«Παγώνει» πράγματι το αίμα μας όταν παρακολουθούμε θρίλερ;

17:53 3/1/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί η έκφραση «πάγωσε το αίμα μου» να περιέχει δόσεις αλήθειας, όταν αυτή χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει κανείς την εμπειρία παρακολούθησης μιας ταινίας θρίλερ; Συνδέεται το αίσθημα του φόβου με τη διαδικασία πήξης του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό;

Σύμφωνα με ιατρική μελέτη Ολλανδών επιστημόνων, η παρακολούθηση ταινιών τρόμου συνδέονται άμεσα με τις μεταβολές της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κυκλοφορία του αίματος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λέιντεν, ζήτησαν από 24 υγιή

νεαρά άτομα να παρακολουθήσουν μια ταινία θρίλερ κι έπειτα από επτά ημέρες μια ταινία εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Μέσα σε 15 λεπτά, πριν από την έναρξη και την λήξη της κάθε ταινίας, οι ερευνητές πήραν από τους εθελοντές, δείγματα αίματος, τα οποία και μελέτησαν ως προς την πηκτικότητα τους.

Εκείνο που παρατηρήθηκε από τους ερευνητές, ήταν πως οι εθελοντές που παρακολούθησαν την ταινία θρίλερ, είχαν περισσότερες πιθανότητες αυξημένων επιπέδων πήξης του αίματος, σε σχέση με τους εθελοντές που παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ταινία.

Οι επιστήμονες ταυτόχρονα υπογραμμίζουν, πως ενώ το αίσθημα φόβου, μπορεί να διευκολύνει την πήξη του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο δεν μπορεί να συνδεθεί με το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Συμπερασματικά και βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες σημειώνουν πως η συγκεκριμένη «ανταπόκριση» του αίματος, σε καταστάσεις που προκαλούν φόβο στα άτομα, μπορεί να συνδεθεί με τις αμυντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όταν αυτός βρεθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανό τραυματισμό του. Προκειμένου δηλαδή να μη χαθούν μεγάλες ποσότητες αίματος, ο φόβος που νιώθουμε σε ανάλογες περιστάσεις, αυτόματα «ενεργοποιεί» τη διαδικασία πήξης του!

The post «Παγώνει» πράγματι το αίμα μας όταν παρακολουθούμε θρίλερ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα