωσης στον άλλον μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει και να ενισχύσει μια φιλία ή μια σχέση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους.

«Προσπαθούσαμε να διαπιστώσουμε εάν η υποχρέωση είναι καλή ή κακή», αναφέρει ο επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο MSU και συγγραφέας της μελέτης.

Αυτό που κάνει την κατάσταση με τον κορονοϊό ακόμη χειρότερη κι αγνοείς!

Υπάρχει το σημείο που η υποχρέωση περνά και τότε αρχίζει να γίνεται επιβλαβής για τις σχέσεις. Γιατί υπάρχουν αιτήματα τα οποία είναι πιο απλά κι άλλα που είναι πιο μεγάλα και σύνθετα.

Σε μερικά σενάρια, μια αίσθηση υποχρέωσης είναι η «κόλλα που συγκρατεί τις σχέσεις», αλλά για άλλους ανθρώπους έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Διαπιστώσαμε ότι ορισμένες υποχρεώσεις συνδέονταν με μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης», ωστόσο άλλες υποχρεώσεις συνδέονταν τόσο με μεγαλύτερη στήριξη όσο και με λιγότερη πίεση από την οικογένεια και τους φίλους.

Αυτή η γραμμή της υποχρέωσης ξεπερνά τα όρια και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις, όταν είναι είτε ένα τεράστιο οικονομικό βάρος είτε αποσπά κάποιον από την καθημερινότητά του.

Η γραμμή στη μελέτη μας είναι όταν διασχίζει και αρχίζει να είναι είτε ένα τεράστιο οικονομικό βάρος ή κάτι που διαταράσσει την καθημερινή σου ζωή. Ενώ η δέσμευση σε ουσιαστική υποχρέωση μπορεί να ωφελήσει τους άλλους και να κάνει κάποιον να αισθάνεται χρήσιμος, εξακολουθεί κάποιος να χάνει χρόνο, ενέργεια και χρήματα.

Υπάρχουν, βεβαίως, διαφορετικά επίπεδα υποχρεώσεων. Από την “ελαφριά υποχρέωση”, όπως το να πάρεις ένα τηλέφωνο έναν παλιό φίλο για να δεις αν είναι εντάξει, αλλά και μια πιο βαριά υποχρέωση, όπως το να δανείσεις χρήματα σε κάποιον.

Οι πιο μακροχρόνιες φιλίες μας συνεχίζονται επειδή απολαμβάνουμε τους φίλους μας. Αλλά αν προκύψουν πολλές υποχρεώσεις, τότε διακυβεύονται οι φιλίες μας. Κι επειδή οι φιλίες είναι μια σχέση επιλογής, οι άνθρωποι μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τους φίλους τους πιο εύκολα από άλλους τύπους σχέσεων όταν έχουν διαρκώς υποχρεώσεις.

Παρ’ όλο που μπορούμε να νιώθουμε καλά όταν κάνουμε πράγματα για τους φίλους μας και οι φίλοι μας είναι ευγνώμονες σε εμάς, ίσως αρχίσουμε να αισθανόμαστε ότι επενδύουμε πάρα πολύ σε αυτή τη σχέση.

Όταν, όμως, δεν σκέφτεσαι πως ένα τηλέφωνο στον φίλο είναι “υποχρέωση” τότε η σχέση είναι υγιής. Αν νιώθεις πως κάνεις κάτι από υποχρέωση κι αυτή η υποχρέωση είναι μεγάλη, τότε θα απομακρυνθείς από αυτή τη σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μας έχει επηρεάσει η απομόνωση χωρίς να το καταλάβουμε; Μια έρευνα απαντά!

Το άρθρο Ο τρόπος που η κοινωνική απομάκρυνση βλάπτει τις σχέσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα