Οι ακανόνιστες βάρδιες εργασίας μπορεί να επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

06:01 18/11/2014 - Πηγή: iPop

Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει τις επιπτώσεις που έχουν οι ακανόνιστες βάρδιες στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση κάποιας καρδιακής νόσου. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι ακανόνιστες βάρδιες μπορεί να έχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες ψυχικές συνέπειες.

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, η μνήμη, η συνολική λειτουργία του εγκεφάλου και το τμήμα επεξεργασίας πληροφοριών μειώθηκε όταν οι άνθρωποι εργάστηκαν σ ένα συνδυασμό ωρών

κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας. Αλλά όταν κάποιο άτομο δεν κάλυπτε επιπλέον βάρδιες, ο εγκέφαλος του επανέκτησε τη συνήθη γνωστική δύναμη του – αν και αυτό χρειάστηκε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα!

Ο Jean-Claude Marquié, Ph.D., διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία και επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε πως η μελέτη ξεκίνησε με 3,119 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν τρία τεστ πνευματικής ικανότητας και πέρασαν από ελέγχους σε διαφορετικά στάδια –στις ηλικίες 32, 42, 52 και 62 ετών και επανέλαβαν ακόμα δύο φορές τα τεστ με διαφορά 5 ετών. Στα πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, 2.183 άτομα από την αρχική ομάδα συμπλήρωσαν έρευνες και πέρασαν και πάλι τα τεστ πνευματικής ικανότητας. Στα 10 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, 1.253 άτομα από την αρχική ομάδα ολοκλήρωσαν και πάλι αυτή τη διαδικασία. Από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν στη μελέτη, 1.484 εργάστηκαν σε ακανόνιστες βάρδιες ή είχαν εργαστεί καθ’ αυτό τον τρόπο κατά το παρελθόν, και 1.635 δεν είχαν.

Ο Marquié και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων στις νοητικές δοκιμασίες. Βρήκαν ότι η εργασία με βάρδιες ήταν συνδεδεμένη με διαταραγμένη σκέψη. Για παράδειγμα, όσοι είχαν εργαστεί σε ακανόνιστες βάρδιες για περισσότερα από 10 χρόνια είχαν βαθμολογίες συγκρίσιμες με άλλους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν περίπου 6,5 χρόνια μεγαλύτεροι και δεν είχαν εργαστεί με ακανόνιστες βάρδιες. Αλλά εκείνοι που είχαν σταματήσει τις ακανόνιστες βάρδιες τουλάχιστον πέντε έτη πριν από τη λήψη των ερευνών ανέκτησαν τη μνήμη τους και έτειναν να έχουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στο ίδιο επίπεδο με ανθρώπους της ηλικίας τους.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι τα γνωστικά προβλήματα που συνδέονται με τις βάρδιες μπορεί να οφείλονται στον κιρκαδικό ρυθμό – το εσωτερικό ρολόι του σώματος – το οποίο βγήκε εκτός συγχρονισμού εξαιτίας του ακανόνιστου ύπνου. Είπαν, επίσης, πως το μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύμπλεγμα συνθηκών όπως η υψηλή πίεση αίματος και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί επίσης να φταίει, σημειώνουν οι συγγραφείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βιταμίνη D από τον ήλιο, και οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα μπορεί να μην έχει αρκετή έκθεση στον ήλιο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Οι ακανόνιστες βάρδιες εργασίας μπορεί να επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα