Όταν οι θύτες γίνονται θύματα λόγω του Instagram…

18:01 20/11/2019 - Πηγή: iPop

Ψόφος. Καρκίνος. Φίδι. Φτύσιμο. Σκατόψυχη. Πόσο πονάνε αυτές οι λέξεις; Σκέφτεσαι πως δεν θα τις έλεγες ούτε στον χειρότερο εχθρό σου… αλλά τις λες σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καν. Πώς; Απ’ την ασφάλεια του κινητού σου. Ρίξε μια ματιά στα σχόλια στο Instagram και κάτι θα καταλάβεις.

Πόσο εύκολα σχολιάζουμε κάτι πίσω απ’ την οθόνη ενός κινητού; Πόσο εύκολο μας είναι να κρίνουμε και να το παίξουμε άγιοι; Να δώσουμε συμβουλές αλλά και να κολλήσουμε κάποιον στον τοίχο.

Εξαιρετικά εύκολο. Αλλά ας μιλήσουμε με παραδείγματα.

Δεδομένου το ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού στην Ελλάδα παρακολουθεί GNTM, οι περισσότεροι έχουν ορισμένες συμπάθειες και αντιπάθειες. Αυτό είναι λίγο-πολύ επόμενο καθώς και τα κορίτσια που βρίσκονται μέσα στο σπίτι προβάλλουν τον χαρακτήρα τους ή κρατούν ένα συγκεκριμένο προφίλ.

Η συμπάθεια και η αντιπάθεια, όμως, από τα σχόλια μίσους στο Instagram διαφέρουν σημαντικά. Συνέβη πέρυσι με την Μέγκι, συμβαίνει φέτος με την Κάτια. Αν επισκεφτείς το προφίλ της στο Instagram, τότε θα γεμίσεις με αρνητικά συναισθήματα.

Οι followers στο Instagram ή οι άνθρωποι που μπαίνουν στο προφίλ της, το κάνουν για συγκεκριμένο λόγο: Να αφήσουν το πικρόχολο (ίσως να μην είναι και ο πιο ακριβής χαρακτηρισμός) σχόλιο στο Instagram, να σιγοντάρουν ο ένας τον άλλον και να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ γιατί της «έδειξαν», της έκαναν το bullying, έριξαν πάνω της όλες τις ευθύνες της κοινωνίας και όλα τα ψυχολογικά που κουβαλούν. Γιατί… έλα μωρέ, ένα σχόλιο είναι.

Ένα σχόλιο που θα δει η ίδια βγαίνοντας από το παιχνίδι και που βλέπουν καθημερινά οι δικοί της άνθρωποι. Αναρωτιέσαι πώς μπορεί να νιώθουν;

Μα θα μου πεις της «αξίζει». Όχι, φίλε μου δεν της αξίζει. Αρχικά, ποιος είσαι εσύ που θα την κρίνεις για τον χαρακτήρα της και θα την σχολιάσεις με αυτόν τον τρόπο; Θεωρείς πως εσύ είσαι ο καλός, ο σωστός, το πρότυπο ήθους και συμπεριφοράς; Μα μόλις με το σχόλιό σου αποδεικνύεις το αντίθετο.

Από την άλλη, δεν γνωρίζεις ποια είναι η Κάτια Ταραμπάνκο. Δεν γνωρίζεις τον πραγματικό της χαρακτήρα, δεν γνωρίζεις τίποτα για εκείνη και πόσα έχει τραβήξει στη ζωή της και τι ιστορία κουβαλά. Γνωρίζεις απλώς αυτό που βλέπεις και σου σερβίρεται. Μερικά σχόλια που κάνει on camera, άλλα που μπορεί να είναι θέμα μοντάζ και να μη βλέπεις όλη της την δήλωση, μερικά που τα λέει απλώς επειδή είναι μέρος του παιχνιδιού.

Δεν τη δικαιολογούμε αλλά δεν μπορούμε και να της απευθύνουμε χαρακτηρισμούς. Ακόμη κι αν τη γνωρίζαμε προσωπικά δηλαδή, σε κανέναν δεν θα ευχόμασταν «να πάθει καρκίνο», «να ψοφήσει». Ούτε θα κάναμε ποτέ ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή της, ούτε υποθέσεις για εκείνη και δεν θα βγάζαμε τέλος πάντως όλη μας τη χολή.

Και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήναμε ένα τέτοιο δημόσιο σχόλιο που καλλιεργεί το μίσος. Γιατί είναι άνθρωπος με τη δική της ιστορία κι εσύ δεν είσαι ο κατάλληλος να την κρίνεις και να τις αφήνεις τέτοιου είδους σχόλια. Αν σε ενοχλεί μην την παρακολουθείς στο Instagram, μην την παρακολουθείς στην τηλεόραση.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταλήγει να την κατηγορεί για bullying και τελικά κι εκείνοι με τη σειρά τους, της κάνουν bullying, την απειλούν για τη ζωή της όταν βγει από το παιχνίδι και της εύχονται τα χειρότερα.

Πόσο εύκολα ξεστομίζουμε τη λέξη καρκίνος και το ευχόμαστε σε κάποιον; Πόσο μίσος έχεις μέσα σου;

Η Κάτια και η κάθε Κάτια που μπορεί να είναι ευρέως γνωστή, influencer, παρουσιάστρια, τραγουδίστρια και να απασχολεί τα Μέσα, δεν σου φταίει για όλα τα κακά που σου συμβαίνουν.

Πριν σχολιάσεις στο Instagram σκέψου το διπλά. Και τριπλά. Κι αν είναι να βγάλεις χολή, κράτα την για τον εαυτό σου.

Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία… θα χαρώ να ακούσω την δική σου και γι’ αυτό τα social media μου είναι στη διάθεσή σου.

@claudia_didati  @Κλαούντια Ντ.

Διάβασε και αυτό:

Το ξέρατε ότι η Ηλιάνα απαγορεύεται να έχει σχέση με τον Snik;

Το άρθρο Όταν οι θύτες γίνονται θύματα λόγω του Instagram… εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα