Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού;

13:50 9/10/2020 - Πηγή: iPop

Άγχος, πανικός, κρίσεις… Λέξεις που μάλλον σου ακούγονται οικείες για να άνοιξες αυτό το άρθρο. Μέσα στην πανδημία, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν άγχος. Και παρόλο που οι περιορισμοί έχουν μειωθεί κι έχουμε επιστρέψει σε μιας μορφής «κανονικότητα», το άγχος που προκαλείται από την κρίση του κορονοϊού συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας. Είτε αντιμετωπίζεις τόσο έντονο άγχος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε το έχεις βιώσει και στο παρελθόν, μπορεί να μην είσαι σε θέση

να καταλάβεις ξεκάθαρα τι είναι αυτό που βιώνεις. Τελικά, ποια είναι η διαφορά μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού;

Πράγματι, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι όροι «κρίση άγχους» και «κρίση πανικού» μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, όμως, είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες. Ενώ και τα δύο μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, υπάρχουν επίσης ορισμένες βασικές διαφορές που τελικά τα κάνουν να διαφέρουν.

Είτε νομίζεις ότι αντιμετωπίζεις κρίσεις άγχους ή κρίσεις πανικού, σίγουρα θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτές τις κρίσεις, προκειμένου να λάβεις την σωστή βοήθεια για τον εαυτό σου ή για κάποιο άτομο απ’ το περιβάλλον σου.

Τι να μην κάνεις αν κάποιος πάθει κρίση πανικού

Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού;

Οι κρίσεις άγχους και πανικού έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά είναι διαφορετικά. Από κλινική άποψη, το άγχος θεωρείται συχνά ως επίμονη και μακροπρόθεσμη κατάσταση ανησυχίας και έντασης. Οι κρίσεις πανικού είναι συνήθως σχετικά βραχύβια επεισόδια συσσωρευμένου άγχους, που διαρκούν συνήθως λίγα λεπτά, και μπορεί να σχετίζονται με μια σειρά φυσικών συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, αίσθημα αυξημένων παλμών, αίσθημα αδυναμίας, ρίγη, πόνοι στο στήθος.

Αν και τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού και του άγχους μπορεί να είναι παρόμοια, υπάρχει μια βασική διαφορά που σχετίζεται με την αιτία: Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκύψουν απ’ το πουθενά, να είναι της στιγμής, ενώ οι κρίσεις άγχους συχνά συνδέονται με κάτι που έκανε trigger στην ψυχολογία σου. Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Ουσιαστικά, οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συνήθως ξαφνικά, ενώ του άγχους μπορεί να είναι μια σταδιακή διαδικασία.

Δεν είναι πάντα δυνατό να εξηγήσουμε ακριβώς γιατί συμβαίνουν οι κρίσεις πανικού. Για μερικούς ανθρώπους οι κρίσεις πανικού προκαλούνται από ορισμένες καταστάσεις που τους κάνουν να ανησυχούν, ενώ για άλλους μπορούν να συμβούν χωρίς λόγο.

Ενώ οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά, τα συμπτώματα άγχους ακολουθούν συχνά μια περίοδο υπερβολικής ανησυχίας ή άγχους. Οι αιτίες της κρίσης άγχους μπορεί να διαφέρουν για όλους.

Ποια είναι η διαφορά στα συμπτώματα μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού;

Οι κρίσεις πανικού είναι ένας τύπος απόκρισης φόβου και τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να εκφραστούν πολύ γρήγορα. Μπορεί να νιώσεις πιο έντονα τους κτύπους της καρδιάς σου, πόνο στο στήθος ή ναυτία. Μπορεί επίσης να αισθανθείς τάσεις προς λιποθυμία ή ζάλη.

Τα βασικά συμπτώματα της κρίσης πανικού:

ΤαχυκαρδίαΑίσθηση αδυναμίας, λιποθυμίας ή ζάληςΜούδιασμα στα χέρια η τα δάχτυλαΑίσθηση τρόμου ή θανάτουΡίγηΠόνοι στο στήθοςΔυσκολία στην αναπνοήΑίσθηση απώλειας ελέγχου

Το άγχος έχει μερικά παρόμοια σωματικά συμπτώματα, αλλά τείνουν να είναι πιο επίμονα και μακράς διαρκείας.

Άλλα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους (ως αποτέλεσμα της έντασης στο σώμα σου), υπερβολική εφίδρωση και δυσκολίες με τον ύπνο.

Unsplash/ Finn HackshawΗ διαφορά στους χρόνους

Οι κρίσεις πανικού συνήθως φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε δέκα λεπτά και μπορούν να διαρκέσουν έως και 20 – 30 λεπτά. Περίπου 1 στα 3 άτομα βιώνει κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ζωής του. Οι κρίσεις άγχους έρχονται σταδιακά και ποικίλλουν στο πόσο διαρκούν.

Μάθε εδώ πώς να διαχειριστείς τις κρίσεις πανικού και εδώ πώς να διαχειριστείς το άγχος σου.

Αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, δες εδώ πού μπορείς να κάνεις δωρεάν ψυχοθεραπεία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα