Ποιος είναι ο «από μηχανής θεός» της ζωής σου;

11:16 16/11/2021 - Πηγή: iPop

Έχω χρόνια να διαβάσω αρχαία τραγωδία ή να δω στο θέατρο, θυμάμαι όμως πάντα ότι εκεί στην κορύφωση του δράματος, εκεί που έλεγες ότι όλα τελειώσαν και δεν υπάρχει καμία σωτηρία, ο σοφός τραγωδός που ήξερε πώς να κρατά τον θεατή μέχρι το τέλος, έστελνε κάποιο θεό ή κάποιο θεόσταλτο σημάδι και η λύση στο πρόβλημα βρισκόταν αμέσως! Όσες φορές βρέθηκα σε αδιέξοδο στη ζωή μου, εκεί που όλα έμοιαζαν τελειωμένα έκανε την εμφάνισή του ο από μηχανής θεός στη ζωή μου και

όλα κυλούσαν ξανά ομαλά και ακόμα καλύτερα από όσο μπορούσα ποτέ να πιστέψω ή να ονειρευτώ ότι θα πάνε. Θα το έχεις νιώσει και εσύ!

Γιατί συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας; Ποιος είναι αυτός που κρατάει τα δεσμά;

Όταν νόμιζα ότι ο από μηχανής θεός μου με ξέχασεPexels

Όταν ήμουν μικρή και τα πράγματα δυσκόλευαν ήξερα που να τρέξω για να βρω τη λύση. Υπήρχε πάντα ένα αυτί να με ακούσει, μια αγκαλιά να με κανακέψει, ένα στόμα να με αντιπροσωπεύσει. Ήξερα τι έπρεπε να κάνω τότε για να βγω από το αδιέξοδο. Δεν ξέρω αν αυτή η μέθοδος με βοήθησε να ωριμάσω, ή αν έπρεπε σιγά σιγά να μειωθεί, ώστε να βρίσκω τις λύσεις μόνη μου. Αυτό που γνωρίζω στα σίγουρα είναι ότι έπρεπε να ωριμάσω κάπως απότομα, ερχόμενη αντιμέτωπη ταυτόχρονα σε δυο αρκετά προκλητικές καταστάσεις οπότε το έκανα με λίγο άτσαλο τρόπο.

Ο από μηχανής θεός μου, έμοιαζε σαν να με παράτησε στα βαθιά μια μέρα και να μου είπε: «Τώρα μπορείς να κολυμπήσεις μόνη σου! Αν θες να σωθείς, κολύμπα προς τη στεριά, αλλιώς θα πνιγείς»! Και θα ήταν ωραία να μου το έλεγε, ή να το διαπραγματευόμασταν βρε αδερφέ τουλάχιστον. Να με προετοιμάσει με κάποιον τρόπο ότι θα φύγει. Έφυγε λοιπόν και ήρθε η ώρα να κολυμπήσω!

Πότε εμφανίζεται ο από μηχανής θεός;

Κανόνας νούμερο 1: Για εκείνον που δεν ζήτησε η απάντηση είναι πάντα όχι! Αν ενώ βρίσκεσαι στο αδιέξοδο και ο τοίχος μπροστά σου φαίνεται ως η μόνη επιλογή, αν δεν θες να φας τα μούτρα σου πάνω στον τοίχο πρέπει να κάνεις κάτι για να αντιδράσεις, αλλιώς ο τοίχος μοιάζει σαν η μοναδική επιλογή (ποτέ δεν υπάρχει μόνο μία επιλογή). Αν την ώρα που βρίσκεσαι μέσα στο αδιέξοδο κλαις γιατί το GPS σε πέταξε σε αυτό το δρομάκι και δεν ζητάς τη λύση στο πώς να βγεις από αυτό, θα παραμένεις εκεί.

Ο από μηχανής θεός δεν έρχεται από μόνος του. Πρέπει να τον καλέσεις για να έρθει. Το ότι δεν βρίσκεις αυτή τη στιγμή τη λύση, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση που θα σε βγάλει από εκεί που είσαι! Αν καταφέρεις να ανοίξεις τον ορίζοντα της σκέψης σου και να πάρεις τα δεδομένα με λογική, θα καταφέρεις να βρεις τη στρατηγική που θα σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο. Και όταν θα βγεις θα είσαι ένας άλλος άνθρωπος. Το δρομάκι αυτό βρέθηκε στο δρόμο σου για κάποιο λόγο. Αντί να τα βάζεις με την κακή σου μοίρα, άνοιξε τις κεραίες σου και προσπάθησε να δεις τι προσπαθεί να σου δείξει το μονοπάτι της ζωής σου.

Ποτέ δεν θα είσαι έτοιμος

Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει

ΝίκοΣ ΚαζαντζάκηΣ

Αν το σκέφτεσαι και το βασανίζεις πολύ με το μυαλό σου και περιμένεις να ετοιμαστείς και όλες οι συνθήκες να είναι ιδανικές, δε θα είσαι ποτέ έτοιμος. Η ζωή τρέχει, μοιάζει με ένα τραίνο, που τρέχει ασταμάτητα, κάνει μόνο μια στάση ενός λεπτού στο σταθμό για να ανέβουν και να κατέβουν επιβάτες αλλά αν δεν βρεθείς στον σταθμό την κατάλληλη στιγμή, αν δεν πιαστείς την ώρα που πρέπει, το βαγόνι θα φύγει.

Μαζί του θα φύγουν και οι ευκαιρίες και όλες αυτές οι νέες εμπειρίες που θα έφερνε το ταξίδι αυτό. Αν δεν ανέβεις, δε θα το μάθεις ποτέ.

Αν η ζωή σου απειλούταν από κάποιον άγνωστο κίνδυνο, δε θα έκανες το καλύτερο δυνατό για να γλιτώσεις; Γιατί θα πρέπει να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να φυτρώσουν φτερούγες στις πλάτες μας; Γιατί δεν βλέπουμε ψηλά ούτως ή άλλως; Γιατί αρκούμαστε με το λίγο; Γιατί περιμένουμε από τον άγνωστο από μηχανής θεό στη ζωή μας να βάλει το χεράκι του για να μας ξελασπώσει; Γιατί δεν γινόμαστε οι ίδιοι από μηχανής θεοί, δεν δημιουργούμε ευκαιρίες, δεν αλλάζουμε τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει το ταξίδι μας;

Μια μέρα θα είναι αργά, όχι γιατί οι ευκαιρίες θα έχουν φύγει, μαζί με όλα αυτά που αφήσαμε με την έγκρισή μας να ανοίξουν την πόρτα και να φύγουν, αλλά γιατί τα χρόνια περνούν, είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν θα ήθελα να είμαι εκεί και να μου πεις: «μετάνιωσα που …» δεν έφτιαξα την εταιρεία, δεν πήγα ταξίδι το γύρο του κόσμου, δε ζήτησα συγνώμη, δεν ζήτησα να γίνει το κορίτσι μου ή το αγόρι μου, δεν έμαθα, δεν διάβασα, δεν ανέβηκα το βουνό, δεν έτρεξα στο μαραθώνιο, δεν έζησα όπως θα ήθελα.

Ο από μηχανής θεός

Της ζωής μου είμαι εγώ, πια. Είσαι εσύ! Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής μου! Ο μόνος που κρατά τα κλειδιά της ευτυχίας μου είμαι εγώ και οι επιλογές που διαλέγω για το μονοπάτι της ζωής μου. Κάποια στιγμή ωριμάζουμε είτε γιατί το φέρνει απότομα η ζωή είτε γιατί ήρθε η ώρα και για εμάς για να γίνει. Κάποια στιγμή δεν περιμένεις τον από μηχανής θεό της ζωής σου να βάλει το χεράκι του και να σε τραβήξει, αλλά σκέφτεσαι μονάχα τη λύση και όχι το αδιέξοδο.

Μόνο όταν σκεφτείς που θες να πας ,συγκεκριμένα, θα πας εκεί που θες να πας. Μπορεί να βρεις κάποιες μικρές παρακαμπτήριες στη μέση, μπορεί να βρεις έργα, μπλόκο της αστυνομίας για τυπικό έλεγχο, μπορεί να σου συμβεί και ένα λάστιχο στο δρόμο, όμως αν δεν σταματήσεις, θα φτάσεις στον προορισμό σου, πλούσιος και δυνατότερος από εμπειρίες που δεν περίμενες ότι θα κατάφερνες να βγάλεις είς πέρας! Κάθε δυσκολία είναι εκεί για ένα λόγο, μην γυρίσεις πίσω. Για να θες αυτόν τον προορισμό κάτι σημαίνει για εσένα!

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιος είναι ο «από μηχανής θεός» της ζωής σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα