Πώς να υποστηρίξεις το παιδί σου που επιστρέφει στο σχολείο εν μέσω κορονοϊού

17:04 3/9/2020 - Πηγή: iPop

Το παιδί σου επιστρέφει στο σχολείο εν μέσω κορονοϊού κι αυτό σου προκαλεί -και του προκαλεί- διαφορετικά συναισθήματα. Πώς μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν το παιδί τους και να το βοηθήσουν να διαχειριστεί τα συναισθήματά του αυτή την περίοδο;

Η ειδική συντακτική ομάδα της Unicef έχει συγγράψει ένα αναλυτικό άρθρο με πολύ χρήσιμες συμβουλές για όλους τους γονείς, σχετικά με το πώς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους ψυχολογικά, τώρα που ξανακάθονται στα θρανία μέσα στην πανδημία. Παρακάτω έχουμε

συνοψίσει τα πιο σημαντικά σημεία του άρθρου και τα μοιραζόμαστε με όλους εσάς που βιώνετε αυτή τη στιγμή μια δύσκολη κατάσταση και ψάχνετε τρόπους να τη διαχειριστείτε σωστά.

Το ξέσπασμα του κορoνοϊού έχει προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην καθημερινή ζωή και τα παιδιά αισθάνονται αυτές τις αλλαγές. Ενώ η επιστροφή στο σχολείο για κάποια παιδιά θα είναι μια πηγή χαράς, για πολλά άλλα παιδιά είναι πηγή άγχους και ανησυχίας.

Ακολουθούν συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να περιηγηθούν σε μερικά από τα περίπλοκα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν με την επιστροφή στο σχολείο.

Πώς να υποστηρίξεις το παιδί σου που επιστρέφει στο σχολείο εν μέσω κορονοϊούΤο παιδί μου φοβάται να επιστρέψει στο σχολείο. Πώς μπορώ να το βοηθήσω να νιώσει άνετα;

Η έναρξη του νέου σχολικού έτους μπορεί να είναι αγχωτική ακόμα και στις καλύτερες στιγμές, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να νιώσει άνετα, κάνοντας μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του για το τι είναι αυτό που το ανησυχεί και ενημερώνοντάς το ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται άγχος.

Τα παιδιά μπορεί να είναι νευρικά ή απρόθυμα να επιστρέψουν στο σχολείο, ειδικά εάν έχουν συνηθίσει να είναι στο σπίτι τους τελευταίους μήνες. Να είσαι ειλικρινής μαζί του, για παράδειγμα, είναι καλό να είναι προετοιμασμένο για το ότι θα πρέπει να φοράει προστατευτική μάσκα, να το περιμένει, αλλά και να έχει μάθει τον τρόπο να το κάνει σωστά. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη και πώς αυτό θα το προστατέψει.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να απομακρυνθούν σωματικά από τους φίλους και τους δασκάλους τους -θα μπορούσες να το ενθαρρύνεις να σκεφτεί άλλους τρόπους για να συνδεθεί με τους φίλους του.

Διαβεβαίωσε το παιδί σου σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν και υπενθύμισέ του επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων πλένοντας τα χέρια του.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να ακολουθεί τις προφυλάξεις στο σχολείο;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις το παιδί σου ασφαλές από τον COVID-19 και άλλες ασθένειες είναι να το ενθαρρύνεις να πλένει τακτικά τα χέρια του. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι μια τρομακτική συνομιλία. Τραγούδησε μαζί του το αγαπημένο του τραγούδι ή χορέψτε μαζί για να κάνετε την εκμάθηση διασκεδαστική. Φρόντισε να το διδάξεις ότι, παρόλο που τα μικρόβια είναι αόρατα, μπορεί να είναι εκεί. Όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να το κάνουν.

Μπορείς επίσης να δείξεις στο παιδί του πώς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με τον αγκώνα του εάν θέλει να βήξει ή να φταρνιστεί, και να του ζητήσεις να σε ενημερώσει κατευθείαν εάν δεν αισθανθεί καλά.

Πώς μπορώ να ελέγξω ευγενικά πώς διαχειρίζεται το παιδί μου την κατάσταση;

Είναι σημαντικό να είσαι ήρεμη όταν μιλάς με το παιδί σου. Κάθε συνομιλία μπορεί να αλλάξει εάν φανείς αγχωμένη και πανικοβλημένη.

Είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, οι καθηγητές και οι γονείς μπορούν να εμπλέκουν τα παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι και το σχέδιο, για να τα βοηθήσουν να εκφράσουν και να επικοινωνήσουν τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Αυτό βοηθά τα παιδιά να βρουν θετικούς τρόπους να εκφράσουν δύσκολα συναισθήματα όπως θυμό, φόβο ή θλίψη.

Καθώς τα παιδιά τείνουν να παίρνουν στοιχεία από τους βασικούς ενήλικες στη ζωή τους -συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των δασκάλων- είναι σημαντικό οι ενήλικες να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους καλά και να παραμένουν ήρεμοι, να ακούνε τις ανησυχίες των παιδιών, να μιλούν ευγενικά και να τα καθησυχάζουν.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχω καθώς το παιδί μου επιστρέφει στο σχολείο;

Εκτός από τον έλεγχο της σωματικής υγείας και της διαδικασίας της μάθησης του παιδιού, θα πρέπει επίσης να προσέχεις για σημάδια άγχους. Ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του παιδιού σου και είναι σημαντικό να ξέρεις και να του δείξεις ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται κάποιες περιόδους ανήσυχα. Σε περίπτωση συναισθημάτων αμφιβολίας, η ενσυναίσθηση και η υποστήριξη είναι ο τρόπος να πάνε τα πράγματα καλύτερα.

Επειδή υπάρχουν επίσης και ανησυχίες ότι μπορεί να αυξηθούν τα περιστατικά στιγματισμού στα σχολεία παγκοσμίως, είναι σημαντικό να εξηγήσεις στο παιδί σου ότι ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση κάποιου, τη γλώσσα που μιλάει, τη χώρα απ’ την οποία προέρχεται.

Υπενθύμισε στο παιδί σου ότι όλοι αξίζουν να είναι ασφαλείς στο σχολείο. Ο εκφοβισμός είναι πάντα η λάθος αντιμετώπιση και ο καθένας μας πρέπει να ανταπεξέλθει σωστά στον ρόλο του για να διαδώσουμε την καλοσύνη και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Είσαι γονέας εν μέσω κορονοϊού; Ψυχραιμία!

Photo: PixabayΠηγή άρθρου: UNICEF

Το άρθρο Πώς να υποστηρίξεις το παιδί σου που επιστρέφει στο σχολείο εν μέσω κορονοϊού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα