Πώς να διαχειριστείς ψυχολογικά το δεύτερο lockdown

20:36 8/11/2020 - Πηγή: iPop

Στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο όλοι μας ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο για άγνωστο χρονικό διάστημα και δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Για κάποιους η δυνατότητα να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και την οικογένειά τους, η αναγκαστική επιβράδυνση των ρυθμών της καθημερινότητας αντιμετωπίστηκε ακόμα και με ενθουσιασμό. Ακόμα κι αυτοί, όμως, δεν αντιμετωπίζουν με εξίσου θετική ματιά το δεύτερο lockdown.

Την πρώτη φορά, ίσως επειδή δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς

μας περίμενε, είχαμε μεγαλύτερη καρτερικότητα. Αλλά τώρα, έχοντας μόλις κλείσει τις “πληγές” μας (ψυχολογικές αλλά και οικονομικές) μας ακούγεται τρομακτικό ότι θα πρέπει να βρεθούμε ξανά κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Είναι αναμενόμενο να είμαστε περισσότερο κουρασμένοι από την κατάσταση και ίσως να είμαστε πιο ευερέθιστοι. Από την άλλη η προηγούμενη εμπειρία μας έχει διδάξει κάποια πράγματα σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο, οπότε είναι ευκαιρία να μάθουμε από αυτήν και να προσαρμοστούμε και πάλι δημιουργικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το δεύτερο lockdown;

Επικεντρώσου στο παρόν

Είναι προτιμότερο να εστιάσεις στο παρόν. Δεν ξέρουμε ούτε μπορούμε να ελέγξουμε τι θα μας φέρει το αύριο, οπότε με το να κάνουμε σχέδια αυτή τη στιγμή το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να αυξήσουμε το αίσθημα της αβεβαιότητας και κατά συνέπεια το στρες. Όταν νιώθεις ότι σε καταβάλει το άγχος, αντί να προσπαθείς να προετοιμαστείς για το χειρότερο σενάριο είναι καλύτερο να επιδιώξεις να χαλαρώσεις, κάνοντας γυμναστική, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης.

Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να αγοράσεις σε μεγάλες ποσότητες για το δεύτερο lockdown

Έλεγξε τα επίπεδα της ψυχικής σου ανθεκτικότητας

Αναρωτήσου τι είναι αυτό που πραγματικά μπορείς να ελέγξεις για αυτό το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας. Αποδέξου πως αν έρθει το δεύτερο lockdown, θα υπάρξουν έντονα αρνητικά συναισθήματα. Σκέψου λοιπόν από τώρα τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να εκφράζεις αυτά τα συναισθήματα όταν θα βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι. Ρώτησε τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι πώς αισθάνονται. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι μόνη σε όλο αυτό.

Ενημερώσου αλλά απόφυγε να παρακολουθείς συνέχεια τις ειδήσεις

Η υπερπληροφόρηση για το θέμα της πανδημίας είναι μια πραγματικότητα, όμως αντί να μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ικανοί να χειριστούμε την κατάσταση πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στις ειδήσεις που αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων κ.λπ. προκαλεί μεγαλύτερο στρες από την καραντίνα καθαυτή. Όρισε μια συγκεκριμένη συχνότητα για την ενημέρωσή. Θέσε μικρούς (π.χ. διήμερους) στόχους και όχι μακροπρόθεσμους, ώστε να πολεμάς το αίσθημα της αβεβαιότητας.

Unsplash/ engin akyurt

Φρόντισε τον εαυτό σου

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν ιό είναι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, βάζοντας την άσκηση στη ζωή σου, εξασφαλίζοντας την πολύτιμη βιταμίνη D περπατώντας καθημερινά για ένα τέταρτο κάτω από τον ήλιο όχι μόνο θα δυναμώσεις το σώμα σου αλλά θα βελτιώσεις και τη διάθεσή σου.

Κάνε έναν απολογισμό του προηγούμενο lockdown

Μπορεί να είμαστε ήδη ψυχικά κουρασμένοι από το γεγονός ότι έχουμε βιώσει μια καραντίνα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, από την άλλη όμως αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σαν πλεονέκτημα. Αντιμετώπισε την κατάσταση όπως κάνουν οι αθλητές μετά από έναν αγώνα. Παρακολουθούν το βίντεο, χωρίς να κρίνουν τα λάθη που έκαναν, προσπαθώντας απλώς να τα επισημάνουν για να ξέρουν τι πρέπει να αποφύγουν την επόμενη φορά. Σκέψου τι ήταν αυτό που σε “χάλασε” περισσότερο στο lockdown της άνοιξης αλλά και τι σε βοήθησε να γίνεις πιο δυνατή για να το αντιμετωπίσεις. Έτσι, θα ξέρεις τι να κάνεις και τι να αποφύγεις την επόμενη φορά και θα αισθάνεσαι καλύτερα προετοιμασμένη.

Μαρία Γιαννοπούλου

Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc, Εκπαιδευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt, PgD Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου, Ιδρυτικό Μέλος www.allaboutparents.gr

Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι

Email: maria.giannopulu@gmail.com

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να διαχειριστείς ψυχολογικά το δεύτερο lockdown εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα