Οι διαφορετικές διαστάσεις της ψωρίαση και η πιο σημαντική μάχη ενός ασθενή

19:27 29/10/2019 - Πηγή: iPop

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι σήμερα 29 Οκτωβρίου και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για αυτήν την ασθένεια ή άλλα που τα γνωρίζουμε λάθος… Τι είναι η ψωρίαση, πώς προκαλείται και ποια είναι τα διαφορετικά είδη της;

Τι είναι η ψωρίαση; Είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές

πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος).

Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση.

Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Photo: unsplash/freestocks.org

To iPop.gr επικοινώνησε με τον δερματολόγο Νίκο Αποστολάκη, ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες για την ψωρίαση. 

Πώς προκαλείται η ψωρίαση; Ουσιαστικά, όπως, μας εξήγησε ο δερματολόγος πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων. Ασφαλώς, αυξάνεται η πιθανότητα να το παρουσιάσει κάποιος που διαθέτει οικογενειακό ιστορικό αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που το εκδηλώνουν.

Με λίγα λόγια, μπορεί κάποιος να έχει την προδιάθεση αλλά λόγω ψυχισμού, να μην το εκδηλώσει ποτέ, ενώ από την άλλη συγκεκριμένες καταστάσεις και κάποια φάρμακα μπορούν να την εκδηλώσουν.

«Όπως βλέπουμε και σε άλλα αυτοάνοσα, μπορεί να εκδηλωθούν σε περιπτώσεις που ο οργανισμός περνάει ένα έντονο σωματικό ή ψυχικό στρες και συνήθως έχουν να κάνουν με το έντονο ψυχικό στρες», όπως μας εξήγησε ο κ. Αποστολάκης.

Εμφανίζεται μόνο στο δέρμα και θα πρέπει να γίνει εξέταση από δερματολόγο για να επιβεβαιωθεί ή να το αποκλείσει. Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως, σε γόνατα και αγκώνες και αυτό γιατί γενικά οι βλάβες γίνονται σε σημεία όπου μπορεί να υπάρξει ένας τραυματισμός και όπου δημιουργείται τριβή.

Ουσιαστικά, όπως μας εξηγεί με απλά λόγια ο δερματολόγος δεν είναι απλά κοκκινίλες. Πρόκειται για κοκκινίλες με σκληρό λέπι. Υπάρχει αυξημένη κερατίνη (υπερκεράτωση) στην επιφάνεια του δέρματος  και όχι μια απλή ερυθρότητας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυξημένης κεράτινης στιβάδας, τότε το πιθανό είναι να υπάρχει μια υπόνοια, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν κι άλλες περιπτώσεις.

Η διάγνωση γίνεται απ’ τον ειδικό γιατρό και ορισμένες φορές όταν το άτομο δεν παρουσιάζει σαφή εικόνα, χρειάζεται περαιτέρω εξέταση. Ουσιαστικά, παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι δέρματος, το στέλνουμε παθολογοανατόμο, -όταν υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά τη διάγνωση-, το βλέπει στο μικροσκόπιο και αποσαφηνίζει αν υπάρχει ψωρίαση ή άλλη ασθένεια

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση;

Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Αποστολάκης, ο οργανισμός βρίσκεται σε μια όχι φυσιολογική κατάσταση, υπάρχουν πολλά άλλα νοσήματα που εμπλέκονται, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο.

Υπάρχει μια φλεγμονή που έχει αντίκτυπο και σε άλλα όργανα και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρει για παράδειγμα πολλές φορές εμφανίζεται με αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα μπορεί να προηγείται μάλιστα, των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Το άγχος αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα πολλών αυτοάνοσων και είναι αυτό που το εκδηλώνει, άλλωστε το άγχος στον κάθε ένα εκδηλώνεται διαφορετικά.

«Το κύριο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών είναι αυτό που φαίνεται προς τα έξω και σίγουρα το πώς τον επηρεάζει στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στη ψυχολογία. Οτιδήποτε κι αν γίνεται, γίνεται προς αυτήν την κατάσταση. Έτσι, θα νιώσει καλύτερα κι αυτό είναι μια αλυσίδα, βλέπει καλύτερα τον εαυτό του, φτιάχνει η ψυχική του διάθεση και το αποτέλεσμα είναι ότι οι υποτροπές -οι οποίες υπάρχουν- είναι μικρότερες», αναφέρει ο Νίκος Αποστολάκης στο iPop.gr

Θεραπεία δεν υπάρχει. Αλλά πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς;

Η θεραπεία εξαρτάται αναλόγως τη μορφή της ψωρίασης και την έκταση. Γίνεται δηλαδή, εξατομικευμένα.

«Υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που ακολουθούμε προκειμένου να δοθεί το καταλληλότερο φάρμακο για να μην είναι επιβαρυντικό ή να δοθεί η σωστή κρέμα όταν πρόκειτα για μικρότερη βλάβη», αναφέρει ο δερματολόγος επισημαίνοντας πως η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία, την μορφή, την έκταση της ψωρίασης αλλά και άλλα νοσήματα.

Ο σκοπός είναι να μην έχουμε εξάρσεις. Υπάρχουν ειδικές κρέμες και ειδικές λάμπες όπως φυσικά και η χορήγηση φαρμάκων. Για παράδειγμα, το Καλοκαίρι βελτιώνεται η κατάσταση αλλά χειροτερεύει τον Χειμώνα και σε αυτήν την περίπτωση τα βάζεις σε μια ζυγαριά γιατί ο ήλιος από την άλλη είναι και επιζήμιος για το δέρμα.

Ποιες είναι οι διαφορές με το έκζεμα;

«Η κύρια διαφορά είναι το ότι το έντονο σκληρό λέπι που υπάρχει πάνω στην πλάκα της ψωρίασης», εξηγεί ο κ. Αποστολάκης, ενώ το έκζεμα συνοδεύεται από κι από έντονο κνησμό και ερυθρότητα.

Η βλάβη συσσωρεύεται και προκαλεί τη φλεγμονώδη αντίδραση το έκζεμα. Το έκζεμα επαφής μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένα άτομο είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα συγκεκριμένων αντικείμενων. Συνήθως έχει να κάνει με το αν έχει κάποια αλλεργία σε κάποιο αντικείμενο, μπορεί να εμφανιστεί από τη μια μόνο πλευρά.

Καλό είναι ο ασθενής να μην πειραματιστεί με διάφορες κρέμες αλλά να κλείσει ένα ραντεβού με τον δερματολόγο και να προλάβει καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν και μετά να απαιτούν μια πιο δυνατή θεραπεία.

Photo: unsplash/Allef Vinicius

Το άρθρο Οι διαφορετικές διαστάσεις της ψωρίαση και η πιο σημαντική μάχη ενός ασθενή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα