Τσίπρας: Τηρούμε τα συμφωνηθέντα – δεν συζητάμε παράλογες απαιτήσεις

14:16 23/11/2016 - Πηγή: iPop

Με μία εφ’όλης της ύλης ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη β αξιολόγηση, την συζήτηση για το χρέος,

τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και τη στάση της ΝΔ και την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ.

Με ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, άνοιξε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η συνάντηση μας πραγματοποιείται μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και μία βδομάδα μετά την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα» είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε τονίζοντας τη σημασία της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα. «Η επίσκεψη ήταν ένα πολύ δυνατό πολιτικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο έδωσε η επίσκεψη Ομπάμα. Ότι η Ελλάδα δεν είναι παράδειγμα προς αποφυγή, όπως ήταν τα περασμένα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν επισκεφτεί την χώρα μας πέρα απότον Ομπάμα και άλλοι ηγέτες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο Πούτιν, ο Ολάντ, ο Πάπας Φραγκίσκος» σχολίασε.

Έχουμε την άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς & από την άλλη αμφισβήτηση των πολιτικών ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη

Από τη μία πλευρά έχουμε την ανυσηχητική άνοδο της λαικιστικής ακροδεξιάς σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και αυτή η εξέλιξη θα μου επιτρέψεται να πω ότι σχετίζεται ευθέως όχι τόσο με τις προσφυγικές ροές αλλά την διαμόρφωση ενός υπόβαθρου εθνικής ανασφάλειας. Και από την άλλη ταυτόχρονα παρατηρούμε και μετατοπίσεις στο αντίθετο άκρο του πολιτικού φάσματος. Υπάρχουν για πρώτη φορά αμφισβήτιση της μέχρι χθες κυρίαρχης πολιτικής της λιτότητας. Μεταξύ άλλων οι προτάσεις της Κομισιόν προκειμένου να ξεφύγουμε από την ακραία πολιτική λιτότητας, οι δηλώσεις οτυ πρωθυπορυγού της γαλλίας και βεβαίως η κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόκειται για μηνύματα που αποτελούν τη κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα αντανακλούν πολιτικές διεργασίες. Αντίστοιχες αλλαγές παρατηρούμε και την στάση πολλών και κρίσιμων δυνάμεων απέναντι στο Ελληνικό ζήτημα. Είναι πλέον σαφές πως οι περισσότεροι θέλουν να μπει ένα οριστικό τέλος στο ελληνικό δράμα

Για τη διαπραγμάτευση:

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως είναι ρεαλιστικό αλλά και αναγκαίο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ώστε να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της β’ αξιολογησης και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη β αξιολόγηση με τους Θεσμούς οι οποίοι αποχώρησαν από την Αθήνα. Με βάση τη πρόοδο που έχει σημειωθεί είναι απαραίτητο η διαπραγμάτευση αν κλείσει σύντομα ώστε στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου να κλείσει η β αξιολόγηση και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» σχολίασε γι’ ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα ληφθούν από τώρα έως και το 2018 καθώς και για τα μακροπρόθεσμα, από το 2018 και μετά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδειξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες. Διεμήνυσε όμως ότι «δεν θα μπούμε στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα, πολύ περισσότερο αν αφορούν μέτρα μετά το πρόγραμμα, είτε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ειναι κοινή διαπίστωση ότι η Ελληνική πλευρά τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδείξει ότι θέλει να κλείσει η β αξιολόγηση χωρίς κωλυσιεργίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις από όπου και αυτές προέρχονται είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα, πολύ περισσότερο αν αφορούν μέτρα μετά το πρόγραμμα, είτε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ως κυβέρνηση παραλάβαμε ανεργία 27% και ότι δεν υπάρχει λογική να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβέρνησης για την κατάσταση εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην οποία εισήλθε η Ελλάδα.

«Σε μία τέτοια Ελλάδα δεν υπάρχει καμία λογική να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Δεν πρόκειται για ιδεολογική εμμονή της αριστεράς αλλά για να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας που επικράτησε με αποκλειστική ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ» σημείωσε.

Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αυξήθηκαν, όπως είπε κατακόρυφα το 2014 και εκτινάχθηκαν στο 57%. «Αυτές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά από τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παίρνει κάποιες αποστάσεις αλλά υπερασπίζεται με πάθος τις αποψεις των πιο ακραίων δυνάμεων των δανειστών και εργοδοτών».

«Αυτό είναι δεν είναι ‘Μένουμε Ευρώπη’ αλλά γινόμαστε μπανανία» είπε χαρακτηριστικά.

Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν και οι βολές προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ κάνοντας λόγο για στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για τέταρτο μνημόνιο.

«Ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα ήταν σαν να έλεγε προς τους σκληρούς διαπραγματευτές «μην υποχωρείτε συνεχίστε την σκληρή σας στάση». Είναι μία βαθιά αντιλαΐκή θέση και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων. Όμως όπως έγινε και το περασμένο Μάιο, δεν θα του γίνει το χατήρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε «Η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, αυτός είναι και ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ».

«Το πλάνο του κ. Μητσοτάκη είναι να ακολουθήσει μία στρατηγικής που έχει όνομα και το όνομα αυτού είναι 4ο μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει με πάθος ο κ. Μητσοτάκης είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δηλαδή. Ταυτίζεται γι’ άλλη μία φορά με το ΔΝΤ χωρίς να κρατάει τα προσχήματα και επαναφέρει την φαντασιοπληξία του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε τη Προεδρική εκλογή τον Δεκέμβρη επειδή έβλεπε μπροστά το φάσμα της αποτυχίας του προγράμματος στο οποίο η ίδια είχε συμφωνήσει» είπε και συνέχισε υπογραμμίζοντας:

Για ποιο λόγο ζητάει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης; Μήπως έχει κάποιο σχέδιο να διαπραγματευτεί καλύτερα; Όχι, το μόνο που έχει να πει είναι ότι θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρει αντίρρηση σε τίποτα. Αυτό όμως που δεν λέει είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στην ολική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας

«Άγρια λιτότητα και περικοπές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο και πλήρης ελευθερίας απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατεδάφιση της δημόσιας παιδείας και γείας. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο που ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι όλα αυτά τα παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ελληνικός λαός δεν θα του επιτρέψουν να τα πραγματοποιήσει.

Για το προσφυγικό

«Στο επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών και θα δείξουμε τη στάση μας για να τηρηθεί αυτή η συμφωνία, η οποία κρατιέται από μία κλωστή όχι εξαιτίας δικών μας παραλείψεων αλλά εξαιτίας της έντασης που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό:

«Στα θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία», είπε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι φίλη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία» τόνισε με αυστηρό ύφος.

«Δεν έχουμε διάθεση να αμφισβητούμε τα δεσμευτικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας» πρόσθεσε και επισήμανε πως «θα είναι για όλους καλό και για την Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπως είπε, που για πρώτη φορά υπάρχουν -παρά την προχθεσινή εξέλιξη- προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι στις συνθήκες όπως της Λωζάνης, δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Η Ελλάδα είναι μία φίλη χώρα και θα συνεχίζει να οικοδομεί τις σχέσεις εμπιστοσύνης, με την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα κρατάει και η Τουρκία. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να αμφισβητήσυμε τα θεσμικά κείμενα. Θα είναι για όλους καλό σε μία ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκάι να ακολουθήσει το δρόμο της συνεννόησης. Ειδικά αυτή τη περίοδο που για πρώτη φορά υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του Νησιού. Η ελλ. κυβέρνηση υποστηρίζει με προσείλωση την προσπάθεια των δύο πλευρών. Γι αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε διαρκή και στενή επικοινωνάι με την κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθώντας χωρίς να παρεμβαίνουμε στην εξέλιξη των διαβουλεύσεων. Αυτή τη στάση επιβεβαίωσα και στην επαφή μουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Με τον Κύπριο πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι δεν έχει κανένα νόημα τώρα να παίξουμε το blame game.

Για τον προϋπολογισμό ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «αυξάνουμε τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία. Δίνουμε 760 εατ. για το κοινονικό εισόδημα αλληλεγγύης και όλα αυτά χωρίς άσκοπες και επώδυνες περικοπές επιδομάτων. προβλέπουμε και 100 εκατ. για την αποπληρωμή χρεών νοικοκυριών που έχουν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους. ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναια ρκετά και ότι έχουμε πολύ χρόνο να διανύσουμε για να επουλώσουμε τις πληγές αλλά δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής για το με ποιους είμαστε». Απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να βγούμε από τα γραφεία μας, τη Βουλή, το Μεγ. Μαξίμου και να πάμε δίπλα στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη, που θα μας πουν και τα παράπονα τους και τα προβλήματα τους. Πρέπει να αφουγκραστούμε τα προβλήματα αλλά και να προβάλουμε και το πολιτικό μας έργο καθώς προβάλλονται μόνο αρνητικές ειδήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας γι’ ακόμα μία φορά πως στόχος πρέπει να είναι αυτή η Κυβέρνηση να μην είναι μία ακόμα κυβέρνηση της κρίσης αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση. «Έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι και να οδηγήσουμε την χώρα έξω από την κρίση» είπε.

The post Τσίπρας: Τηρούμε τα συμφωνηθέντα – δεν συζητάμε παράλογες απαιτήσεις appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, απολυσεις στο δημοσιο, αλέξης τσίπρας, συριζα, βουλη, χρεος, νεα δημοκρατια, μνήμη, ηπα, ελλαδα, γαλλια, αθηνα, νέα, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, μνημονιο, ΕΚΤ, ΔΝΤ, εκλογες, ΔΕΘ, game, επιδοματα, ειδήσεις, ipop, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, ipop, χωρες της ευρωπης, μνήμη, χωρες, βημα, ηπα, νεα μετρα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υγεια, game, αδυναμια, ανεργια, βδομαδα, γινει, γραφεια, γραμμα, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εμμονη, εξελιξη, ερντογαν, ευθυνη, εφιαλτης, ιδια, υφος, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, λογο, λωζανης, μαξιμου, μηνυματα, μητσοτακης, νοημα, ονομα, παθος, παμε, πουτιν, προβληματα, ροες, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, τουρκια, φοντο, φορα, ηγετες, χωρα, κειμενα, κλωστη, μια φορα, μπροστα, πληγες, σημαίνει, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα