Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό & ποιοι τελικά κινδυνεύουν;
Οι πληροφορίες για τον κορονοϊό είναι ακόμη συγκεχυμένες και είναι σημαντικό να παίρνουμε τη γνώμη των ειδικών και να μην πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε ή ό,τι ακούμε.
Πρέπει όλοι να κάνουμε το τεστ; Τα υποκείμενα νοσήματα και οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο ποιοι είναι; Μπορεί ένα άτομο να νοσήσει δύο φορές;
Ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Κωνσταντίνος Παπανικολάου μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για τον κορονοϊό, λύνοντας βασικές μας απορίες!
Το τεστ για τον κορονοϊό… δεν είναι για όλουςΟι
Έχει νόημα αν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα να κάνει το τεστ; «Έχει νόημα. Ένας άνθρωπος με ήπια συμπτώματα που ελέγχεται και βρίσκεται θετικός θα ακολουθήσει πιο πιστά τις οδηγίες για αυτοαπομόνωση 14 ημερών ώστε να προστατεύσει τους οικείους του», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου προσθέτοντας πως θα είναι και περισσότερο υποψιασμένος για τυχόν επιπλοκές.
Οι τρέχουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι ο διαγνωστικός έλεγχος με PCR να γίνεται σε:
Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονταιΝοσηλευόμενους ή φιλοξενούμενους σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοιαΠροσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετόΗλικιωμένους (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.Παρόλα αυτά, κάθε περίπτωση διαφέρει. Εκτός των ανωτέρω, οποιοσδήποτε ασθενής εμφανίζει συμβατά συμπτώματα (πυρετός συνήθως > 38C, ρίγη, επίμονος βήχας, απώλεια οσμής – γεύσης, διάρροιες) είναι σκόπιμο να επικοινωνήσει με τον ιατρό του και ίσως να εξεταστεί. Δεν θα συνιστούσα τεστ σε κάποιον χωρίς πυρετό και με συμπτώματα μόνο από το ανώτερο αναπνευστικό (πονόλαιμο – καταρροή) εκτός και αν ζει με ή φροντίζει άλλο άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα
Μέσα από τις εξετάσεις αίματος μπορεί να φανεί αν κάποιος νοσησεί από covid-19; Στις απλές γενικές εξετάσεις (γενική αίματος, δείκτες φλεγμονής κλπ) δεν φαίνεται αν κάποιος νόσησε ή νοσεί από COVID-19, αν και αναδεικνύονται σταδιακά οι εργαστηριακές ανωμαλίες που επιφέρει ο ιός.
«Εξέταση αίματος διαγνωστική για τον ιό αποτελεί το τεστ αντισώματος», αναφέρει ο Λοιμωξιολόγος διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να θυμάστε ότι το τεστ αυτό αρχίζει να βγαίνει θετικό μετά τη δεύτερη εβδομάδα της νόσου (γιατί τότε παράγονται τα αντισώματα), άρα δείχνει αν κάποιος νόσησε και όχι αν νοσεί.
Αν κάποιος έχει αναρρώσει απ’ τον κορονοϊό μπορεί να ξανακολλήσει;«Πιθανότατα όχι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου μιλώντας για τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί έως σήμερα.
Τα περιστατικά αυτά δεν παριστούν νέα λοίμωξη αλλά μάλλον παράταση της αρχικής: ο ιός παραμένει ανιχνεύσιμος ενώ ο ασθενής έγινε καλά. Έχει βρεθεί ότι ασθενείς που νόσησαν ελαφρά από τον SARS-CoV-2 δεν παρήγαγαν ικανό αριθμό αντισωμάτων μετά τη λοίμωξη και άρα είναι πιθανό να ξανακολλήσουν, αλλά αυτό – αν γίνει – θα γίνει μετά από εβδομάδες ή λίγους μήνες. Αντίθετα, ασθενείς που νόσησαν πιο βαριά σχημάτισαν πολλά αντισώματα IgG, τα οποία με τη σειρά τους θεωρούμε πως θα προφυλάξουν από νέα λοίμωξη για ένα έτος ή περισσότερο
Ο κορονοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο; Μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη βλάβη;
Υποκείμενα νοσήματα, ευπαθείς ομάδες, παιδιά VS covid-19Τα διαθέσιμα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν ελαφρά αλλά δεν κινδυνεύουν.
Εκείνοι που κινδυνεύουν είναι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι ευπαθείς ομάδες.
Στα υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα πάντα με τον ειδικό, περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα (δηλ. Αρτηριακή Υπέρταση, Βαλβιδοπάθειες, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Στεφανιαία νόσος), ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ, δηλ. το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα). Επίσης, τα νοσήματα για τα οποία οι ασθενείς λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή (όπως η χημειοθεραπεία, τα κορτικοστεροειδή, κ.ά) είναι τα νεοπλάσματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα και η μεταμόσχευση οργάνων ή μυελού οστών.
Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα οι υπερτασικοί αποτελούν μεγάλη ομάδα ασθενών. «Φαίνεται πως πράγματι νοσούν βαρύτερα από το γενικό πληθυσμό. Δεν είναι σαφές αν η θεραπεία της υπέρτασης με ανταγωνιστές μετατρεπτικού ενζύμου (πολύ κοινά φάρμακα που χορηγούνται σε πολλούς υπερτασικούς) αυξάνει τον κίνδυνο για κακή έκβαση μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2 (ο ιός χρησιμοποιεί υποδοχείς του ίδιου ενζύμου για να εισέλθει στα κύτταρα που προσβάλλει στις κυψελίδες)», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου στο iPop.gr.
Κι όταν αναφερόμαστε στις ευπαθείς ομάδες; Πρόκειται για τα άτομα > 70 ετών και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας.
Η άγνωστη προέλευση, ο χρόνος επώασης και η θεραπείαΗ επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση του ιού είναι ότι προήλθε από τις νυχτερίδες (όπου βρίσκονται συγγενείς βήτα – κοροναϊοί) και μέσω κάποιου άλλου θηλαστικού πέρασε στον άνθρωπο.
Το πόσο καιρό μπορεί να μείνει αυτός ο ιός πάνω σε μια επιφάνεια εξαρτάται. Ο ιός επιζεί σε επιφάνειες από αρκετές ώρες έως λίγες ημέρες (3-4). Το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο στις πλαστικές επιφάνειες και μικρότερο στις ξύλινες και στα υφάσματα (όπως και στα ρούχα).
Αναφορικά με τον χρόνο επώασης του ιού, οι 14 ημέρες έχουν αναφερθεί ως ο μέγιστος χρόνος κι αυτό ισχύει σε ποσοστό άνω του 90%. Έχουν αναφερθεί εξαιρέσεις (π.χ περίοδος επώασης 25 ημέρες) αλλά είναι σπάνιες.
Ποια αντιικά συστήνονται για κάποιον με covid-19; Και ποια θα πρέπει να αποφεύγει;
Στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί σήμερα κάποια θεραπευτικά σχήματα. Καταρχήν, όποιος έχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να αποφύγει να αυτοθεραπεύεται. Στην ήπια ή μέσης βαρύτητας λοίμωξη εκτός νοσοκομείου συστήνονται φάρμακα που δεν είναι αντιικά αλλά πιθανώς έχουν δράση έναντι του SARS-CoV-2, όπως η χλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη. Φάρμακα όπως αυτά έχουν παρενέργειες, έτσι το όφελος και το κόστος – κίνδυνοι κάθε θεραπείας πρέπει να ζυγίζονται από τον ιατρό σας
Λοιμώξεις του αναπνευστικού και πνευμονίαΟ κ. Παπανικολάου μας εξηγεί με τον πιο κατανοητό τρόπο πως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με την εντόπιση σε ανωτέρου και κατωτέρου αναπνευστικού. Κι ανάλογα με το αίτιο διακρίνονται σε ιογενείς, βακτηριακές και άτυπες.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να οφείλονται σε ιό ή σε μικρόβιο.
Η πλειοψηφία των λοιμώξεων είναι ιογενείς. Συχνά κάνουν πυρετό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σύλληψη 74χρονου για πυροβολισμούς στον αέρα στην Κοζάνη
- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ NON STOP: ΙΚΑ ΟΓΑ ΟΑΕΕ ΚΕΑ Μαΐου 2020 επικουρικές- ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
- Κορονοϊός: Αγωνία για τον 19χρονου από το Κρανίδι-Επιμένει ο πυρετός-Τηλεφωνική επικοινωνία Τσιόδρα
- Καθηγητής Συρίγος: Προειδοποίηση για κορωνοϊό. «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι…»
- Προστατεύει η νικοτίνη από τον κορωνοϊό;
- Κορονοϊός: Σοκαριστικές εικόνες στο Κρανίδι – «Πόλεμος» μεταναστών για μια σακούλα τρόφιμα
- 44% αυξήθηκαν τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα σε ένα μήνα
- Επιστολή Μητροπολίτη Κερκύρας προς την Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως
- Επίσημη ανακοίνωση: Τον Ιούνιο θα γίνουν οι Πανελλήνιες
- Το Κρανίδι αποκάλυψε τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής, είπε το ΚΙΝΑΛ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό & ποιοι τελικά κινδυνεύουν;
- Επίσημη ανακοίνωση: Τον Ιούνιο θα γίνουν οι Πανελλήνιες
- Ξέρεις το μυστικό για απολαυστική, αυθεντική καρμπονάρα;
- Όταν η Μάρλεν αποκάλεσε τον Κοντιζά “τραχανά” και θεώρησε ότι του κάνει κομπλιμέντο! (Video)
- To νέο hashtag στα social media που σε αφορά
- Μια… συνηθισμένη μέρα στο σπίτι για τον Πετρούνια και τη Μιλλούση! (Video)
- 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν με τους μαύρους κύκλους
- MasterChef: Η απρόσμενη επιστροφή και οι 3 που θα κριθούν απ’ τον εξώστη
- Ήρθε το… ΕRΤFLIX! Δωρεάν ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ
- Βήμα- βήμα πώς γίνεται η αίτηση για το επίδομα των 400 ευρώ για ανέργους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Προστατεύει η νικοτίνη από τον κορωνοϊό;
- Πρωτομαγιά 2020: Τι μέτρα θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις
- Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για λήψη μέτρων στις δομές προσφύγων
- Συναγερμός στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Οινούσσες και Παναγιά
- Κορονοϊός: Αντιδρούν οι δικηγόροι με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων-Απειλούν με κινητοποιήσεις
- Οι Έλληνες διέψευσαν προηγούμενα στερεότυπα, είπε ο Σ. Πέτσας
- Τετάρτη της Διακαινησίμου: Μνήμη των εν Άρτη Αυταδέλφων Αποστόλου και Θεοχάρους
- ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΠΙΖΩΜΕΘΑ
- Απάντηση της Ι.Μ. Αιτωλίας σε δημοσίευμα